Έρχεται κατάληψη σε ΔΕΥΑΖ και Δήμους

Η απόφαση της διοίκησης του Συνδέσμου Ύδρευσης να επιστρέψει τα χρήματα της ΣΑΤΑ στους Δήμους Ζακυνθίων και Λαγανά, αποδείχτηκε πως ήταν λανθασμένη, μιας και οι Δήμαρχοι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους προς τον κ. Αβράμη, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν δώσει χρήματα για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος.
Αν υπήρχαν στο ταμείο του Συνδέσμου τα λεφτά της ΣΑΤΑ, τότε και το προσωπικό θα είχε πληρωθεί, αλλά και οι προμηθευτές. Τώρα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν χρήματα εδώ και δύο μήνες, ενώ από τις αρχές του χρόνου είναι απλήρωτες οι υπερωρίες και τα εξαιρέσιμά τους.
Παράλληλα, η ΔΕΗ πιέζει τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, διεκδικώντας το ποσό των 265.000 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στις δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, καθώς και τον Σεπτέμβριο.
Ο Σύνδεσμος έχει υποβάλλει αίτημα στη Δικαιοσύνη, ούτως ώστε να του δοθεί και άλλη χρονική παράταση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει, έστω και για λίγο, τη δαμόκλειο σπάθη της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με αποσπασματικές κινήσεις. Οι Δήμοι πρέπει να πληρώσουν. Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει για όλους.
Αυτό, εξάλλου, αναφέρουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούν τους υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να πάρουν θέση.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, Νίκος Μουζάκης, υπογράμμισε πως σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, τότε οι υπάλληλοι σκέφτονται να κάνουν από απεργία έως και κατάληψη στα κτήρια όλων εκείνων που χρωστούν, δηλαδή της ΔΕΥΑΖ (Δήμος Ζακυνθίων), καθώς και των Δήμων Λαγανά, Αρκαδίων και Αλυκών.
“Δυστυχώς, για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου. Ο Ζακυνθινός πολίτης να πληρώνει το λογαριασμό του και τα λεφτά να μην αποδίδονται στο Σύνδεσμο Ύδρευσης. Αυτοί που τα εισπράττουν, τα χρησιμοποιούν σε άλλους σκοπούς. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στις γεωτρήσεις, τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα, γιατί δεν έχουμε καύσιμα, οι βλάβες δεν επισκευάζονται, λόγω έλλειψης υλικών, ενώ εμείς οι εργαζόμενοι μένουμε απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μήπως όλα αυτά γίνονται μεθοδευμένα και συνειδητά για την απαξίωση του Συνδέσμου Ύδρευσης; Αν ο Σύνδεσμος εισπράξει αυτά που του οφείλονται, τότε θα είναι ένας κερδοφόρος Οργανισμός. Μήπως, τελικά, κάποια κέντρα μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση αυτού του αγαθού, που λέγεται νερό; Εμείς, γνωστοποιούμε στους Ζακυνθινούς την κατάσταση που επικρατεί, γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι γνώστες των προβλημάτων. Καλούμε τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να πάρουν δημόσια θέση, να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα και να δεσμευτούν ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε για δημόσια διαβούλευση, την πρότασή μας σχετικά με την διάρθρωση του νέου Φορέα, που θα έχει την ευθύνη της διανομής μέχρι και της είσπραξης. Κάνουμε έκκληση στη ΔΕΥΑΖ, καθώς και στους Δημάρχους, να καταβάλλουν άμεσα αυτά που οφείλουν, ούτως ώστε να είναι δυνατή η υδροδότηση του Ζακυνθινού πολίτη. Επισημαίνω, δε, πως οι οφειλές των Δήμων και της ΔΕΥΑΖ προς τον Σύνδεσμο, ανέρχονται στο ποσό των 3.787.663,28 ευρώ. Πού πάνε, εν πάση περιπτώσει, τα χρήματα των Ζακυνθινών;” σημείωσε ο κ. Μουζάκης.