Καθιερώνονται τα τοπικά προϊόντα στο ελληνικό πρωινό

Πρωτοβουλία για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας αναλαμβάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχοντας ως βασική επιδίωξη την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας ως έναν από τους πιο καθοριστικούς και αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα του, για το ελληνικό προϊόν επιδιώκει
την ικανοποίηση του ξενοδοχειακού πελάτη μέσα από τη γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε προορισμού. Η γνωριμία αυτή θα είναι γευστική, αλλά και γνωσιακή και πολιτιστική. Επίσης, επιδιώκει τη σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων, με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον, αλλά και το συνδυασμό της ελληνικής κουζίνας, που αποτελεί τμήμα της μεσογειακής διατροφής και των πολλών τοπικών κουζινών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στους ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εκδοθεί εγχειρίδιο με τεχνικές πληροφορίες για την συντήρηση τροφίμων, για θέματα υγιεινής, διατροφικής σπουδαιότητας κ.α., με προτάσεις περιεχομένου ανά περιοχή (αρτοσκευάσματα, τυροκομικά, αλλαντικά, πίτες, ομελέτες, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά, κλπ), καθώς και με προτάσεις για τη φιλοσοφία παρουσίασης. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί κατάλογος που θα περιγράφει ανά περιοχή τα χαρακτηριστικά της κουζίνας με τοπικές προσαρμογές.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα απασχόλησε και την παράλληλη εκδήλωση “Kalimera with Taste” της 42ης έκθεσης ΧΕΝΙΑ, όπου συμφωνήθηκε για το ελληνικό πρωινό να επιλέγονται τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, ώστε να αποτελέσει τμήμα της “γαστρονομικής διπλωματίας” και να προσθέσει αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν.