Έν(σ)ταση μεταξύ Δ. Κομιώτη και Στ. Μποζίκη

Στα… “χαρακώματα” βρίσκονται ο Δήμαρχος Λαγανά Διονύσης Κομιώτης και ο νεοεκλεγής δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, με αφορμή το γεγονός ότι ο πρώτος είναι αποφασισμένος να καταθέσει ένσταση, δεδομένου ότι ο δεύτερος δεν ανάρτησε τα οικονομικά στοιχεία του προεκλογικού του αγώνα στο διαδίκτυο, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο 3870/2010!
Ο κ. Κομιώτης από προχθές βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους νομικούς του συμβούλους, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα. Όλα δείχνουν ότι η ένσταση θα κατατεθεί στην Επιτροπή του άρθρου 12 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Μιλώντας στην “Ημέρα”, ο κ. Κομιώτης δήλωσε πως έχει περιθώριο μιας εβδομάδας για να κάνει αυτή την ενέργεια, δεδομένου ότι η ανακήρυξη των επίσημων συνδυασμών που πήραν μέρος στις εκλογές, έγινε στις 29 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρανομίες, όπως τις χαρακτήρισε, του κ. Μποζίκη και πρόσθεσε πως τώρα θα αποδειχτεί αν αυτή η Κυβέρνηση θα τηρήσει τους Νόμους, που η ίδια θέσπισε.
“Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κάνω την ένσταση, δεδομένου ότι ο κ. Μποζίκης δεν πήρε κωδικό στο διαδίκτυο από τις 23 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει ο Νόμος, ενώ θεώρησε τα βιβλία του στην Εφορία στις 27 και όχι στις 23 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση, δε, που τα προεκλογικά του έξοδα ξεπερνούν το 1/3 αυτών που δικαιούται, τότε σύμφωνα με το Νόμο είναι έκπτωτος! Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτή την κίνηση, διότι σέβομαι τους Νόμους του Ελληνικού κράτους” ανέφερε ο κ. Κομιώτης.
Να προστεθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε και ο κ. Αντίοχος έχει ακολουθήσει τη διαδικασία του Νόμου 3870/2010 και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να κάνει ένσταση, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους άλλους υποψηφίους, αφού πέρα από τον κ. Κομιώτη, οι κ.κ. Κωνσταντίνου και Κασσιμάτης έχουν αναρτήσει τα έξοδά τους στο διαδίκτυο.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με τον νέο Δήμαρχο Ζακύνθου, Στέλιο Μποζίκη, ο οποίος χαρακτήρισε αστείες τις ενέργειες του κ. Κομιώτη και τόνισε ότι η Νομοθεσία τον καλύπτει απόλυτα.
“Δεν έχω κανέναν λόγο για να ανησυχώ. Θα υπήρχε τέτοιος λόγος, εφόσον τα έξοδά μου υπερέβαιναν το 1/3 των χρημάτων που δικαιούμαι. Δηλαδή, στις 100.000 ευρώ, μπορώ να δαπανήσω 133.000 ευρώ. Αν το ποσό αυτό είναι 134.000 ευρώ, για παράδειγμα, τότε θα ήμουν έκπτωτος. Καλό θα ήταν να ενημερωθεί διεξοδικά ο κ. Κομιώτης, ούτως ώστε να μην υποπέσει σε άλλα λάθη. Από ΄κει και πέρα, έχω πάρει κωδικό στο διαδίκτυο, συνεπώς δεν ισχύει ούτε και αυτό το επιχείρημα” υπογράμμισε ο κ. Μποζίκης.

Τί αναφέρει ο Νόμος
Όπως είναι γνωστό, με τον νέο νόμο 3870/2010, όλοι οι μετέχοντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όφειλαν (ήδη από την προεκλογική περίοδο) να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών επακριβώς τις δαπάνες των συνδυασμών τους, όπως επίσης και την προέλευση των κονδυλίων που χρησιμοποίησαν για την καμπάνια τους. Στόχος είναι να γνωρίζουν οι πολίτες, ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα ποσά που δαπανούν οι διεκδικούντες την ψήφο τους και να τους “ελέγχουν”.
Είναι λοιπόν εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα αν επισκεφθεί κάποιος την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του υπουργείου, θα διαπιστώσει ότι δεκάδες νεοεκλεγέντες δήμαρχοι εμφανίζουν ελάχιστα ή και μηδενικά έξοδα.
Το εντυπωσιακότερο, δε, είναι ότι οκτώ συνδυασμοί που εξελέγησαν, δεν μπήκαν, ως φαίνεται, καν στον “κόπο” να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου, καθώς τα ονόματα των αντίστοιχων δημάρχων απουσιάζουν πλήρως από τις σχετικές καταστάσεις.
Σημειωτέον ότι βάσει του άρθρου 10 του νέου νόμου “οι συνδυασμοί υποχρεούνταν να ζητήσουν έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την παροχή ενός κωδικού πρόσβασης” από το υπουργείο, προκειμένου «να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν», γεγονός που επίσης αναφέρεται ρητώς ως “υποχρέωση” των συνδυασμών.
Για να αντιληφθεί ο καθένας τη σοβαρότητα της παράβασης στην οποία έχουν υποπέσει οι οκτώ δήμαρχοι, αρκεί και μόνον η επισήμανση ότι είναι οι μόνοι εκ των περίπου 1.100 “συνυποψηφίων” τους δημάρχων που απουσιάζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου.


Οκτώ περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα
Οι εν λόγω εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, για τους οποίους προφανώς ο κ. Ραγκούσης οφείλει μιαν απάντηση αν αντιμετωπίζουν ακόμη και την απειλή της έκπτωσης ή απλώς θα υπέχουν πρόστιμα, είναι ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης (υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους), ο νέος δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΠΑΣΟΚ), Μεσολογγίου κ. Πάνος Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ), Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος (εξελέγη με λιγότερες από 20 ψήφους διαφορά από τον γαλάζιο κ. Χρ. Βούλγαρη), Τεμπών κ. Κολλάτος (ΠΑΣΟΚ), Νέας Ζίχνης (Κεντρική Μακεδονία) κ. Αν. Δαϊρετζής (ΠΑΣΟΚ), Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας (Στερεά Ελλάδα) κ. Αν. Ψαρρός (Ν.Δ.), και Ερμιόνης κ. Δημ. Καμιζής (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).
Από νομικής απόψεως παραμένει ασαφές αν οι εν λόγω δήμαρχοι “καλύπτονται” στην περίπτωση που έχουν τηρήσει απαρεγκλίτως μια επιπλέον διαδικασία που επιβάλλει ο νέος νόμος και σύμφωνα με την οποία όλοι οι συνδυασμοί όφειλαν ήδη από την προεκλογική περίοδο να προμηθευτούν από τις ΔΟΥ της χώρας ειδικά βιβλία εσόδων-δαπανών, τα οποία και υποχρεώνονταν να επικαιροποιούν. Άλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις ο νόμος παραχωρεί το δικαίωμα συμπλήρωσης των όποιων κενών και παραλείψεων για έναν επιπλέον μήνα μετά την εκλογή τους, γεγονός που μάλλον θα κάνει πολλούς πλέον να “τρέξουν” έως τις 14 Δεκεμβρίου που λήγουν οι καταληκτικές προθεσμίες.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μια “επίσκεψη” των πολιτών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών είναι αποκαλυπτική του τρόπου που αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποί μας τον υποτιθέμενο “έλεγχο” που θέσπισε ο “Καλλικράτης” για τη μεγαλύτερη διαφάνεια των εκλογών.