“Να καταδικαστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση στην Υγεία”

Να καταδικαστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία και να διεκδικήσει ο λαός την κατάργηση κάθε εμπορευματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα, ζητά με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΚΚΕ, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο του νησιού, τονίζοντας τα εξής:
«Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, των σοβαρών ελλείψεων που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους.
Έχουν ήδη κλείσει δυο κλινικές Νευρολογική και Πνευμονολογική, η καρδιολογική υπολειτουργεί με 1 καρδιολόγο και αποσπασμένο προσωπικό και τελευταία προωθείται η συγχώνευση Παιδιατρικής και Χειρουργικής κλινικής λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων υπερεργάζεται, τα εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν και την αύξηση των ασθενών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πεθάνουν ή να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση που στην ουσία δολοφονούν τον λαό έχοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια πάρει μέτρα για την παντελή υποβάθμιση της Υγείας και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, επικαλούμενη το Μνημόνιο με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θέτει σε κίνδυνο την Υγεία του λαού και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας και ασφάλισης, χρυσοφόρο τομέα για τις πολυεθνικές.
Ένας ζωτικής σημασίας κλάδος όπως αυτός της Υγείας αντί να προσφέρεται δωρεάν στο λαό απαξιώνεται συνειδητά στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της εμπορευματοποίησης.
Με το νέο νομοσχέδιο η ολοήμερη λειτουργία στην ουσία είναι βασικός μοχλός λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις. Όπως κάθε επιχείρηση, για να είναι κερδοφόρα, φροντίζει να είναι φτηνό και ευέλικτο το εργατικό δυναμικό της, έτσι και με την ολοήμερη λειτουργία προβλέπεται να εφαρμοστεί η υπερωριακή απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού και οι προσλήψεις επικουρικού (ιατρικού και λοιπού) προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αρκετή εμπειρία από τη λειτουργία με κριτήριο την «αγοραπωλησία» των ιατρικών υπηρεσιών των απογευματινών ιατρείων. Τα «πρωινά» τακτικά εξωτερικά ιατρεία που λειτουργούν με μεγάλο χρόνο αναμονής, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να πηγαίνουν στα ιδιωτικά απογευματινά.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. αναφέρεται σε οικονομικά κίνητρα, 10% αύξηση στο μισθό, για να προσελκύσει υγειονομικό προσωπικό στην επαρχία, την ίδια στιγμή που πετσοκόβει σε πολλαπλάσιο βαθμό μισθούς και επιδόματα, στο όνομα της κρίσης.
Η Υγεία είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα αλλά αποκλειστική υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη σημερινή απελπιστική κατάσταση που επικρατεί και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και τα Κέντρα Υγείας, να μην δεχτούν αυτά τα μέτρα και αυτή την πολιτική στο σύνολό της.
Λύση υπάρχει, δυνατότητα υπάρχει για την πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών Υγείας – Πρόνοιας όλων, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Απόφαση χρειάζεται και εμπιστοσύνη στη λαϊκή δύναμη. Στη συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, των επιστημόνων που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Στις επερχόμενες εκλογές του Νοέμβρη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και όσων συνεργάζονται μαζί τους γιατί αποτελούν το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων που υπηρετούν πιστά, σε βάρος του λαού.
Να καταδικάσουν τα κόμματα αυτά και όσους τους στήριξαν ή συμβιβάστηκαν μαζί τους, γιατί με βοηθό την τοπική διοίκηση προώθησαν νέα αντεργατικά μέτρα, επιβάρυναν το λαό με φόρους και νέα βάρη, γιατί δεν προχώρησαν σε έργα υποδομής που αφορούν τη ζωή του λαού. Ο λαός πρέπει να απαντήσει και με την ενίσχυση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο δρόμο της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διεκδικούμε:
• Την πλήρη κάλυψη του νοσοκομείου Ζακύνθου και των Κέντρων Υγείας με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Να μην συγχωνευτεί η Παιδιατρική με την Χειρουργική Κλινική.
• Να διασφαλιστεί η λειτουργία της Νευρολογικής – Πνευμονολογικής κλινικής.
• Σε όλο τον πληθυσμό βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας.
• Να διασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού – ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και η μέριμνα για τη συντήρησή του ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.
• Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%».