Έως και 16.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι τουριστικοί Δήμοι της Ζακύνθου, λόγω του ότι δεν έχουν φροντίσει για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών σε όλες τις παραλίες τους.
Τα πρόστιμα αυτά έχουν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο στους Δήμους Ζακυνθίων, Αλυκών, Αρκαδίων και Λαγανά, καθώς και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Ουσιαστικά, το Λιμεναρχείο καλείται να εφαρμόσει σχετική Οδηγία του αρμόδιου Υπουργείου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει παράβαση καθήκοντος για τους επικεφαλείς του Λιμεναρχείου.
Βεβαίως, τα πρόστιμα αυτά έρχονται να οξύνουν την άσχημη οικονομική κατάσταση των Δήμων, οι οποίοι καθημερινά δίνουν “μάχη” για να αντιμετωπίσουν την αφραγκία τους.
Ωστόσο, ο Νόμος προβλέπει ότι οι ακτές πρέπει να διαθέτουν και ναυαγοσώστες, επομένως οι ΟΤΑ θα έπρεπε να είχαν φροντίσει για την κάλυψη της συγκεκριμένης υποχρέωσής τους.
Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, θα πρέπει ν΄ αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο οι Δήμοι κάνουν προκήρυξη των εν λόγω θέσεων, όμως αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα αργά (συνήθως τον Ιούνιο), και έτσι δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, στην παρούσα φάση ο Δήμος Ζακυνθίων είναι αυτός που θα πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο, αφού δεν έχει βάλει ναυαγοσώστες σε καμία από τις παραλίες του.
Ακολουθεί ο Δήμος Λαγανά, που έχει καλύψει μόνο τη μία από τις τρεις θέσεις των ναυαγοσωστών, ο Δήμος Αλυκών που έχει μόνο έναν ναυαγοσώστη αντί για δύο, ενώ το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, καθώς και ο Δήμος Αρκαδίων θα πληρώσουν πρόστιμο για τους προηγούμενους μήνες, μιας και τώρα έχουν καλύψει όλες τις θέσεις.
Να προστεθεί πως βασικό κριτήριο για να δοθεί “γαλάζια σημαία” σε μια ακτή, είναι να υπάρχει και ναυαγοσώστης, ενώ οι έλεγχοι γίνονται σε εβδομαδιαία βάση πλέον, και όχι σε μηνιαία, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.