Σωρεία κρουσμάτων με νεκρές χελώνες

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα με τις νεκρές χελώνες στις παραλίες ωοτοκίας του νησιού μας, αφού ξενοδόχος του Γέρακα μάς ενημέρωσε πως την Κυριακή “ξεβράστηκε” στην παραλία της περιοχής μια ακόμη καρέττα-καρέττα, το κεφάλι της οποίας ήταν κομμένο, κάτι που σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να χτυπήθηκε από ταχύπλοο σκάφος!
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα υπάρχουν πάνω από πέντε παρόμοια κρούσματα, γεγονός που έχει ανησυχήσει τις Αρχές και ιδιαίτερα το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Το προηγούμενο διάστημα, είχαν “κυκλοφορήσει” και διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι χελώνες είχαν τραυματιστεί θανάσιμα είτε από καρχαροειδή, είτε από σκυλόψαρα (έφεραν δαγκωματιές!).
Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που βρίσκεται υπό έρευνα, αφού το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο έχει στείλει δείγματα των νεκρών χελωνών σε ειδικό εργαστήριο των Αθηνών και έτσι πολύ σύντομα θα διευκρινιστεί το τί ακριβώς έχει συμβεί.
Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι νεκρές χελώνες είχαν ίχνη από δόντια πάνω τους, επομένως η πιθανότητα να έχουν δεχτεί επίθεση από απρόβλεπτο παράγοντα είναι πολύ “ισχυρή”.
Ο Δήμος Λαγανά, όμως, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για καρχαροειδή, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε οι παραλίες του είχαν δεχτεί τέτοιες επισκέψεις.
Φαίνεται ότι για να περιοριστούν τα κρούσματα με τις νεκρές χελώνες, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες περιπολίες από τις αρμόδιες Αρχές (Πάρκο, Λιμεναρχείο, κ.λ.π.), μιας και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πως τα ταχύπλοα σκάφη κάνουν βόλτες κοντά στις παραλίες, με αποτέλεσμα να τραυματίζουν τις χελώνες.
Να προστεθεί ότι λόγω αυτών των κρουσμάτων το νησί μας δέχεται μεγάλη δυσφήμιση, μιας και οι τουρίστες τραβούν βίντεο και φωτογραφίες από τις νεκρές χελώνες, με συνέπεια να δημιουργείται πλήγμα στην εικόνα του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου. Παράλληλα, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φυλάκων στις παραλίες (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 54 εργαζομένων), αποδεικνύει ότι η ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι καταστροφική για το προστατευόμενο είδος της καρέτα-καρέτα.
Στο πρόσφατο παρελθόν οι φύλακες ειδοποιούσαν τις Αρχές όταν διαπίστωναν παραβάσεις στις παραλίες ωοτοκίας, όμως φέτος δεν συμβαίνει το ίδιο και έτσι οι νεκρές χελώνες είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.