“Εμφύλιος” πόλεμος στο Δήμο Αλυκών για το ΧΥΤΑ

Από αλλού το περίμενε και από αλλού του ήρθε. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας, Ανδρέα Ξένο, ο οποίος έχει καταφέρει να πείσει άπαντες ότι ο νέος ΧΥΤΑ πρέπει να κατασκευαστεί στη θέση “Λίβα” του Βραχίονα.
Ο μοναδικός αιρετός μέχρι τώρα που εκφράζει διαφορετική γνώμη, είναι ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αλυκών, Παναγιώτης Μαρίνος. Δηλαδή, ο κ. Ξένος δεν έχει πείσει έναν από τους συμβούλους της πλειοψηφίας της δημοτικής Αρχής Αλυκών, παρά το γεγονός πως ο ίδιος πέρα από πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας είναι και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλυκών!
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα, ο κ. Μαρίνος επανέφερε το θέμα του ΧΥΤΑ, ενώ μιλώντας στην “ΕΡΖ” χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που πάει να γίνει!
“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καθαριότητας έχει αποφασίσει να αναθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη θέση “Λίβα” του Βραχίονα, περιοχή που βρίσκεται πάνω από τα Πηγαδάκια. Ο κ. Ξένος είχε πει ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο, κάτι που σημαίνει ότι η μελέτη θα παραδοθεί σύντομα. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως μόλις γίνει αυτό, τότε εμείς θα μπορέσουμε να πάρουμε αντίγραφο της μελέτης, ενώ θα ζητήσω και τη σχετική αλληλογραφία που είχε προηγηθεί, γιατί όλα έχουν τη σημασία τους. Έχω δηλώσει πως η ύπαρξη ΧΥΤΑ στο Βραχίονα, είναι μια εγκληματική ενέργεια! Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και όχι όλα να μεθοδεύονται με τη διαδικασία του… “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Είναι προφανές ότι τέτοιος διάλογος δεν έχει γίνει έως τώρα. Το θέμα αυτό το αναδείξαμε και προεκλογικά (ο κ. Μαρίνος ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Αντίοχου), όμως οι κάτοικοι του Κατασταρίου και των Πηγαδακίων προτίμησαν να εκλέξουν ανθρώπους που κατέβαιναν στις εκλογές με το αντίπαλο ψηφοδέλτιο (αυτό του κ. Μποζίκη). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με όσα πάνε να γίνουν. Οι αποφάσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας ελήφθησαν σε μια περίοδο, που στη Ζάκυνθο υπολειτουργούν τα πάντα. Η νέα δημοτική Αρχή θα έχει τεράστια ευθύνη, σε περίπτωση που δεν κάνει διαβούλευση με την κοινωνία. Προσωπικά, θα αντιδράσω μέσα στα θεσμικά πλαίσια που μου παρέχει η σχετική Νομοθεσία” υπογράμμισε ο κ. Μαρίνος.