Παραταγμένα στο λιμάνι τα Δ.Χ. φορτηγά του νησιού

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης που βρίσκονται σε παύση εργασίας για πάνω από μία εβδομάδα, προχωρώντας σε διάφορες μορφές αντιδράσεων σε όλη τη χώρα και στο νησί.
Στη Ζάκυνθο, τα παραταγμένα από τις 27 Αυγούστου φορτηγά στον τραπεζοειδή προβλήτα του λιμανιού, από το βράδυ του Σαββάτου μετακινήθηκαν στην είσοδο του χώρου, μένοντας σταθμευμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου.
Παράλληλα για αύριο, προγραμματίζεται στην Αθήνα, Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, με σκοπό να μην προχωρήσει στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, που φέρνει προς συζήτηση η Κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων, αν προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο, τότε το επάγγελμά τους θα παύσει να υπάρχει και οι άδειές τους, που εκδόθηκαν στο παρελθόν με πολύ μεγάλα οικονομικά έξοδα, θα καταντήσουν… κουρελόχαρτα.
Σημειώνουν δε, ότι το μεταφορικό έργο θα συγκεντρωθεί σε πολύ λίγα «χέρια» και συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η μεγάλη πολυεθνική κινεζικών συμφερόντων COSCO, που δραστηριοποιείται πλέον και στο λιμάνι του Πειραιά εκμεταλλευόμενη το χώρο που της έχει παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση, ετοιμάζεται να εκδώσει χιλιάδες άδειες για οδική μεταφορά προϊόντων, όπως και άλλη εταιρία ελληνικών συμφερόντων, κάτι που αν συμβεί, θα έχει σαν αποτέλεσμα να λάβουν τη μερίδα του «λέοντος» στην αγορά, εκτοπίζοντας τους σημερινούς ιδιοκτήτες φορτηγών.
Τοπικά, οι ιδιοκτήτες φορτηγών έμειναν και σε επιφυλακή προσπαθώντας να σταματήσουν κάθε ενδεχόμενη κίνηση Δ.Χ. οχήματος στο λιμάνι, ενώ παρέμειναν παραταγμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Κατήγγειλαν την έλλειψη συμπαράστασης από τους εκπροσώπους των Αρχών της Ζακύνθου, επισημαίνοντας πως η υπόθεση των μεταφορών αφορά όλους και όχι μόνο τους ίδιους.
Στο πλευρό τους βρέθηκε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της Ν.Ε. του ΚΚΕ και της γραμματείας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), ενώ το απόγευμα επρόκειτο να τους επισκεφθεί και αντιπροσωπεία της γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Σε ότι αφορά την κίνηση στο λιμάνι και τα καύσιμα, το βράδυ του Σαββάτου έφτασε στη Ζάκυνθο πλοίο της ΕΛΙΝ, που τροφοδότησε με τα δικά της φορτηγά τα πρατήρια της εταιρίας, ενώ χθες το μεσημέρι ακολούθησε άλλο πλοίο από τη Jet Oil. Μέχρι και χθες πάντως, δεν είχε αναφερθεί καμιά έλλειψη στα βενζινάδικα.