Αιχμές Πυροσβεστικής κατά της Ομάδας Εθελοντών

Αποχωρεί αύριο από το νησί μας ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κώστας Δεσινιώτης, ο οποίος πήρε μετάθεση για τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Πάτρας.
Ο κ. Δεσινιώτης, τον οποίο θα αντικαταστήσει προσωρινά ο αντιπύραρχος, κ. Ζαλοκώστας, προχώρησε στον απολογισμό της παρουσίας του στη Ζάκυνθο και των περιστατικών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, σε συνεργασία με τους υφισταμένους του.
Υπογράμμισε, λοιπόν, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, έλαβαν χώρα 114 συμβάντα δασικών και αγροτικών πυρκαγιών. Κάηκαν, συνολικά, 1.830 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.570 αφορούν δασικές εκτάσεις.
Το 2009, υπήρξαν 112 πυρκαγιές, όμως η καιόμενη έκταση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη (14.500 στρέμματα). Ο κ. Δεσινιώτης τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν καλή, ενώ πρόσθεσε πως όλες οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Συμπλήρωσε, δε, πως έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, οι οποίες έχουν αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου.
Στη συνέχεια, ο κ. Δεσινιώτης ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, τους Δήμους και τις ιδιωτικές υδροφόρες, για την αγαστή συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα, όμως δεν έκανε το ίδιο και για την Ομάδα Εθελοντών Εκτάκτου Ανάγκης Ζακύνθου.
“Τα μέλη της συγκεκριμένης Ομάδας δεν τα είδαμε και, επομένως, δεν προσέφεραν τίποτα, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Τον Μάρτιο του 2010, είχα συναντηθεί με τον εκπρόσωπό τους, με τον οποίο συμφωνήσαμε να στείλει μια κατάσταση με τα ονόματα των εθελοντών, που θα μπορούσαμε να καλέσουμε σε περίπτωση που τους χρειαζόμασταν. Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε!” σημείωσε ο κ. Δεσινιώτης.
Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από την προηγούμενη, επειδή βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες (δεν υπήρξαν δυνατοί άνεμοι).