Προφυλακίστηκε ο τέως Δήμαρχος Ζακυνθίων


Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο τέως Δήμαρχος Ζακυνθίων, Άκης Τσαγκαρόπουλος, μετά τη χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης να τον προφυλακίσει για την υπόθεση με τις πλαστογραφημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες εκταμιεύθηκε το δάνειο των 9,6 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Σε μια μαραθώνια απολογία, η οποία κράτησε πάνω από πέντε ώρες, ο κ. Τσαγκαρόπουλος προσπάθησε να αποδείξει ότι οι αποφάσεις είναι νόμιμες, όμως εκ του αποτελέσματος αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν κατάφερε να πείσει τη Δικαιοσύνη και έτσι θα οδηγηθεί για δεύτερη φορά στη φυλακή (η πρώτη ήταν για την υπόθεση της απόπειρας ανατίναξης του “Ξενία”, όμως είχε αποφυλακιστεί μέσα σε 15 ημέρες, λόγω προβλημάτων υγείας), με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα και του Ανακριτή.
Όπως είναι φυσικό, ο κ. Τσαγκαρόπουλος δέχτηκε εμβρόντητος τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ φανερά στεναχωρημένοι ήταν και ορισμένοι συγγενείς του που πήγαν χθες στο δικαστήριο.
Κύκλοι του κ. Τσαγκαρόπουλου υποστήριζαν όλο αυτό το διάστημα, ότι η απόφαση 231 του Δημοτικού Συμβουλίου είναι νόμιμη, αφού ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν παραδεχτεί στη Δικαιοσύνη ότι συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και σημερινός Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή, ότι τόσο η 231, όσο και οι 206 και 207 είναι πλαστές (οι δύο τελευταίες αποφάσεις είχαν χρησιμοποιηθεί για να εκταμιευθεί από την Τράπεζα Πειραιώς το 1,4 εκ. ευρώ), αφού ουδέποτε τις υπέγραψε.
Τον Ιούνιο του 2009, έδωσε δείγμα υπογραφής και έγινε πραγματογνωμοσύνη, με εντολή της Δικαιοσύνης. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αποδείχτηκε ότι οι υπογραφές που υπήρχαν σε αυτές τις αποφάσεις δεν ήταν δικές του, συνεπώς γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως πρόκειται για πλαστογραφία.
Ο τέως Δήμαρχος, πάντως, υποστηρίζει ότι για την εξαφάνιση των βιβλίων του Δήμου (είναι μια από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν), δεν φέρει καμία ευθύνη, δεδομένου ότι αυτά ήταν στα χέρια του τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Διονύση Ακτύπη! Ουσιαστικά, προσπαθεί να “φορτώσει” στον σημερινό Δήμαρχο το ζήτημα αυτό. Ενδεχομένως, λοιπόν, ο κ. Ακτύπης να κληθεί, ούτως ώστε να δώσει διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Π. Συνετός: “Πληθώρα στοιχείων αθωώνουν τον πελάτη μου”
Ο δικηγόρος του κ. Τσαγκαρόπουλου, κ. Παύλος Συνετός, μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του πελάτη του, παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια των οποίων σημείωσε πως υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που αποδεικνύουν την αθωότητα του τέως Δημάρχου.
“Ο κ. Τσαγκαρόπουλος προσήλθε ενώπιον των Ανακριτικών Αρχών, έχοντας πληθώρα στοιχείων, που αποδεικνύουν την αθωότητά του. Δεν προκύπτει ενοχή του για καμία από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και θεωρώ πως στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, είναι το πλαστό πρακτικό του δημοτικού συμβουλίου, η πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και η εξαφάνιση των βιβλίων του Δήμου. Και για τις τρεις υποθέσεις, ο κ. Τσαγκαρόπουλος είχε πειστικότατες απαντήσεις και κατέθεσε μεγάλο φάκελο στον Ανακριτή, δίνοντας εξηγήσεις για το πού διατέθηκαν τα χρήματα του δανείου. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν είχε ουδεμία συμμετοχή στην ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την εξαφάνιση των βιβλίων του Δήμου, για αυτά ήταν υπεύθυνος ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και, ως εκ τούτου, απαντήσεις για αυτό το θέμα πρέπει να δώσουν άλλοι και όχι ο πελάτης μου. Επισημαίνω ότι θα κληθούν δέκα μάρτυρες υπερασπίσεως του κ. Τσαγκαρόπουλου” τόνισε ο κ. Συνετός.
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει το γεγονός ότι ο συγκατηγορούμενος του πρώην Δημάρχου, Βασίλης Στεριώτης, αφέθηκε ελεύθερος, παρά το ότι κατηγορείται για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ο κ. Συνετός ανέφερε τα εξής: “Πράγματι, ο συγκατηγορούμενος, κ. Βασίλης Στεριώτης, ο οποίος διώκεται για τις ίδιες ακριβώς πράξεις, αφέθηκε ελεύθερος, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα. Δεν μου επιτρέπεται, όμως, να σχολιάσω αυτή την απόφαση της Δικαιοσύνης. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι θα υποβληθεί αίτηση αποφυλακίσεως του κ. Τσαγκαρόπουλου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ζακύνθου θα αποφασίσει για το εάν θα την κάνει αποδεκτή ή όχι. Μέχρι τότε ο κ. Τσαγκαρόπουλος θα είναι κρατούμενος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα κρίνει σε ποιές φυλακές θα μεταχθεί”.
Τέλος, ο κ. Συνετός υποστήριξε ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τη βίαιη προσαγωγή του στη Ζάκυνθο, δήλωσε πως ο τέως Δήμαρχος σε κάθε κλήση που λάμβανε για απολογία, έστελνε πιστοποιητικό γιατρού, το οποίο ανέφερε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να έρθει στη Ζάκυνθο.