Σοσιαλ(η)στές! – Επανάσταση κατά του μνημονίου!

Νεκρώνουν σήμερα όλοι οι τόποι εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την καταπάτηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος και ζητούν την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής του κράτους, δεδομένου ότι η νέα πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε μαρασμό μισθωτούς, συνταξιούχους, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, ενώ μειώνει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, οδηγώντας στην ανεργία και τις απολύσεις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι ο καπιταλισμός δεν πρόκειται να αλλάξει και για το λόγο αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε μία παραχώρηση ακόμα.
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων:

ΑΔΕΔΥ: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να νικήσουμε»!
H γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να οργανώσουν την αντίσταση ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών Κυβέρνησης και Τρόικα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά, την κοινωνική ασφάλιση να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη, ενώ τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καρατομούνται.
Ταυτόχρονα με το μνημόνιο 2 επιχειρούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.
Το νέο μισθολόγιο που προωθεί η Κυβέρνηση έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού στοχεύει σε δραματικές περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μπαίνουν στο στόχαστρο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών είναι προ των πυλών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά.
Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνονται δραματικά, με σοβαρές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη ενώ η παραγωγική διαδικασία βαίνει διαρκώς μειούμενη, λόγω της συνεχούς λιτότητας και της αφαίμαξης των εισοδημάτων.
Η φοροεπιδρομή σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων συνεχίζεται με αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στην άμεση φορολογία την ίδια ώρα που οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις μειώνονται.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες αποδιαρθρώνονται. Η Υγεία και η Παιδεία υποβαθμίζονται, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
ΦTANEI ΠIA!
Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν την κρίση που δημιούργησαν οι τράπεζες, να τις φορτώσουν στις πλάτες τους.
* Απαιτούμε τώρα να αλλάξει η πολιτική που εξυπηρετεί τους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο.
* Απαιτούμε την ανατροπή του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών.
* Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, στην Κοινωνική Ασφάλιση, σταθερές εργασιακές σχέσεις, επαναφορά και διεύρυνση δικαιωμάτων, το δικαίωμα στη ζωή.

ΠΑΜΕ: «Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης στη βαρβαρότητα της Κυβέρνησης»!
Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στη χώρα μας, στην Ευρώπη, συνολικά, στον καπιταλιστικό κόσμο. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, τα αστικά κόμματα, προσπαθούν, δια πυρός και σιδήρου, να επιβάλλουν το μόνο δρόμο που έχουν για την έξοδο από την κρίση προς όφελός τους. Το δικό τους μονόδρομο. Προστασία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων. Πτωχεύουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Μας οδήγησαν στη μαζική ανεργία και τη φτώχια.
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης, της τρόικας και του μνημονίου μειώνει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, οδηγεί σε νέες μαζικές απολύσεις και στην ανεργία πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους και νέες, αυξάνει τη φορολογία και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, επιβάλλει πρόσθετα χαράτσια για τις υποβαθμισμένες και απαράδεκτες υπηρεσίες στη μόρφωση, την υγεία, την πρόνοια, παραδίνει στο μεγάλο κεφάλαιο κρατικές επιχειρήσεις, γη, παραλίες, δάση, αυξάνει τις φοροαπαλλαγές, τα προνόμια και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίθεση στις ΔΕΚΟ, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορά όλη στην εργατική τάξη.
Λέει ψέματα η κυβέρνηση, ότι δεν παίρνει νέα μέτρα. Λέει ψέματα ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική της. Λέει ψέματα ότι τελειώνουν οι θυσίες. Τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν τέλος, όσο το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο και όσο η αντίσταση του λαού δε δυναμώνει.
Οι θυσίες ούτε τέλος έχουν, ούτε αποτέλεσμα θα έχουν για το λαό. Απορρίπτουμε το μνημόνιο διαρκείας που φέρνουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Στα εκβιαστικά τους διλήμματα απαντάμε: Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός.
Να κάνουμε τις ανησυχίες τους τρόμο και πανικό. Με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, στα ταξικά συνδικάτα και με επιτροπές αγώνα σε κάθε γειτονιά.
Γυρίζοντας την πλάτη στα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς παντού και ιδιαίτερα στα συνδικάτα. Εργοστάσιο το εργοστάσιο, κλάδο τον κλάδο, γειτονιά τη γειτονιά, η εργατική τάξη να ενώσει τις δυνάμεις της, σε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα, απέναντι στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματά τους. Να στηριχθεί, με εμπιστοσύνη, στη δύναμή της. Αυτή είναι η μόνη γραμμή ενότητας και πάλης. Είναι η γραμμή του ΠΑΜΕ. Στηριχθείτε με εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΕ.
Γυρίζοντας την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνολικά στους υποστηριχτές της ΕΕ.
Δυναμώνοντας το συντονισμό και την κοινή δράση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών, χτίζοντας τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο, μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, μπορούμε να διεκδικήσουμε ουσιαστικές κατακτήσεις. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.

Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση: «Έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων»! Περνάμε στην αντεπίθεση! Έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, που εξαπολύουν τα μονοπώλια και οι υπηρέτες τους, η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι γενικευμένες μειώσεις μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέσω της επέκτασης των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.
Οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ βάζουν πλάτη στο ξεκλήρισμα της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, συμπράττοντας με τις πρόσφατες αποφάσεις τους, στην προσπάθεια για γενικευμένη μείωση μισθών, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και του ωραρίου «λάστιχο» για τα μαγαζιά. Μαζί τους συμπορεύεται και η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην απεργία, λέγοντας ότι αυτή πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν του Αγίου (!) δείχνοντας και στην πράξη ποιανού τα συμφέροντα στηρίζουν.
Ο αντίκτυπος στα μικρομάγαζα και γενικά στους αυτοαπασχολούμενους, που εξαρτώνται άμεσα από το εισόδημα των εργαζομένων, θα είναι τεράστιος και θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίζουν να βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται, τα μαγαζιά τους να κλείνουν, το βιοτικό επίπεδο της οικογένειά τους να χειροτερεύει. Ήδη, οι αποφάσεις για κατασχέσεις στα δικαστήρια παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη Ζάκυνθο, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν κλείσει τα μισά καταστήματα, ενώ, ακόμη και το καλοκαίρι, μέχρι και στις τουριστικές περιοχές, πολλά ήταν αυτά που δε λειτούργησαν καν.
Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους φέρνει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ, τα οποία τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση: «Έρχονται ακόμα χειρότερα για τους αγρότες»!
Η μικρομεσαία αγροτιά βιώνει την αγριότητα της πολιτικής του μνημονίου, της κυβέρνησης – τρόικας και ΕΕ. Αν δεν τους σταματήσουμε, τα ακόμη χειρότερα έρχονται με νέους σκληρότερους, πιο αντιλαϊκούς νόμους.
Δε φοβόμαστε, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας και δε μας τρομάζει ο κυβερνητικός αυταρχισμός, με τις δικαστικές διώξεις, παραμονές της πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στους αγωνιστές της αγροτιάς και στελέχη της ΠΑΣΥ, για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις στο μπλόκο της Νίκαιας, ούτε οι αντίστοιχες που έχουν ασκηθεί στο νησί μας από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την κινητοποίηση στο λιμάνι. Αυτά μας πεισμώνουν πιο πολύ.
Έχουμε τη δύναμη, μέσα από το κοινό μέτωπο και αγωνιστική δράση, να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή και ανελέητη κυβερνητική επίθεση, αφού, μέσα σε ένα χρόνο, μετράμε επιπλέον φόρους, αυξήσεις, χαράτσια στο πενιχρό αγροτικό εισόδημα.
•67% αυξήθηκαν οι εισφορές μας στο ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, στον προϋπολογισμό 2011, μειώνονται οι κρατικοί πόροι στον ΟΓΑ, κατά 350 εκατομμύρια ευρώ.
•Αυξάνονται δραστικά οι εισφορές μας στον ΕΛΓΑ για αγροτική ασφάλιση, ενώ μειώνονται οι πόροι το 2011 κατά 42,25% στον κρατικό προϋπολογισμό.
•Βαρύ χαράτσι για την ανανέωση των αδειών των γεωτρήσεων.
•Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και στο πετρέλαιο, αλλά και του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
•Νέα αύξηση κατά 14,5% των επιτοκίων χορήγησης της ΑΤΕ.
•Τοπικά η τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλότερη και από δύο λίτρα νερό, ενώ οι τιμές σε σταφύλια και σταφίδα αποτελούν ελεημοσύνη, την ίδια ώρα που πωλούνται πανάκριβα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες στα ράφια των μονοπωλιακών σούπερ μάρκετ.
•Παραμένουν τα σχέδια για τη δημιουργία σφαγείων ΑΕ, που προωθούνται από τη Διοίκηση της ΕΑΣΖ (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) και τους τοπικούς εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, του δικομματισμού και των στηριγμάτων του.
Καμιά ανοχή και αναμονή στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει ΔΝΤ – ΕΕ – κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Δε θα υποταχθούμε στο ξεκλήρισμά της. Αποδέσμευση τώρα από την ΕΕ.

Επιστολή προς τους γονείς
Απευθύνομαι σ’ εσάς, ξέροντας πως ζείτε στην ίδια δύσκολη κατάσταση με τους εκπαιδευτικούς, με όλο το λαό. Ζούμε μια επίθεση στο εισόδημα και τη ζωή μας, που αν δεν την αντιπαλέψουμε, τότε τα παιδιά σας, οι μαθητές μας, θα ζήσουν σε φτώχια και ανέχεια, που δε ζήσαμε για τρεις γενιές.
Ξέρω πως γνωρίζετε και εκτιμάτε τη δουλειά μου, την οποία κάνω σε δύσκολες συνθήκες και με λίγα μέσα. Αυτή τη δουλειά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια των κομμάτων, που μόνο «θεό» τους έχουν το κέρδος των λίγων, προσπαθεί να τη διαστρέψει και από δάσκαλο που διαπαιδαγωγεί ανθρώπους να με κάνει εκπαιδευτή που εκπαιδεύει πειθήνιους δούλους. Να μη διδάσκω στα παιδιά μας την επιστήμη, την αλήθεια και τη γνώση, τις αξίες του λαού μας και τη συλλογικότητα, αλλά δεξιότητες χρήσιμες στα αυριανά αφεντικά τους, δουλοπρέπεια και φόβο απέναντι σ’αυτά.
Πακέτο με αυτά έρχεται η διάλυση των δικών μου δικαιωμάτων, όπως και των δικών σας, η κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών και η δημιουργία ημερομίσθιων δασκάλων, όπως προβλέπει η σύμβαση εργασίας των νέου τύπου αναπληρωτών που μου επιβάλλουν. Να ταΐζω τα παιδιά μας γνώσεις με την ημέρα, δηλαδή να μην μπορώ να τα παρακολουθήσω στην ανάπτυξή τους και να τα διαπαιδαγωγήσω, αλλά να κάνω το μεροκάματο και να φεύγω. Αυτό θέλουν. Αυτό δε θα τους περάσει.
Αλλά δεν έφταναν αυτά! Εδώ και τρεις μήνες, κάνω με ευσυνειδησία τη δουλειά μου και αρνούνται να με πληρώσουν. Δε μου καταβάλλουν τα δεδουλευμένα μου, σε εμένα και τους συναδέλφους μου αναπληρωτές.
Για να δίνουν τσάμπα λεφτά στους τραπεζίτες έχουν λεφτά, για τους δασκάλους των παιδιών σας όχι! Η υπομονή μόνο αυτούς εξυπηρετεί. Δε μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία, σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, μαζί με το ΠΑΜΕ, ενάντια στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου και στους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που υπογράφουν την εκτέλεσή μας, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και όλων των δικαιωμάτων που κάνανε τη ζωή μας απλώς υποφερτή.
Και από την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη ξεκινάμε επίσχεση εργασίας, ώσπου να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας.
Ξέρω πως με την απουσία μου από τη δουλειά, το πρόγραμμα των παιδιών μου και το δικό σας θα αναστατωθεί. Όμως, σας το ζητώ για χάρη των παιδιών: Σταθείτε δίπλα μας. Όλοι μαζί ενωμένοι! Ας συναντηθούμε στην απεργία με το ΠΑΜΕ κι ας πολεμήσουμε πλάι – πλάι. Ζητάμε: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το λαό. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά του λαού μας. Ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά μας, όχι να καταρτίζει τους αυριανούς μισθωτούς δούλους. Όχι στο σχολείο της αγοράς. Αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Είναι και δικά σας αιτήματα. Είναι αγώνας όλων μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Όλοι στην απεργία και σε όλα όσα θα ακολουθήσουν.
Θα σας δω στο σχολείο και στους αγώνες μας.

Ένας ακόμα απλήρωτος – αναπληρωτής του ΕΣΠΑΤελευταία άρθρα