Πώς διαμορφώθηκε η κίνηση στο Αεροδρόμιο την περίοδο 2009 – 2010

Οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό στη χώρα μας, παρά την κρίση και τις απρόοπτες συνέπειές της στη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη, θεωρούν ότι το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, αρκεί να εργαστούμε σκληρά στον τομέα της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη διαφήμιση των προορισμών μας, καθώς και στην υλοποίηση όλων των σχεδίων για να καταστεί η χώρα μας ανταγωνιστική, κυρίως, με τους «αντιπάλους της» στη Μεσόγειο, δηλαδή την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Ωστόσο, η Ζάκυνθος μετρά τις δικές της πληγές, γιατί τα έσοδα ήταν κατά 30-40% λιγότερα από αυτά του 2009, ενώ η τουριστική σαιζόν έκλεισε με μείωση των αφίξεων στον Κρατικό Αερολιμένα, κατά 2,41%.
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η καλύτερή μας περίοδος, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, ήταν το 2004, με 489.000 τουρίστες, με κύρια πηγή το Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι επισκέπτες από τη Γηραιά Αλβιόνα έχουν μειωθεί, κατά 100.000 περίπου, αλλά στην αγορά του Τζάντε εμφανίστηκαν νέοι πελάτες από την Κεντρική Ευρώπη, τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ και τη Σκανδιναβία, οι οποίες, όμως, δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν το κενό των Άγγλων, γιατί παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Αεροδρομίου.
Μελετώντας, λοιπόν, τα στατιστικά δεδομένα της κίνησης 2009 – 2010, διαπιστώνουμε ότι δεχόμαστε επισκέπτες από 22 χώρες, δηλαδή Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.
Η διαμόρφωση της κίνησης των πτήσεων τσάρτερ από τις παραπάνω χώρες στο νησί μας, παρουσίασε συνολική μείωση 2,41%. Οι χώρες που σημείωσαν πτώση των αφίξεων είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία. Η μεγαλύτερη μείωση της κίνησης σημειώθηκε από την Ιρλανδία (-59,92%) και η μικρότερη από τη Σλοβακία (-2,02%).
Αύξηση παρουσίασε η κίνηση από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία και Φινλανδία.
Η μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων σημειώθηκε από τη Ρωσία (52,43%) και η μικρότερη από τη Μεγάλη Βρετανία (0,59%).
Ακολουθεί ο πίνακας με την κίνηση στον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου 2009 – 2010.
Ευχαριστούμε πολύ την Αερολιμενικό κ. Παράσχη για την παραχώρηση των στοιχείων.