Στο φιλότιμο και στην υπερεργασία των υπαλλήλων της στηρίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, στην οποία υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, Βασίλης Φερτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τους συναδέλφους του και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Φερτάκης υποστήριξε ότι σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, του ανέφερε τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υπηρεσία του νησιού μας, όμως παρά την υπόσχεση που δόθηκε για ενίσχυση της Πυροσβεστικής με προσωπικό, εντούτοις τα λόγια δεν έχουν γίνει πράξη, πράγμα που δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού και οι προηγούμενοι υπουργοί ακολουθούσαν την ίδια “τακτική”.
Ο πρόεδρος των πυροσβεστών σημείωσε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα της Ζακύνθου, δεδομένου ότι το νησί μας έχει γίνει στόχος εμπρηστών, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να μονιμοποιηθούν και οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι προσφέρουν σημαντικό έργο.
“Διαπιστώνουμε ότι η έλλειψη δύναμης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, έχει μειώσει σε οριακό επίπεδο την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού κατά τις επεμβάσεις σε συμβάντα, κυρίως πυρκαγιών, τροχαίων, αλλά και κάθε άλλης μορφής περιστατικών, καθώς η λειτουργία των γραφείων της, που πρέπει να προσφέρουν στον πολίτη υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τη διαρκή καταπόνηση των υπαλλήλων της, οι οποίοι προσφέρουν υπερεργασία, χωρίς παράλληλα να μπορούν να παίρνουν κανονικά τις άδειές τους, αλλά και τις συσσωρευμένες δεδουλευμένες ημερήσιες αναπαύσεις. Από τους συναδέλφους που υπηρετούν εδώ, πέντε άτομα κάνουν υπηρεσία γραφείου για λόγους υγείας, επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάχιμη υπηρεσία. Οι πέντε αξιωματικοί είναι προϊστάμενοι γραφείων, ενώ από τους εικοσιπέντε πυρονόμους, αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες, οι δύο (ένας οδηγός και ένας μάχιμος), είναι σε αναρρωτική άδεια με πάρα πολλές πιθανότητες, λόγω των παθήσεών τους, να είναι σε αυτή την κατάσταση καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Άλλοι τέσσερις κάνουν πρωϊνή υπηρεσία, εκτελώντας παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά τους και τη γραμματειακή υποστήριξη της Υπηρεσίας. Ένας ακόμη συνάδελφος είναι προϊστάμενος κίνησης και συντηρητής οχημάτων και μηχανημάτων. Όλοι αυτοί που επανδρώνουν τα γραφεία της Υπηρεσίας, εκτελούν ταυτόχρονα και μάχιμη υπηρεσία, με αποτέλεσμα κατά τη θερινή περίοδο, λόγω των μεγάλων και συνεχόμενων πυρκαγιών, να μη διεκπεραιώνεται η απαραίτητη γραφειακή εργασία και να αναγκάζονται οι υπάλληλοι να εργάζονται εκτός του ωραρίου τους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Υπηρεσίας.
Τα υπόλοιπα 18 άτομα (επτά οδηγοί και έντεκα μάχιμοι), επανδρώνουν τέσσερις βάρδιες, δηλαδή είναι σε θέση να κινήσουν μόνο ένα όχημα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό. Ας φανταστεί κάποιος τί μπορεί να συμβεί αν αυτό το όχημα δεν μπορέσει να φτάσει στο συμβάν, είτε γιατί μπορεί να υποστεί κάποια βλάβη, είτε να εμπλακεί σε ένα τροχαίο, όπως αρκετές φορές έχει συμβεί. Ο κανονισμός του σώματος, θέλοντας να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, αλλά και για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, προβλέπει την ταυτόχρονη κίνηση δύο οχημάτων. Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες, λόγω των προαναφερομένων, η Π.Υ. Ζακύνθου να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην προστασία ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, οι υπάλληλοι καλούνται σε συχνές επιφυλακές με αποτέλεσμα να εργάζονται πέραν του νομίμου ωραρίου πολλές φορές 30 και 40 ώρες!
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας από Γ΄ τάξεως σταθμό, που είναι χαρακτηρισμένη από το 1979, σε Β΄ τάξης σταθμό, που θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση της οργανικής και υπηρετούσας δύναμης της Υπηρεσίας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της Ζακυνθινής κοινωνίας, που κατά τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, ξεπερνάει τα 150.000 άτομα, κατά μέσο όρο.
Παράλληλα, η έλλειψη προσωπικού και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Ελατίων είναι εμφανή και παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με την Π.Υ. Ζακύνθου, με φυσική συνέπεια τη διαρκή καταπόνηση των υπαλλήλων” τόνισε ο κ. Φερτάκης.