Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο Δήμο Αρκαδίων

Στη Ζάκυνθο βρισκόταν από τις 14 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία παρείχε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε πάνω από 300 γυναίκες, ύστερα από συνεργασία που υπήρξε και με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Αρκαδίων.
Στόχος αυτής της ενέργειας ήταν η πρόληψη και η ενημέρωση των γυναικών, ούτως ώστε να γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού.
Η υπεύθυνη του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Αρκαδίων, Αθηνά Αρβανιτάκη, τόνισε τα εξής: “Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε στη Ζάκυνθο την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για να γίνουν δωρεάν εξετάσεις. Όπως γνωρίζουν όλοι, στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει μαστογράφος και έτσι όσες κυρίες θέλουν να εξεταστούν, θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Πάτρα. Για να κάνουν κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να διαθέσουν χρήματα και χρόνο. Εμείς, φροντίσαμε να φέρουμε τη Μονάδα εδώ, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται. Παράλληλα, σε συνεργασία και με τη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, έγινε δωρεάν τέστ Παπανικολάου”.
Στη συνέχεια, η τεχνολόγος-ακτινολόγος, Έλενα Χέλιου, αναφέρθηκε στο έργο που κάνει η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας.
“Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει φτιάξει αυτή την κινητή μονάδα, η οποία διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο. Το μηχάνημα αυτό έχει δωρηθεί σε εμάς από την εταιρεία καλλυντικών “Avon”. Πριν από έναν χρόνο περίπου, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Αρκαδίων μάς προσκάλεσε στη Ζάκυνθο. Ήταν να έρθουμε μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όμως αποφασίσαμε να σας επισκεφθούμε νωρίτερα. Ο Δήμος Αρκαδίων πλήρωσε τη διαμονή, τη διατροφή, καθώς και τα μεταφορικά μας έξοδα. Μέσα σε τέσσερις ημέρες εξετάσαμε πάνω από 300 γυναίκες. Δουλέψαμε περισσότερες ώρες απ΄ ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όλες τις κυρίες, η ηλικία των οποίων είναι από 40 έως και 70 ετών. Οι περισσότερες δεν ήταν εξοικειωμένες με αυτή την εξέταση, κάτι που σημαίνει ότι δεν είχαν κάνει μαστογραφία στο παρελθόν. Τις ενημερώσαμε για το πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος και τις παροτρύναμε να εξετάζονται μια φορά το χρόνο. Σε τέσσερις περίπου μήνες θα γνωστοποιήσουμε στις κυρίες τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους” ανέφερε η κ. Χέλιου.
Τέλος, η γιατρός του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Αρκαδίων, Αθηνά Βούλτσου, σημείωσε ότι ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να σώζει ζωές.
“Είμαι ικανοποιημένη, δεδομένου ότι στην αρχή της χρονιάς το “Βοήθεια στο Σπίτι” είχε θέσει κάποιους στόχους, τους οποίους και πετύχαμε. Έγινε μια εκδρομή στη Λευκάδα, με τη βοήθεια του Δημάρχου Αρκαδίων και των δημοτικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε η μέτρηση της οστικής μάζας, ενώ τώρα έλαβαν χώρα οι εξετάσεις μαστογραφίας και το τέστ Παπανικολάου, που μάς βοηθά για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ειδικευόμενη της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Αλεξάνδρα Γκριτζάπη, την προϊσταμένη, κ. Καποδίστρια, για το υγειονομικό υλικό που μάς παρείχε, καθώς και τον Διευθυντή της συγκεκριμένης κλινικής, Γιάννη Τουρίκη, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα για τη δωρέαν εξέταση. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να χαίρουν αποδοχής από τον κόσμο. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι ότι μπορέσαμε να ενημερώσουμε τις γυναίκες για τον προληπτικό έλεγχο” τόνισε η κ. Βούλτσου.