Όχι και από τις Αλυκές για το ΧΥΤΥ στο Βραχίωνα…

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας στο Βραχίωνα, αφού μετά τους κυνηγούς και τους κατοίκους των ορεινών χωριών (Μαριές, Έξω Χώρα, Λούχα κ.α.), και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλυκών, στράφηκε κατά αυτής της απόφασης του Συνδέσμου Καθαριότητας, ζητώντας να προωθηθεί η λύση του Σκοπού.
Πρόκειται για απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ελήφθη από το Δήμο που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Ξένος, ο οποίος επιτελεί και καθήκοντα επικεφαλής του Δημοτικού του Συμβουλίου. Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση, έπειτα από αίτημα συμβούλων, που ζήτησαν ενημέρωση και για τις τελευταίες εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο και μετά.
Επίσης, απαιτήθηκε να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία για τα έργα του Συνδέσμου και πως αυτά θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και δημιουργείται πλέον μεγάλος προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, εφόσον οι αντιδράσεις αυξάνονται, θεωρητικά ακόμη και εκεί που ο κ. Ξένος δεν θα τις περίμενε, δηλαδή στο Δήμο του.
«Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα συμβούλων. Ζητήθηκε επίσης, πλήρη ενημέρωση για όλες τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει ο Οργανισμός και πως φτάσαμε στην απόφαση να ζητηθεί από την Περιφέρεια να προχωρήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την περιοχή Λίβας.
Έτσι, μετά και όσα ανέφερα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να είναι αντίθετο στις αποφάσεις του Συνδέσμου, λόγος για τον οποίο θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση που θα σταλεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς», τόνισε στην «Ημέρα» ο πρόεδρος.
Με δηλώσεις του, επεσήμανε ότι δεν ψήφισε την πρόταση των συναδέλφων του, αφού δεν μπορούσε να είναι αντίθετος απ’ όσα στο Σύνδεσμο στήριξε, σημείωσε όμως, ότι όλες οι απόψεις χρειάζεται να τεκμηριώνονται από τα ανάλογα επιχειρήματα και προτάσεις.
Σαν βασικό αίτιο άρνησης του Δ.Σ. για την αξιολογούμενη από τον Σύνδεσμο θέση, αναφέρθηκε ότι η περιοχή αποτελεί χώρο προστασίας της άγριας χλωρίδας και πανίδας, καθώς και ότι τίθεται ζήτημα προστασίας του Κατασταρίου, από ενδεχόμενα άλλα προβλήματα.
«Οι αντιθέσεις είναι θεμιτές, αρκεί να συνοδεύονται από αιτιολογημένα επιχειρήματα και άλλες προτάσεις. Από την άλλη πλευρά, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μόλις δημοσιευθεί, πιστεύω ότι θα λύσει πολλές από τις υπάρχουσες απορίες.
Στην περίπτωση του Δήμου Αλυκών, ακόμη δεν έχουν καταγραφεί οι διαφορετικές μας απόψεις και προτείνεται ως λύση η παραμονή του ΧΥΤΑ εκεί που βρίσκεται σήμερα. Θεωρώ, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αφού δεν γίνεται να συνυπάρξει αυτή η εγκατάσταση με το ΕΘΠΖ και απαιτείται αλλαγή του Π.Δ.
Πιστεύω, πως οι ενστάσεις και οι ενδοιασμοί που σήμερα διατυπώνονται, σταδιακά θα αρχίσουν να ξεπέρνιουνται, αρκεί να ξεπεράσουμε και τους φόβους που δικαιολογημένα δημιουργήθηκαν, από τη λειτουργία των σημερινών εγκαταστάσεων», δήλωσε.
Σύμφωνα δε με τον κ. Ξένο, το μέλλον δεν πρόκειται να θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν, αφού με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από το 2014 προβλέπεται αναγκαστικά η επεξεργασία των απορριμμάτων, προκειμένου αυτά να καταλήγουν στους χώρους ταφής τους ως υπολείμματα, σε εγκατάσταση που θα θεωρείται ΧΥΤΥ.
«Καταλαβαίνω ορισμένες ενστάσεις και προβληματισμούς όμως, χρειαζόταν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην πράξη, να λαμβανόταν ορισμένες αποφάσεις που δεν είχα σκοπό να τις αφήσω για τους επόμενους», κατέληξε.