“Κρέμασαν” στο τσιγκέλι τα νέα σφαγεία του Νομού

Θύμα της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι θα είναι και τα νέα σφαγεία του Νομού, αφού απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τις 280.000 ευρώ, που προβλέπονται από το διαδημοτικό πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”, επομένως δεν είναι εφικτό να συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρεία και, ως εκ τούτου, το έργο αποτελεί παρελθόν!
Την είδηση-“βόμβα” έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Βόσσος-Δασκαλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια δυσάρεστη εξέλιξη, που οδηγεί σε απόγνωση τον κλάδο.
“Δυστυχώς, τα μαντάτα για τα νέα σφαγεία είναι δυσάρεστα. Σε επικοινωνία που είχα με τον Βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγο, μού γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρεία και έτσι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων μπαίνει στο… “συρτάρι”. Ο κλάδος μας πλήττεται από αυτή την εξέλιξη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους κρεοπώλες. Ο μεγάλος χαμένος, όμως, είναι όλοι οι Ζακυνθινοί πολίτες, που βλέπουν να πετάγεται στις καλλένδες ένα ακόμη σημαντικό έργο. Αν αναλογιστεί κανείς πως είναι κλειστές και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αντιλαμβάνεται ότι εμείς είμαστε όμηροι της αδιαφορίας και της αδράνειας των υπευθύνων” σημείωσε ο κ. Βόσσος.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Αρτεμισίων, Αντώνη Αντίοχο, ο οποίος είχε αναλάβει να “τρέξει” τη διαδικασία για την κατασκευή των νέων σφαγείων, έχοντας βεβαίως και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων Δημάρχων.
Ο ίδιος, λοιπόν, δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα της μη χρηματοδότησης, ωστόσο πρόσθεσε πως περιμένει να δει τις ενέργειες του Βουλευτή, Δημήτρη Βαρβαρίγου, αφού ο τελευταίος είχε πάρει υπόσχεση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών πως θα δοθούν οι 280.000 ευρώ.
Ο Βουλευτής παραδέχτηκε ότι είχε λάβει μια τέτοια υπόσχεση, όμως δεν άφησε ασχολίαστη την κωλυσιεργία των Δημάρχων του Νομού για το θέμα αυτό.
“Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” έχει διακοπεί. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε μια επιχορήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ούτως ώστε ο Υφυπουργός, Γιώργος Ντόλιος, να μπορέσει να μάς δώσει τις 280.000 ευρώ και να προχωρήσει η σύσταση της Α.Ε. Ωστόσο, λόγω της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2011, όλα δείχνουν πως στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να δοθούν αυτά τα λεφτά. Πιστεύω, όμως, ότι θα τα πάρουμε τη νέα χρονιά. Προσωπικά, ασκώ πίεση στα αρμόδια Υπουργεία, επομένως νομίζω ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι παροδική. Οι Δήμαρχοι του νησιού είχαν περιθώριο τεσσάρων ετών για να πάρουν τα συγκεκριμένα χρήματα, όμως δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να τα ζητάμε τώρα, που το κράτος αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση” ανέφερε ο κ. Βαρβαρίγος.

Πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ
Το πρόβλημα αυτό ήρθε να εμφανιστεί τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ (τους “επίσημους” και τους “ανεξάρτητους), δεδομένου ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα κλειστά σφαγεία και τη μη κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, είναι έκδηλη.
Εξάλλου, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά κρέατος, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα τους στην Πελοπόννησο, με συνέπεια να δαπανούν πολλαπλάσια χρήματα για τα μεταφορικά τους έξοδα. Το επιπλέον κόστος, λοιπόν, θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες.
Εκτός των άλλων, είναι σίγουρο ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας θα εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτό το δυσάρεστο γεγονός και θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν προεκλογικές εντυπώσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας δεν φέρουν ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν. Απλώς, αυτή τη στιγμή έχουν το “πάνω χέρι”, δεδομένου ότι κυβερνά το ΠΑΣΟΚ και, επομένως, οι “πράσινοι” υποψήφιοι θα “απορροφήσουν” τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

Πάνω από 1 δις ευρώ τα χρέη
Το Ελληνικό κράτος δίνει “μάχη” για να αποφύγει τη χρεοκοπία και αυτό φαίνεται όχι μόνο από τον… “σφαγιασμό” των νέων εγκαταστάσεων, αλλά και από το γεγονός πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εκτελεσμένα έργα, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το κράτος οφείλει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, χρήματα που κανείς δεν ξέρει πότε κι΄ αν θα δοθούν! Όλα στο βωμό της Τρόϊκας και του Μνημονίου!