Συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές ζητούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Πολύ κακή χρονιά από άποψη αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων, χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική περίοδο ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, που με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας έκανε λόγο για τουρισμό των προσφορών και των εκπτώσεων, τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει και τα επόμενα καλοκαίρια.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε προς τα τέλη Ιουλίου, η τουριστική κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, ενώ ακόμη και τη δεδομένη στιγμή ζητούνται προσφορές, προκειμένου να επιτευχθούν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές στα “πακέτα” των διακοπών.
Όπως είπε, οι εταιρίες πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές, ξεκινώντας από 99 λίρες τον Μάιο για τις κρατήσεις στα καταλύματα, φτάνοντας στις 150 τον Ιούνιο και τις 200 τον Ιούλιο, για σύνολο περίπου εφτά ημερών. Λίγο πιο αυξημένες είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία τριών αστέρων όπου ένα 7ήμερο “πακέτο” με πρωινό, φτάνει τις 300 λίρες.
“Οι προσφορές που δίνουν τώρα οι εταιρίες και οι επιχειρηματίες, στοιχίζουν τουλάχιστον 100 ευρώ λιγότερα απ’ ότι στις μπροσούρες. Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλους. Ήδη σε ορισμένες περιοχές στην Κρήτη πουλάνε φθηνότερα από την Τουρκία”, τόνισε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φιλιπποπολίτη, περίπου το 70 ως 80% των κρατήσεων κλείνονται την τελευταία στιγμή και αυτό οφείλεται στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση όχι μόνο των Βρετανών, που αποτελούν την κύρια αγορά στην οποία απευθύνεται το νησί μας, αλλά όλων των Ευρωπαίων, αφού ανάλογα κινούνται και οι υπόλοιπες χώρες.
Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από τις εταιρίες πους τους τουριστικούς επιχειρηματίες να μειώσουν τις τιμές στα συμβόλαιά τους, κάτι που μπορεί να συμβεί δύο και τρεις φορές μέσα στο καλοκαίρι, οδηγώντας όμως, σε ανυπολόγιστες συνέπειες.
“Φοβάμαι δυστυχώς, ότι θα υπάρξουν εταιρίες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν θα αντέξουν αυτή την πίεση. Είχαμε πρόσφατα την πτώχευση της “goldtrail”, που μπορεί να μην είχε πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών όμως, το γεγονός ότι σταμάτησε τις εργασίες της μέσα στον Ιούλιο, δημιουργεί προβληματισμό.
Μπορεί να υπάρχουν και “στημένες” πτωχεύσεις όμως, αυτά τα προβλήματα, φοβάμαι ότι δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό. Θα παρουσιαστούν και σε άλλους τομείς και είναι πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε”, σχολίασε.
Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση ενόψει του Αυγούστου, όπου πάντα τα νούμερα των αφίξεων ήταν πιο υψηλά, σημείωσε πως έχει σημειωθεί στροφή στις προτιμήσεις του κόσμου. Οι περισσότεροι επισκέπτες ζητούν διαμονή σε μικρά καταλύματα, αποφεύγοντας τα μεγάλα ξενοδοχεία λόγω των τιμών.
“Η αγορά κινείται σε πτωτικά επίπεδα. Συνεχώς ζητούνται καλύτερες τιμές και όσοι μπορούν τις δίνουν. Ωστόσο, κινούμαστε όλοι σε οριακά και έχουμε φτάσει να λειτουργούμε με ένα είδος τουρισμού προσφορών και εκπτώσεων. Υπό αυτό το καθεστώς τίθεται θέμα επιβίωσης όλων”, υπογράμμισε.

Άσχημη εικόνα από τις συνεχιζόμενες κλοπές
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση προκαλούν και οι συνεχιζόμενες κλοπές που καταγγέλλονται ειδικά στο Λαγανά. Τα κρούσματα με θύματα επισκέπτες του νησιού, αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ των τουριστών, που εκφράζουν τα παράπονά τους στα ταξιδιωτικά γραφεία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φιλιπποπολίτης ανέφερε πως ειδικά οι Σέρβοι καθημερινά διαμαρτύρονται για τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ τα παράπονα είναι περισσότερα από όσους διαμένουν σε ισόγεια διαμερίσματα. “Ξέρω ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για τα ζητήματα αστυνόμευσης. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Καθημερινά έχουμε παράπονα, που δημιουργούν πολύ άσχημη εικόνα για το νησί μας”, κατέληξε.Τελευταία άρθρα