«Παγωμάρα» για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία

Προβληματισμό προκαλούν στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, οι προθέσεις του Υπουργείο Παιδείας να μειωθούν οι προσλήψεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία όλης της χώρας σε όλες τις βαθμίδες, με βάση και όσα αναφέρονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται να δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού εκτός των «μόνιμων» κενών, ιδιαίτερα στους καθηγητές, αναμένεται να δημιουργηθούν και νέα που πολύ δύσκολα θα καλυφθούν, με κίνδυνο να μείνουν ως… έχουν.
Εκτιμάται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αρκετών εκπαιδευτικών, που βλέποντας τα μέτρα για το ασφαλιστικό προχώρησαν άμεσα σε αιτήσεις αποχώρησής τους από την «ενεργό δράση», για να αποφύγουν τα… χειρότερα που έρχονται.
Οι εξαγγελίες ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν μόνο 2.800 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία, ενώ από τώρα εκφράζονται φόβοι για συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία με σκοπό να μειωθεί και ο αριθμός των απαιτούμενων εκπαιδευτικών, κάτι που σημαίνει μάθημα με… δεκάδες μαθητές ανά τάξη.
Μόνο από τα μέχρι και σήμερα δεδομένα, σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νησί, όπου έχουν κατατεθεί ήδη 25 αιτήσεις συντάξεων που θα προστεθούν στα 20 κενά που υπάρχουν ως σήμερα. Αν υπολογιστούν οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις, όπου κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει ο ίδιος αριθμός αυτών που έρχονται με αυτούς που φεύγουν, δεν αποκλείεται η «μαύρη τρύπα» να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Μόνο από το 1ο λύκειο, με βάση στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, αποχωρούν 7 καθηγητές και δεν αποκλείεται ο αριθμός συνολικά όσων αιτούνται συνταξιοδότηση να μεγαλώσει, την ίδια ώρα που αναφέρεται μείωση των προσλήψεων σε αναπληρωτές.
Οι επόμενες μέρες πάντως, αναμένονται με μεγάλη αγωνία, αφού είναι σίγουρο ότι θα αναζητηθούν τρόποι καταγραφής των αναγκών και τροποποίησής τους, με σκοπό να μην παρουσιαστούν έντονα προβλήματα.