Στα “όπλα” οι κυνηγοί για το ΧΥΤΑ

Επίσκεψη στο χώρο που θα κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ (θέση “Λίβα” στο Βραχίονα), πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου, Διονύσης Μακρής, ο οποίος διαπίστωσε πως η εναπόθεση των απορριμμάτων θα γίνεται μέσα στο καταφύγιο της άγριας ζωής, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνους τους κυνηγούς!
“Ο νέος σκουπιδότοπος θα γίνει εντός του καταφυγίου. Θα αχρηστευτούν γύρω στα 250 στρέμματα, ενώ μόλις 8 στρέμματα είναι εκτός του καταφυγίου. Ζήτησα από τον κ. Ξένο να χρησιμοποιηθεί άλλη περιοχή για τον ΧΥΤΑ, όμως δε δέχτηκε. Ως εκ τούτου, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα είμαστε απλοί θεατές των γεγονότων. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει ορίσει τον Βραχίονα ως καταφύγιο άγριας ζωής. Έχω επικοινωνήσει με δασολόγους από την Πάτρα και την Αθήνα, οι οποίοι μου ανέφεραν ότι απαγορεύεται να πάνε τα σκουπίδια εκεί. Στο πλευρό μας είναι και η Κυνηγετική Ομοσπονδία, συνεπώς από ΄δω και πέρα ξεκινά μια σειρά ενεργειών, που σαν στόχο θα έχουν να μη λάβει χώρα αυτή η εξέλιξη, που προωθείται από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας. Θέλουν να φτιάξουν ΧΥΤΑ πάνω από το Λαγκάδι του Κατασταρίου. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί μια πυρκαγιά, θα καεί όλο το χωριό! Εκτός από αυτό, όμως, θα πρέπει να ανοίξουν δρόμους, κάτι που σημαίνει ότι θα “ξηλώσουν” το βουνό! Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβούν. Ως κυνηγοί, δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Πρέπει να γίνει διάλογος με την τοπική κοινωνία, ενώ είναι απαραίτητο να ενημερωθεί και το Δασαρχείο” σημείωσε ο κ. Μακρής.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι όσο περνά ο καιρός θα πληθαίνουν και οι αντιδράσεις. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας δεν έχει κάνει διαβούλευση για το ζήτημα του νέου ΧΥΤΑ και προσπαθεί στα… “μουλωχτά” να μεθοδεύσει την κατασκευή του στο Βραχίονα.
Με το θέμα αυτό έχει αντιδράσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αλυκών, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από τους γειτονικούς Δήμους, αφού ένα τέτοιο έργο θα επηρεάσει αρκετές περιοχές.Τελευταία άρθρα