Πριν μερικές μέρες βρέθηκε στο νησί μας, ο διεθνούς φήμης έλληνας base jumper, Στράτος Γιαμούκογλου και έκανε δύο εντυπωσιακά άλματα πέφτοντας από ύψος 200 μέτρων από το βράχο. Ύστερα από την κατάλληλη προετοιμασία και μελέτη ο τολμηρός αλεξιπτωτιστής έδωσε μια βουτιά στο κενό και πήδησε από τον βράχο .Ύστερα από 2-3 δευτερόλεπτα άνοιξε το αλεξίπτωτο και χρειάστηκε ένα λεπτό περίπου για να προσγειωθεί με ασφάλεια στην αμμουδιά στο “Ναυάγιο”.
Ο κ. Γιαμούκογλου από την Έδεσσα, ξεκίνησε τη μεγάλη του αγάπη πριν από 20 χρόνια στην Αμερική, όπου έκανε πάνω από 600 άλματα με ελεύθερες πτώσεις από αεροπλάνο (skydiving και wing suite flying). Ασχολείται με τα extreme sport, όπως είναι το free ride ski σε απότομες πλαγιές, με την αναρρίχησης, το paragliding , και το downhill mountainbike ενώ σήμερα διευθύνει μια σχολή σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊματσακλάν, κοντά στην πατρίδα του την Έδεσσα. Στη λίστα με τα extreme sport με τα οποία έχει ασχοληθεί συγκαταλέγεται και η ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο ή, όπως είναι γνωστό διεθνώς, το base jumping.
Μόνο το όνομα του σπορ μάλιστα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς το base αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων building (κτίριο), antennas (κεραίες), spans (γέφυρες) και earth (κυρίως λόφους), σημεία δηλαδή από τα οποία ένας αθλητής κάνει το άλμα. Το base jumping μάλιστα θεωρείται πιο επικίνδυνο σπορ ακόμη και από την πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. Λίγοι είναι αυτοί πάντως στη χώρα μας που έχουν ως χόμπι να πέφτουν από βράχους, κτίρια ή γέφυρες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους στα ύψη!
Τα πρώτα τέτοιου είδους άλματα ξεκίνησε από τη Βραζιλία και πρόσφατα μαζί με άλλους πέντε ξένους αθλητές έκανε άλματα σε διάφορες περιοχές της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Στην Ελλάδα τα μέχρι στιγμής άλματά του έγιναν στη Ζάκυνθο από ύψος 200 μέτρων, στην Κρήτη από ύψος 130 μέτρων, στο Μέτσοβο από το ίδιο ύψος και στη Μονεμβασιά από ύψος 85 μέτρων. Το τελευταία του άλματα έγιναν στο νησί της Σύμης, όπου έπεσε από βράχο ύψους 230 μέτρων.
Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα συμμετείχε σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό basejump στην Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα . Στον διαγωνισμό αυτό ήρθε τέταρτος κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Όπως μας δήλωσε ο ίδιος “Οι πτώσεις με αλεξίπτωτο από βουνά και χαράδρες είναι επικίνδυνες και απαιτούν σεβασμό και γρήγορα αντανακλαστικά, γιατί ένα μικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον αθλητή. Οι πτώσεις ωστόσο έχουν πάντα μια ξεχωριστή γοητεία”.
Ένας από τους στόχους του είναι να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα παγκόσμιο extreme event, το οποίο θα γίνει και θεσμός. Σ΄αυτό θα συμμετέχουν basejumpers από όλο τον κόσμο , κάνοντας άλματα με ασφάλεια και πολύ θεαματικότητα.
“Η Ζάκυνθος και η Σύμη είναι τα ιδανικότερα σημεία για το event αυτό” λέει ο κ. Γιαμούκογλου, και προσθέτει ότι “Εύχομαι οι τοπικες αρχές και οι αρμόδιοι φορείς να αγκαλιάσουν την ιδέα και να βοηθήσουν να υλοποιηθεί το project αυτό, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες στα ελληνικά νησιά”.