Νέες μέθοδοι και αλλαγή νοοτροπίας για την παραγωγή της Ζακύνθου

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιόλαδου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου συμμετέχουν 300 παραγωγοί, με σκοπό την παραγωγή ανάλογου προϊόντος, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εμπορία του, βελτιώνοντας και την τιμή του.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από τη Συνεταιριστική Οργάνωση το χειμώνα, αμέσως μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου και όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες, αναμένεται να υπάρξει σημαντική πρόοδος για το προϊόν, αρκεί να τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ομάδας, πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώσεις, όπου τίθενται επί τάπητος αρκετά καλλιεργητικά ζητήματα, όπως ο τρόπος παραγωγής του προϊόντος, η αντιμετώπιση ασθενειών της ελιάς, η εμπορία του ελαιόλαδου και άλλα νομικά θέματα.
Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δοκιμαστικές δράσεις στους ελαιώνες, όπως η εγκατάσταση παγίδων με δολωματικούς ψεκασμούς για τον δάκο και η λήψη δειγμάτων από το έδαφος, για την καλύτερη δυνατή εξέτασή του, ενέργεια που πρόκειται να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρθηκε και από τον γεωπόνο της Ένωσης, Νίκο Λεονταρίτη, η τελευταία συγκέντρωση της ομάδας, διεξήχθη την προηγούμενη Τετάρτη όπου το παρών έδωσε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με όσα τόνισε με δηλώσεις του στην «Ημέρα», η κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς σ’ αυτή τους την προσπάθεια, αρκεί να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένα στάνταρτ, που θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή μεθόδων βιολογικής καλλιέργειας για την παραγωγή τους και την αναγνώριση του προϊόντος τους ως προϊόντος με «Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ).
«Στην τελευταία συγκέντρωσή μας, προέκυψε θέμα με το ποιοτικό παρακράτημα, χρήματα που κρατά η Ε.Ε. από όλες τις επιδοτήσεις, για να αναπτυχθούν η βιοκαλλιέργεια και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Παλαιότερα οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν με ένα πιστοποιητικό, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις, που για την περίπτωσή μας είναι να υπάρχει Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη -η Ζάκυνθος συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις περιοχές-και ελαιοτριβείο με ISO 22000, κάτι το οποίο αναζητούμε», εξήγησε.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποιοτικό παρακράτημα αναμένεται να φτάσει τα 30€ το στρέμμα, χρήματα που μπορούν να επιστραφούν στους παραγωγούς της ομάδας, προκειμένου να αναπτύξουν τη δράση τους. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει στο νησί ελαιοτριβείο που να διαθέτει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό.
«Ως Ένωση, θα ασκήσουμε οποιαδήποτε πίεση μπορούμε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Χρειάζεται όμως, να επιμείνουν και οι παραγωγοί που πρέπει να έχουν πιστοποιητικό βιοκαλλιέργειας, να εντάσσονται σε ΠΓΕ και να χρησιμοποιούν για το προϊόν τους ελαιοτριβεία με ISO 22000», επεσήμανε.
Στις νέες καλλιεργητικές μεθόδους, αναμένονται τα αποτελέσματα των δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο, ενώ γενικότερα θα εφαρμοστούν και άλλες μη γνωστές ως σήμερα μέθοδοι. Επιπλέον, στα μέσα του Φθινόπωρου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ο δειγματοληπτικός έλεγχος του εδάφους, από αρκετές περιοχές, προκειμένου να καθοριστεί σε κάθε περίπτωση και ο καλύτερος δυνατός τρόπος καλλιέργειας.