“Νομότυπη κάθε ενέργεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα” απαντά ο Διοικητής

Επανέρχεται, με νέα απαντητική επιστολή, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης, αναφορικά με το ζήτημα της παράνομης απόσπασης του γιατρού του ΙΚΑ, Σπύρου Στραβόλεμου, στο νοσηλευτικό Ίδρυμα του νησιού μας.
Ο κ. Κομιώτης, για μια ακόμη φορά, επιμένει ότι όλα έχουν γίνει καλώς και δίνει τις δικές του εξηγήσεις-διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι στα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα άρθρα της εφημερίδας μας περιέχονται ανακρίβειες, ασάφειες και ερμηνείες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για αυτό θεωρεί υποχρέωσή του να καταθέσει ορισμένες σκέψεις του.
Ειδικότερα, ο κ. Κομιώτης σημειώνει ότι “αναφέρετε πως η απόσπαση του κ. Στραβόλεμου είναι παράνομη κάτι που πιστοποιεί με έγγραφό του και ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ, κ. Λεπίδας.
Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι ουδέποτε η υπηρεσία μας έλαβε κάποιο έγγραφο από το νομικό σύμβουλο της Υ.ΠΕ. με τη μορφή γνωμοδότησης, που να αναφέρεται στο παράνομο της απόσπασης.
Επίσης η απόσπαση του εν λόγω καρδιολόγου προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.3868 /03-08-2010 παράγραφος 3 που αναφέρει ότι με κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργών εργασίας και υγείας ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών από γιατρούς και άλλα υγειονομικά στελέχη του ΙΚΑ , σε Νοσοκομεία και κέντρα υγείας του Ε.Σ.Υ.
Στην περίπτωσή μας λοιπόν, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση Υ10/Γ.Π./οικ.103680/20-08-2010 Κ.Υ.Α. προκειμένου ο κος Στραβόλεμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο μας για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών του.
Οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του Νοσοκομείου για μας, είναι η κάλυψη της Καρδιολογικής κλινικής κατά το πρωινό ωράριο και των εφημεριών, οι οποίες εκτελούνται βάσει εγκεκριμένου προγράμματος που διασφαλίζει την κάλυψη όλων των περιστατικών.
Επομένως το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε με «προχειρότητα», όπως αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, εν αντιθέσει με το δημοσίευμα που προσπαθεί να «διαφωτίσει» το κοινό με στοιχεία που δεν βασίζονται σε έγγραφα, αλλά σε σκέψεις, ερμηνείες και υποψίες του τύπου “… κάτι υπάρχει στο όλο θέμα”.

“Ο κ. Σκοτεινιώτης είναι διαφορετική περίπτωση”
“Η περίπτωση του καρδιολόγου κου Σκοτεινιώτη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να προσληφθεί ως επικουρικός είναι τελείως διαφορετική. Ο εν λόγω ιατρός έχει αποκτήσει την ειδικότητα πριν από οκτώ χρόνια. Όμως τόσο στο Ν. 2889/01 όπως τροποποιήθηκε και ίσχυε με το Ν. 3329/05, καθορίζεται ότι οι ιατροί που εγγράφονται στον κατάλογο επικουρικών ιατρών του Υπουργείου, δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο ειδικότητας περισσότερο από 5 έτη, όσο στις διατάξεις στο άρθρου 2 παρ.2 περίπτωση 2α του νέου Ν. 3868/10, ρητά αναφέρεται ότι εγγράφονται σε καταλόγους κατόπιν αιτήσεώς τους ιατροί , που απέκτησαν ιατρική ειδικότητα κατά την τελευταία επταετία από την ημερομηνία της αίτησής τους προκειμένου να προσληφθούν ως επικουρικοί γιατροί.
Επομένως ο κ Σκοτεινιώτης και με τον καινούργιο νόμο δεν μπορεί να προσληφθεί στο Νοσοκομείο μας. Σημειώνουμε δε ότι ο εν λόγω Καρδιολόγος έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για την κάλυψη της θέσης επιμελητή Β’ σε άλλο νοσοκομείο, παρ’ ότι στον παρελθόν του είχε προταθεί να καλύψει, την κατ’ επανάληψη προκηρυχθείσα, θέση επιμελητή Β’ στο Νοσοκομείο μας, έστω για όσο χρόνο επιθυμούσε να παραμείνει στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια να παραιτηθεί εάν ήθελε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Συνεπώς, η οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα πλέον, είναι για δημιουργία εντυπώσεων και βεβαίως δεν έχει καμιά πρακτική αξία, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση, να είναι δηλαδή μοναδικός καρδιολόγος στο νοσοκομείο μας ο κος Στραβοπόδης”.
“Ο ένας από τους γιατρούς έφυγε για να έχει μεγαλύτερες αποδοχές”
“Για το θέμα των αποχωρήσεων των ιατρών, αναγκαζόμαστε να διευκρινίσουμε για άλλη μια φορά προκειμένου να γίνει κατανοητό, ότι ο κος Π. Μουρίκης – Πνευμονολόγος κατέλαβε θέση επιμ. Α΄ σε άλλο νοσοκομείο, την οποία διεκδικούσε από το 2008, διότι η θέση αυτή του επιφέρει μεγαλύτερες αποδοχές.
Επίσης, εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται μνεία στις παραιτήσεις ιατρών κατά το πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα, των δύο καρδιολόγων κ.κ. Κασσιμάτη και Λιβέρη, που οδήγησαν στην τραγική έλλειψη ειδικευμένων καρδιολόγων, πρόβλημα που καλούμαστε σήμερα, εμείς να λύσουμε”.

“Λύσαμε το πρόβλημα της Παιδιατρικής Κλινικής”
“Επιμένετε να θεωρείτε ότι η συγχώνευση του Παιδιατρικού με το Χειρουργικό τμήμα ήταν δική μου σκέψη. Σας πληροφορούμε όμως ότι αυτό ήταν σκέψη και αίτημα υπηρεσιακών παραγόντων το οποίο έτυχε άμεσης άρνησης από μέρους μου, αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης με την άμεση ενίσχυση της νοσηλευτικής υπηρεσίας, με δύο άτομα επικουρικό προσωπικό και την κατάρτιση προγραμμάτων εργασίας που διασφάλισαν την ομαλή λειτουργία του τμήματος.
Γνωρίζετε πολύ καλά σε ποια κατάσταση παραλάβαμε το νοσοκομείο.
Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, απαντάμε στα συγκεκριμένα και μόνο θέματα που θέσατε, έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που καλούμαστε να λύσουμε, όπως έχουμε σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, στηριζόμενοι κυρίως στις προσπάθειες των εργαζομένων.
Επιπρόσθετα, δε, σας γνωρίζουμε ότι με το υπ’ αριθμ. 3/17-9-2010 έγγραφό του ο Υπουργός Υγείας μας διαβεβαίωσε ότι ήδη εξάλειψε τις καθυστερήσεις και τις αγκυλώσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου ως προς το θέμα των νέων διορισμών, έτσι αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναλάβουν υπηρεσία τα 26 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, τα 4 άτομα μόνιμο παραϊατρικό προσωπικό και ο 1 διοικητικός.
Κατόπιν τούτου θα προβούμε στην άμεση επιστροφή, των μετακινημένων υπαλλήλων από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στις οργανικές θέσεις τους .
Δεν μας διαψεύδει η πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο κάθε Ζακυνθινός πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο μας, στην ουσία λαμβάνει υπηρεσίες υγείας από άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και αυτό είναι εξοπλισμένο με σύγχρονης τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Θεωρούμε ότι απαντήσαμε επαρκώς στους προβληματισμούς σας.
Ευελπιστούμε στην συμπαράστασή σας για την αποφυγή μιας άσχημης εικόνας του Νοσοκομείου, όχι για να αποκρύψουμε τα προβλήματα, αλλά για να τους δίνουμε, όσο είναι αυτό δυνατόν, τη σωστή τους διάσταση”.

Η απάντηση της “Ημέρας τση Ζάκυθος”
Κύριε Διοικητά,
1. Ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση το ρεπορτάζ μας δεν βασίζεται σε σκέψεις, ερμηνείες και υποψίες, και θεωρούμε ότι αυτό το γνωρίζεται πολύ καλά, δεδομένου ότι σας έχουμε εξηγήσει το τί ακριβώς έχει συμβεί. Εμείς, δημοσιεύσαμε τις απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου, του Συλλόγου Καρδιοπαθών και του ιατρού-καρδιολόγου, κ. Σπύρου Στραβόλεμου. Έχουμε συνομιλήσει και με τις τρεις πλευρές και όλες επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζαμε ήδη: “Η απόσπαση γιατρού από το ΙΚΑ στο Νοσοκομείο, είναι μια νομικά αδύνατη και διοικητικά άκυρη πράξη”. Αν θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες πλευρές ψεύδονται, τότε βγάλτε ανακοίνωση εναντίον τους.
2. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στις 25 Αυγούστου του 2010 στείλατε έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 5589, ζητώντας γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας σε ό,τι αφορά την απόσπαση του κ. Στραβόλεμου. Αφού ακολουθήσατε όλες τις νομικές διαδικασίες, όπως λέτε, ποιός ήταν ο λόγος που ζητήσατε γνωμοδότηση; Μήπως, επειδή είχατε ενημερωθεί πως κάτι δεν πάει καλά;
3. Από τη στιγμή που στείλατε εγγράφως το αίτημά σας, είναι λογικό και επόμενο να σας απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Γιατί, λοιπόν, δεν μάς κοινοποιείτε την έγγραφη απάντηση, ούτως ώστε να αποδείξετε ότι ο κ. Στραβόλεμος μπορεί να έχει αρμοδιότητες και πως όλα έχουν γίνει σύννομα; Αν δεν το έχετε, όπως υποστηρίζετε, γιατί δεν κάνετε τον κόπο να ζητήσετε τη νομική γνωμοδότηση από την Υγειονομική Περιφέρεια, με νέο έγγραφο αίτημά σας; Πώς βγάζετε συμπεράσματα για το νόμιμο ή το παράνομο της υπόθεσης, από τη στιγμή που δεν έχετε πάρει έγγραφη απάντηση;
4. Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις των κ.κ. Λιβέρη και Κασσιμάτη έχουμε αναφερθεί διεξοδικώς σε πολλά άρθρα των προηγούμενων μηνών. Σε περίπτωση που δεν τα θυμάστε, το αρχείο της εφημερίδας μας είναι στη διάθεσή σας.
5. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να λειτουργούν εύρυθμα όλες οι Κλινικές του Νοσοκομείου. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως και εμείς ζούμε σε αυτόν τον τόπο, επομένως οτιδήποτε κι΄ αν μας συμβεί, στο Νοσοκομείο θα προστρέξουμε. Είμαστε, λοιπόν, συμπαραστάτες σας στην προσπάθεια που κάνετε για την κάλυψη των κενών. Θα είμαστε απέναντι, όμως, όταν διαπιστώνουμε ότι επιχειρείτε να κάνετε το μαύρο… άσπρο, όπως συμβαίνει δηλαδή με την περίπτωση της απόσπασης του γιατρού από το ΙΚΑ.
6. Μόλις χθες ο κ. Στραβόλεμος απέστειλε εξώδικο σε εσάς προσωπικά, στη Διευθύντρια του ΙΚΑ, στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στον Υπουργό Υγείας, στην Υπουργό Εργασίας, ενώ το κοινοποιεί και στον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου. Με το εξώδικο ο κ. Στραβόλεμος σημειώνει ότι είναι παράνομη η απόσπασή του και ότι τον εξαναγκάζετε να κάνει πράγματα που δεν επιτρέπονται από την κείμενη Νομοθεσία. Και αυτό “παραπληροφόρηση” και “ανακρίβεια” δική μας, είναι κ. Κομιώτη;