Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους του Ξηροκάστελου η νέα πυρκαγιά ξέσπασε στις 6:30, χθες, το απόγευμα σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Καμάρα Αγούλου στους πρόποδες του όρους “Σκοπός”.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε αμέσως για ύπαρξη φωτιάς στην περιοχή και επί τόπου έσπευσαν αρκετές δυνάμεις προσπαθώντας να την ελέγξουν, ενώ το έργο της συνέδραμαν οι υδροφόρες τόσο των δήμων και του συνδέσμου ύδρευσης καθώς και ιδιωτών.
Ήταν τέτοια η κατάσταση που δημιουργήθηκε που αμέσως κλήθηκαν και εναέρια μέσα, αλλά λόγω της προχωρημένης ώρας και των ανέμων δεν μπορούσαν να φθάσουν στο νησί μας.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από δυο διαφορετικές εστίες, κάτι που εφόσον επαληθευτεί και από την Πυροσβεστική θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ακόμη εμπρησμό συνεχίζοντας έτσι τον άνισο “πόλεμος” που έχουν κηρύξει επίδοξοι εμπρηστές. Παράλληλα, επιβεβαιώνονται τα όσα διαπιστώθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και συγκεκριμένα ότι όχι μόνο δεν γίνονται έργα διάνοιξης δρόμων στα δάση, ούτως ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν εύκολη πρόσβαση, αλλά δεν υπάρχει και καμία συνεννόηση μεταξύ του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και των Δήμων, με αποτέλεσμα το νησί μας να είναι απροστάτευτο.
Η εφημερίδα μας βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή και διαπίστωσε ότι οι φλόγες “έγλυφαν” στην κυριολεξία τους τοίχους των παρακείμενων σπιτιών, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου μέχρι το νταμάρι του Αγούλου.
Πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν ότι “θύμα” της πυρκαγιάς έπεσε κοπάδι αιγοπροβάτων, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας δεν υπήρχε καμία αναφορά για ζημιές σε ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.
Τη δική τους, προσωπική συνδρομή έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Αρκαδίων Στέλιος Μποζίκης, όσο και ο Διοικητής του ΟΔΑΖ και Δημοτικός Σύμβουλος Ζακυνθίων, Στάθης Μπετίνης, καθώς και πλήθος πολιτών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν δυο μέρες στην ίδια περιοχή κάηκαν πουρνάρια και θάμνοι ενω και τότε όλα έδειχναν ότι πρόκειται για εμπρησμό, μιας και αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν έναν περίεργο θόρυβο (σαν έκρηξη), και στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε σε εξέλιξη φωτιά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου αν δεν υπήρχαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ή αν οι άνεμοι ήταν πιο δυνατοί και η κινητοποίηση μικρότερη από αυτή που έγινε. Το σίγουρο είναι, ότι οι πυρκαγιές στα δάση συνεχίζονται και με τον τρόπο που αυτές μπαίνουν, ξεκινώντας σχεδόν πάντα πρώτα από τη Ζάκυνθο σε όλη την Ελλάδα, δείχνουν πως και φέτος είναι καλά “προ-σχεδιασμένες”. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος όταν έχει κάνει με τέτοιου είδους φαινόμενα.