Μειωμένη φέτος η ποσότητα ελαιολάδου

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση φέτος σε ό,τι έχει να κάνει με τα λιόζουμα και τη ρύπανση που αυτά προκαλούν στο περιβάλλον, γεγονός που έχει βοηθήσει για να μην υπάρχουν αυτόφωρα, μηνύσεις και πρόστιμα κατά των ελαιοτριβέων.
Τα προηγούμενα έτη, υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους διαφόρων περιοχών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντέξουν τη δυσοσμία από τα λιόζουμα, ενώ η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και το Υγειονομικό ελάμβαναν συνεχώς κλήσεις για ρύπανση.
Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Βεβαίως, αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο για δύο, κυρίως, λόγους: Α) Οι ελαιοτριβείς ακολουθούν τις οδηγίες που τους έχουν δώσει οι αρμόδιες Αρχές και Β) Οι λιγοστές βροχές που “έπεσαν” φέτος, είχαν σαν αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και, ως εκ τούτου, και των λιόζουμων.
Οι καιρικές συνθήκες, λοιπόν, ήταν αυτές που συνέβαλαν για να ελαχιστοποιηθεί ένα πρόβλημα, το οποίο ταλάνιζε τη Ζακυνθινή κοινωνία. Υπενθυμίζουμε ότι οι ελαιοτριβείς πέρυσι είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία, ενώ συναντήθηκαν και με τον Βουλευτή, Δημήτρη Βαρβαρίγο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμή του ελαιολάδου, αυτή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2 ευρώ, παρά τις προσπάθειες που κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για περισσότερα χρήματα.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως πλέον δεν τους συμφέρει να παράγουν λάδι, δεδομένου ότι η τιμή του είναι εξευτελιστική και δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους.
Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις.