Προσωρινή λύση στους Παιδικούς με παρέμβαση γονέων

Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο, εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου Ζακυνθίων να εξασφαλίσει τη λειτουργία των πέντε παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς ν΄ αναγκάζονται πλέον να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, καταβάλλοντας πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που έδιναν μέχρι τώρα.
Η δημοτική Αρχή Ζακυνθίων έχει ανακοινώσει ότι η Κυβέρνηση δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των 28 εργαζομένων, συνεπώς φέτος θα λειτουργήσουν μόνο δύο από τους πέντε παιδικούς σταθμούς.
Χθες, οι γονείς πήγαν τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, αλλά και σε εκείνον που υπάρχει στο Κρυονέρι, όμως διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν ν΄ αφήσουν τα τέκνα τους εκεί, δοθέντος ότι οι 28 συμβασιούχες, οι οποίες ήταν πλαισιωμένες από στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑ.Μ.Ε.), είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των κτηρίων και δεν άφησαν τους μόνιμους υπαλλήλους να εργαστούν.
Όπως ήταν φυσικό επικράτησε ένταση και αναστάτωση. Αρκετοί από τους γονείς αντιλαμβάνονται τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων εργαζομένων (παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες και έχουν χάσει τη δουλειά τους), όμως ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να απαγορεύουν την εργασία στους μόνιμους υπαλλήλους. Προσθέτουν, επίσης, πως θα έπρεπε να κάνουν κατάληψη στο κτήριο του Δήμου Ζακυνθίων, και όχι στους Παιδικούς Σταθμούς.
Θέλοντας, όμως, οι γονείς να βρεθεί μια κοινή λύση, αρχικά ενημέρωσαν τον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου για το πρόβλημα που υπάρχει, ενώ στη συνέχεια αποφάσισαν ότι μέχρι την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου θα καταβάλλουν το ποσό των 80 ευρώ έκαστος, προκειμένου να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα και να δοθεί το ένα από τα τρία μηνιάτικα στις απολυμένες συμβασιούχες των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ζακυνθίων.
Τα χρήματα αυτά αφορούν τα τροφεία για τον μήνα Οκτώβριο (ουσιαστικά, οι γονείς αποφάσισαν να προπληρώσουν), όμως για να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτείται για την καταβολή μίας μισθοδοσίας στις εργαζόμενες, θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου να δώσει άλλες 20.000 ευρώ και ο μητροπολιτικός Δήμος.
Κατόπιν της υπόσχεσης που έλαβαν από τους γονείς, αλλά και από τον Δήμαρχο Ζακυνθίων, Διονύση Ακτύπη, για την εξόφληση του ενός μηνός, οι συμβασιούχες αποφάσισαν να σταματήσουν την κινητοποίησή τους, κάτι που σημαίνει ότι από σήμερα και έως τη Δευτέρα 27 του μήνα, οι γονείς θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς.
Για να μην προκύψουν περαιτέρω προβλήματα, πάντως, και για να έχει η λύση αυτή μόνιμο, και όχι προσωρινό χαρακτήρα, ο Δήμος Ζακυνθίων θα πρέπει να δώσει τις 20.000 ευρώ που υποσχέθηκε, αλλά να βρει και χρήματα για να καλυφθούν και τα δύο εναπομείναντα μηνιάτικα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα κλείσουν και πάλι τους Παιδικούς Σταθμούς και οι γονείς θα μπουν σε μια ταλαιπωρία, δίχως τέλος.