Διαφωνούν με το “άνοιγμα” του επαγγέλματός τους

Σε σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση αναμένεται να οδηγηθούν οι δικηγόροι όλης της Ελλάδας, αλλά και της Ζακύνθου, μιας και διαφωνούν με το “άνοιγμα” του επαγγέλματός τους, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μπουν στο χώρο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Σπύρος Καλογερίας, υποστήριξε πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι απατηλές και άνευ περιεχομένου.
“Η Κυβέρνηση με τη στάση της αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι στόχος της είναι η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο μας, θέλει να καταργήσει τις ελάχιστες αμοιβές, ενώ δημιουργεί νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει την ίδρυση εταιρείων, που η έδρα τους θα βρίσκεται ακόμη και στο εξωτερικό. Παράλληλα, στελέχη των εταιρειών αυτών, δεν θα είναι μόνο δικηγόροι, αλλά και άτομα από ομοειδή επαγγέλματα, όπως φοροτεχνικοί, λογιστές και συμβολαιογράφοι. Οι εταιρείες θα λειτουργούν σε κεφαλαιουχική, και όχι σε επαγγελματική βάση, ενώ θα καταργηθεί και το κριτήριο της εντοπιότητας των δικηγόρων, προκειμένου να καταστεί ελεύθερη, όπως λένε, η διακίνηση των υπηρεσιών. Το επαγγελμα, όμως, των δικηγόρων δεν είναι “κλειστό”. Τα όσα ισχυρίζεται η Κυβέρνηση είναι απατηλά και άνευ περιεχομένου. Υπάρχει όντως περιορισμένος αριθμός συμβολαιογράφων, όμως όλα τα άλλα επαγγέλματα μπορούν να τα κάνουν όλοι, αρκεί βεβαίως να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από ΄κει και πέρα, θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα και άτομα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως γνωρίζουν όλοι, σε κάποια Πανεπιστήμια δεν βγαίνουν δικηγόροι, αλλά κάτοχοι πτυχίων νομικών επαγγελμάτων, κάτι δηλαδή σαν τους παλιούς δικολάβους, οι οποίοι ήταν “μισοί” δικηγόροι και “μισοί” νομικοί. Στην ουσία, όμως, δεν ήταν τίποτα. Αυτοί θα σπουδάζουν τρία περίπου χρόνια σε κάποια ιδιωτικά κολλέγια (ήδη η Κυβέρνηση έχει δώσει άδειες σε 30 κολλέγια), και θα μπορούν να περιφέρονται στην Ελλάδα με μία βαλίτσα και με μία γραβάτα, παριστάνοντας τους δικηγόρους” τόνισε ο κ. Καλογερίας.
Ερωτηθείς για το εάν με το “ανοιγμα” του δικηγορικού επαγγέλματος θα προσφέρονται και φθηνότερες υπηρεσίες προς τον κόσμο, ο αντιπρόεδρος του κλάδου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
“Τα όσα αναφέρονται για μείωση των δικηγορικών αποζημιώσεων, είναι απάτη! Μια εταιρεία μπορεί στην αρχή να προσφέρει χαμηλότερες τιμές, όμως είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα τις ανεβάσει στα ύψη και μάλιστα οι υπηρεσίες της θα είναι αμφιβόλου ποιότητας. Θα δημιουργηθεί μονοπώλιο και έτσι είναι σίγουρο πως οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα. Το κράτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Θα μάς βρουν μπροστά τους. Εκ των πραγμάτων οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα συνεδριάσουν, ούτως ώστε να αποφασίσουν τις κινήσεις που θα κάνουν. Οι κινητοποιήσεις, όμως, είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, ενώ περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κλάδου.