Αμαυρώθηκε η εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παλιότερα, η ενασχόληση με την πολιτική ήταν κάτι το “ιερό”, αφού οι εκλεγμένοι είχαν την αναγνώριση του κόσμου και θεωρούνταν οι ηγέτες ενός τόπου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού ο κόσμος ακούει για πολιτικούς και φεύγει μακριά σιχτιρίζοντας.
Βεβαίως, αυτό δεν προήλθε ξαφνικά. Συνέβησαν γεγονότα που απομάκρυναν τους πολίτες από την πολιτική. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το μεγάλο ποσοστό της αποχής (60%), που παρουσιάστηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Ζάκυνθος βρέθηκε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού άνθρωποι που είχαν τιμηθεί με την εμπιστοσύνη του κόσμου, δεν φρόντισαν για το κοινωνικό καλό, όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά χρησιμοποίησαν τη θέση εξουσίας που τους έδωσαν οι πολίτες, για ίδιον όφελος.
Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς κανείς να γνωρίζει πού πήγαν αυτά τα λεφτά, έργα που δεν εκτελέστηκαν παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν (π.χ. αποχέτευση) και μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων σε άνδρα διαφθοράς και ρουσφετιών, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνετέλεσαν στο να καταστούν αναξιόπιστοι οι πολιτικοί του τόπου μας.
Είναι προφανές πως όλοι δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν και άνθρωποι που μοχθούν για να αλλάξει εικόνα η Ζάκυνθος και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Δυστυχώς, όμως, το νησί μας δεν προβάλλεται προς τα έξω για αυτές τις προσπάθειες, αλλά έγινε “γνωστό” για την απόπειρα ανατίναξης του “ΞΕΝΙΑ” από τον τέως Δήμαρχο, Άκη Τσαγκαρόπουλο, καθώς και για την απώλεια 190.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου, κάτι για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε, οριστικά και αμετάκλητα, πως ευθύνεται ο πρώην Δήμαρχος, Φώτης Λαδικός!
Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, με αφορμή το γεγονός ότι βρίσκεται στη Ζάκυνθο ο κ. Τσαγκαρόπουλος, προκειμένου να απολογηθεί για τις πλαστογραφημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (σήμερα θα πάει ξανά στην κ. Ανακρίτρια), με τις οποίες εκταμιεύθηκε το δάνειο των 9,6 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, αρκετοί διαπιστώνουν ότι η εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αμαυρωθεί και πως προδόθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Την ίδια ώρα, ο πρώην Δήμαρχος, Φώτης Λαδικός, εξακολουθεί να παραμένει άφαντος και μαζί του οι 190.000 ευρώ, χρήματα που αφορούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του μητροπολιτικού Δήμου.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτά τα φαινόμενα, έχουν πλήξει το γόητρο και την αξιοπιστία όλων των πολιτικών του τόπου μας, ανεξαρτήτως από το εάν ευθύνονται γι΄ αυτά που έλαβαν χώρα ή όχι. Ο κόσμος δεν εξετάζει το ποιός είναι “καθαρός” και ποιός “λερωμένος”, αλλά τους βάζει όλους στο ίδιο “τσουβάλι”. Σίγουρα αυτή η πράξη δεν είναι σωστή.
Η νέα Δημοτική Αρχή, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της από την 1/1/2011, καλείται να αποδείξει σε όσους είναι επιφυλακτικοί, ότι θα “κυνηγήσει” αυτές τις υποθέσεις και ότι θα βάλει “πλάτη” για την απονομή δικαιοσύνης. Καλείται να αποδείξει πως θα κάνει παράσταση πολιτικής αγωγής στις δικαστικές αίθουσες (έχει πάρει σχετική απόφαση το τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο), προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα στο ταμείο και να μην πληρώνουν οι Ζακυνθινοί τις “αμαρτίες” άλλων.
Μόνο έτσι θα επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο έτσι οι πολίτες θα νιώσουν πως κάτι αλλάζει.