“Μεταναστεύουν” οι κτηνοτρόφοι για να σφάξουν τα ζώα τους

Χωρίς σφαγεία έχει μείνει η Ζάκυνθος τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων του Δήμου Ζακυνθίων, οι οποίοι προέβησαν σε κινητοποιήσεις, επειδή είναι απλήρωτοι.
Στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφέρθηκε και η νομοκτηνίατρος, Μάριον Όπελ, η οποία συμπαραστάθηκε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, όμως πρόσθεσε ότι η λειτουργία των σφαγείων είναι αναγκαία.
“Δυστυχώς, όλο το νησί έχει μείνει χωρίς σφαγεία και μάλιστα σε μια περίοδο, που αρκετός κόσμος βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Κατανοώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μισθοδοσία τους οι δημοτικοί υπάλληλοι. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη για αυτό που συμβαίνει. Ο Δήμος Ζακυνθίων θα έπρεπε να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων. Τα προβλήματα δεν προέκυψαν τώρα. Αυτά προϋπήρχαν. Ο Δήμος δεν αγόραζε ούτε 30 λίτρα πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τον καυστήρα και να καίμε τα κεφάλια των νεκρών ζώων, όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, προκειμένου αυτά να μην καταλήγουν στη χωματερή. Υπήρχε και υπάρχει αδιαφορία για αυτό το σημαντικό θέμα” σημείωσε η κ. Όπελ.
Εν τω μεταξύ, η ίδια πρόσθεσε πως η άδεια για τη λειτουργία των σφαγείων λήγει τον μήνα που διανύουμε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων.
“Είχα μια επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αρτεμισίων, Αντώνη Αντίοχο, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα κατατεθεί ο φάκελος για τα νέα σφαγεία. Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητο να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δώσει άλλη χρονική παράταση για τη λειτουργία των υπάρχοντων εγκαταστάσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, θεωρώ πως η Ζάκυνθος κινδυνεύει να μείνει δίχως σφαγεία επί μονίμου βάσεως!” τόνισε η νομοκτηνίατρος.
Ερωτηθείσα για το εάν σφάζονται ζώα κάτω από ελαιόδεντρα, η κ. Όπελ ήταν ειλικρινής, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το Νομοκτηνιατρείο δεν είναι σε θέση να κάνει σχετικούς ελέγχους, δεδομένου ότι δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός και να μην αγοράζει κρέας, το οποίο δεν έχει εξεταστεί από κτηνίατρους.
Δηλώσεις για το θέμα των σφαγείων, έκανε και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Βόσσος-Δασκαλάκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους εργαζόμενους του Δήμου Ζακυνθίων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
“Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός της μη λειτουργίας των σφαγείων. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν απεργία, όμως έπρεπε να φροντίσουν για να μην κλείσουν τα σφαγεία. Δεν έπραξαν κάτι τέτοιο και έτσι αναγκαζόμαστε να… “μεταναστεύουμε” για να σφάξουμε τα ζώα μας και να δώσουμε κρέας στον κόσμο. Αναφέρω ότι για να σφαγιαστεί ένα μοσχάρι στην Πελοπόννησο, χρειαζόμαστε από 150 έως και 200 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τις εργατοώρες που χάνουμε, τότε αντιλαμβάνονται όλοι πως το κόστος είναι δυσβάστακτο. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι απαραίτητο να φροντίσουν για την εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων” υποστήριξε ο κ. Βόσσος.
Τέλος, ο κτηνοτρόφος, Διονύσης Γούναρης, πρόσθεσε πως πέρα από το κόστος που απαιτείται για τον σφαγιασμό των ζώων στην Πελοπόννησο, οι συνάδελφοί του είναι υποχρεωμένοι να έχουν ψυγείο και φορτηγό, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.