Μέτρα για την καθαριότητα απαιτεί το Υγειονομικό

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθαριότητας, που παρατηρούνται σε όλη τη Ζάκυνθο, έχει ζητήσει με έγγραφό της από τον Σύνδεσμο και τους Δήμους -με πρώτο το Ζακυνθίων- η Διεύθυνση Υγείας.
Πρόκειται για έγγραφο που στέλνει κάθε χρόνο η Υπηρεσία προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να περιοριστούν τα ζητήματα που δημιουργούνται από την αύξηση της κίνησης και ταυτόχρονα να ληφθούν ακόμη πιο εντατικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Με δηλώσεις του στην «Ημέρα» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Γιώργος Καράμπαμπας, εξήγησε πως η κατάσταση που επικρατεί στα ζητήματα της καθαριότητας, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Σε πολλούς κάδους τα σκουπίδια είναι απ’ έξω, αλλού τριγύρω υπάρχουν λάδια και άλλα υπολείμματα και αλλού τα σκουπίδια μεταφέρονται από αδέσποτους σκύλους και άλλα ζώα.
«Εμείς ενημερώσαμε το Σύνδεσμο και το Δήμο Ζακυνθίων για ότι επικρατεί και τι χρειάζεται να κάνουν. Γενικότερα, τα σκουπίδια δεν μαζεύονται έτσι όπως θα έπρεπε, οι κάδοι δεν πλένονται και στις βάσεις τους υπάρχουν προβλήματα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα για τη Δημόσια Υγεία, αφού βρίσκουν έδαφος για να αναπτυχθούν διάφορα έντομα και ποντίκια, ενώ η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη και από άποψη αισθητικής», σημείωσε.
Όπως είπε, δεν έχει τεθεί κάποιο συγκεκριμένο περιθώριο για τη βελτίωση της εικόνας, ζητούνται όμως συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσουν οι αρμόδιοι φορείς, ιδιαίτερα στην πόλη, όπου λόγω και του αυξημένου πληθυσμού, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Συμμόρφωση με τις αποχετεύσεις
Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία που έχει στα αρχεία της η Υπηρεσία, θετικό γεγονός για φέτος, αποτελούν τα λιγότερα κρούσματα καταγγελιών για λύματα σε θαλάσσιες ή άλλες περιοχές της Ζακύνθου. Ο κ. Καράμπαμπας, δήλωσε πως ενδεχομένως παρουσιάζεται μεγαλύτερη συμμόρφωση των κατοίκων και των επιχειρηματιών, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει η ίδια προσοχή και στη συνέχεια, αφού το χρονικό διάστημα ως το τέλος του καλοκαιριού είναι ακόμη πολύ μεγάλο.
Επίσης, ελάχιστες είναι και οι αναφορές για τα ημερόπλοια, πρόβλημα που παρουσιαζόταν έντονα τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κάτι ιδιαίτερο, ενώ και οι δειγματοληψίες στις παραλίες ήταν αρνητικές στα μικρόβια.