Σε αδιέξοδο οι ελαιοτριβείς του Νομού

Μία ακόμη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν, χθες το πρωί, στην αίθουσα της “Λέσχης ο Ζάκυθος”, οι ελαιοτριβείς του Νομού μας, οι οποίοι και φέτος βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού είναι σίγουρο ότι δεν θα αποφύγουν τα πρόστιμα και τις μηνύσεις από το Υγειονομικό και το Λιμεναρχείο.
Ήδη, 20 από τα 42 ελαιοτριβεία του νησιού μας είναι “σφραγισμένα”, αφού δε διαθέτουν έστω και την προσωρινή άδεια λειτουργίας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Χθες υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες και οι ελαιοτριβείς ζήτησαν από τον πρόεδρό τους, Νίκο Σούλη, να προγραμματιστεί μια συνάντηση με τον Νομάρχη, Διονύση Γάσπαρο, προκειμένου να του εκθέσουν το πρόβλημα.
Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι άλλοι που διαφώνησαν με αυτή την προοπτική, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν συνεχώς στο γραφείο του Νομάρχη, όμως δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματά τους.
Τελικά, αποφασίστηκε να κλειστεί ένα ραντεβού μαζί του, ούτως ώστε να γίνει μια τελευταία “απόπειρα” συνεννόησης. Οι ελαιοτριβείς ζητούν την παρέμβαση του κ. Γάσπαρου, ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους και να αποφύγουν τα πρόστιμα, που επιβάλλονται λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα λιόζουμα.
Η συνάντηση θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, όμως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα δεδομένα που ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αρθεί το αδιέξοδο για τους ελαιοτριβείς.
Στη Γενική Συνέλευση των ελαιοτριβέων παρευρέθηκαν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων, Γιώργος Καλούδης, καθώς και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες με τον συνδυασμό “Επτανησιακή Αναγέννηση”, Μάκης Φόρτες και Γιάννης Αγαλιανός.
Ο κ. Καλούδης άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοτριβείς και αναγνώρισε το δίκιο που έχουν, ενώ δήλωσε πως είναι στο πλευρό τους.
Από ΄κει και πέρα, οι ελαιοτριβείς συζήτησαν και την τελευταία Οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία όσοι παράγουν βιολογικό λάδι θα πρέπει να παίρνουν πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΙSO 22000:2005.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή του συγκεκριμένου λαδιού θα πρέπει να γίνεται σε πιστοποιημένα ελαιοτριβεία, προκειμένου οι καλλιεργητές να μπορούν να πάρουν χρήματα από το παρακράτημα, το οποίο υπολογίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα. Στη Ζάκυνθο, τα ελαιοτριβεία που έχουν την εν λόγω πιστοποίηση δεν είναι πάνω από τρία, επομένως οι επιλογές που έχουν οι παραγωγοί είναι ελάχιστες.