Επιβεβαιώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος την παράνομη απόσπαση

Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύψαμε ότι η απόσπαση του καρδιολόγου του ΙΚΑ, κ. Σπύρου Στραβόλεμου, στο Νοσοκομείο, είναι παράνομη, αφού σύμφωνα με τη Νομοθεσία δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα!
Από τότε έως και χθες, δεχτήκαμε αρκετά τηλέφωνα, με τους υπεύθυνους να μην στέκονται στην ουσία (δηλαδή, στους λανθασμένους χειρισμούς της απόσπασης), αλλά σε ζητήματα που δεν τους αφορούν, όπως το από πού ενημερωθήκαμε εμείς, ως δημοσιογράφοι, για το αδιαμφισβήτητο γεγονός της παράνομης απόσπασης.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ΄ την αρχή. Ο κ. Στραβόλεμος ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γιάννη Κομιώτη, για το ότι δεν μπορεί να έχει καμία αρμοδιότητα στο Νοσοκομείο, επειδή προέρχεται από το ΙΚΑ. Ο κ. Κομιώτης απέστειλε σχετικό ερώτημα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν βάση οι ισχυρισμοί του κ. Στραβόλεμου. Η Υγειονομική Περιφέρεια παρέπεμψε το ζήτημα στη νομική της Υπηρεσία, η οποία και υποχρεούται να απαντήσει για αυτό το θέμα.
Αναφέραμε, λοιπόν, ότι ο νομικός σύμβουλος της Νομικής Υπηρεσίας, κ. Λεπίδας, έχει απαντήσει ότι η απόσπαση είναι παράνομη. Ωστόσο, ο ίδιος μάς ενημέρωσε ότι δεν έχει στείλει έγγραφο στον κ. Κομιώτη, αλλά τα όσα διέρρευσαν αποτελούν… απλές σκέψεις. Εμείς, του ζητήσαμε να μας πει, έστω και προφορικώς, για το εάν η διοικητική πράξη της απόσπασης είναι παράνομη ή όχι, όμως το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι ότι εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο ο μόνος που έχει δικαίωμα να προσβάλλει τη συγκεκριμένη πράξη είναι ο ίδιος ο γιατρός, δηλαδή ο κ. Στραβόλεμος!
Ουσιαστικά, ο κ. Λεπίδας μπορεί να μην έχει ενημερώσει εγγράφως τον κ. Κομιώτη για αυτό που συμβαίνει, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι… κάτι υπάρχει στο όλο θέμα.
Επικοινώνησαμε και με άλλους νομικούς, οι οποίοι μάς ξεκαθάρισαν ότι ένας γιατρός του ΙΚΑ δεν μπορεί να δουλέψει στο Νοσοκομείο. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ μας, όμως κάποιοι φαίνεται πως εξακολουθούν να μη μας πιστεύουν, καλύπτοντας το Υπουργείο Υγείας.
Πάμε παρακάτω, όμως. Τόσο ο κ. Στραβόλεμος, όσο και ο Σύλλογος Καρδιοπαθών, γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της διοίκησης του Νοσοκομείου να λειτουργήσει εύρυθμα η Καρδιολογική Κλινική, ούτως ώστε οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να έχουν ιατρική κάλυψη. Είναι παράλογο, όμως, να επιμένουν ότι όλα έχουν γίνει καλώς. Εξάλλου, μια απλή ανάγνωση της κείμενης Νομοθεσίας θα τους διαφώτιζε πλήρως για το λάθος που έχουν κάνει και δεν θα χρειαζόταν να απευθύνονται σε νομικούς για να τους απαντήσουν τί ισχύει και τί όχι.
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα, διαπιστώσαμε ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γιάννη Κομιώτη, για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει απόσπαση ενός καρδιολόγου του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο.
Το έγγραφο έχει σταλεί στις 26 Αυγούστου, έχει αριθμό πρωτοκόλλου 143 και στέλνεται από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Παύλο Καψαμπέλη, προς τον κ. Κομιώτη.
“Κύριε Διοικητά,
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου γνωρίζοντας το αδιέξοδο που έχει προκύψει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου, έχει συστήσει, εδώ και καιρό, στους ιατρούς-καρδιολόγους μέλη του, όπως ευρίσκονται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, προκειμένου, οσάκις τους ζητηθεί, να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους και να είναι αρωγοί στις προσπάθειες των συναδέλφων νοσοκομειακών ιατρών που βρίσκονται στην αναγκαιότητα να αντιμετωπίζουν ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
Παράλληλα, θα γνωρίζεται ότι η προτεινόμενη λειτουργία του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου από ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγους, απαγορεύεται από την ισχύουσα Νομοθεσία και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνη και ουσιαστικά ανασφαλής τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς.
Επομένως, θα πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να πράξει άμεσα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Νομοθεσία για την επίλυση αυτού του σοβαρού θέματος και να πάψει να αδιαφορεί επί της ουσίας προβαίνοντας σε λανθασμένους χειρισμούς” τονίζεται.
Έχοντας, λοιπόν, στα χέρια μας και το έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον κ. Καψαμπέλη, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου και προχώρησε ακόμη περισσότερο:
“Επισημαίνω ότι η απόσπαση του κ. Στραβόλεμου ή οποιουδήποτε άλλου γιατρού από το ΙΚΑ στο Νοσοκομείο, με τον τρόπο που έγινε είναι διοικητικά άκυρη και νομικά αδύνατη! Τούτο το γνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Είναι άκυρη, επειδή θα έπρεπε προηγουμένως να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 2, παράγραφος 3, του Νόμου 3868 του 2010 που να ρυθμίζει τις αρμοδιότητες των ιατρών του ΙΚΑ, όταν αυτοί προσφέρουν υπηρεσίες σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Θα έπρεπε, δηλαδή, να ρυθμίζονται οι εφημερίες τους κι΄ αν αυτές θα πληρώνονται, η υπογραφή των εισιτηρίων και των εξιτηρίων από αυτούς, το εύρος των ιατρικών πράξεων που θα εκτελούν, καθώς και το ποιός θα έχει τη νομική ευθύνη σε περίπτωση δυσάρεστου συμβάντος. Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο εμπλεκόμενος γιατρός έχει το δικαίωμα να προσβάλλει νομικά αυτή τη διοικητική πράξη. Από τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι, δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας, πρωτίστως, και ο Βουλευτής, δευτερευόντως, δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το πρόβλημα, το οποίο αφορά εκατοντάδες καρδιοπαθείς και γενικότερα όλους τους κατοίκους του νησιού. Προσπαθούν με τερτίπια και με μεσοβέζικες λύσεις να δείξουν στον κόσμο ότι επέλυσαν το θέμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει λυθεί. Για άλλη μια φορά καλούμε το Υπουργείο και τον Βουλευτή να σταματήσουν τους λανθασμένους χειρισμούς και να λύσουν άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Νομοθεσία” τόνισε ο κ. Καψαμπέλης.
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, το πρόβλημα με την απόσπαση υφίσταται και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι για την επίλυση του θέματος να σταθούν στην ουσία του ζητήματος και να μην ενοχλούνται από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Τέλος, ζητήσαμε και την άποψη του διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γιάννη Κομιώτη, ο οποίος απάντησε, εγγράφως, τα εξής:
“Το τμήμα ήδη ενισχύεται με αποσπασμένο ιατρό από το ΙΚΑ Ζακύνθου για ένα δίμηνο, καθεστώς το οποίο θα συνεχιστεί και στο μέλλον με την απόσπαση και των άλλων καρδιολόγων του ΙΚΑ” σημειώνεται.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Κομιώτης μάς απαντά ότι θα συνεχιστεί το… καθεστώς των παράνομων αποσπάσεων από το ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως δεν επιτρέπεται να λαμβάνει χώρα κάτι τέτοιο! Τα συμπεράσματα δικά σας.