Στο έλεος των εμπρηστών η Ζάκυνθος

Άνισος φαίνεται ότι είναι ο “πόλεμος” με τους εμπρηστές, αφού όχι μόνο δεν γίνονται έργα διάνοιξης δρόμων στα δάση, ούτως ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν εύκολη πρόσβαση, αλλά δεν υπάρχει και καμία συνεννόηση μεταξύ του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και των Δήμων, με αποτέλεσμα η Ζάκυνθος να είναι απροστάτευτη.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το σώμα παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει προληπτικές ενέργειες για την προστασία των δασών, ενώ ο Διευθυντής του Δασαρχείου, Στάθης Τοτοκώτσης, τόνισε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει στείλει πιστώσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συντηρηθούν οι υπάρχοντες δρόμοι, λόγω έλλειψης κονδυλίων!
“Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια” σημείωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Τοτοκώτσης και συνέχισε: “Το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση για φέτος, ενώ στις 30 Ιουνίου στάλθηκαν κάποια χρήματα, τα οποία όμως χρησιμοποιήθηκαν για να εξοφληθούν οι περσινές παρεμβάσεις! Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πως η κατάσταση δεν είναι καλή” υπογράμμισε ο Διευθυντής του Δασαρχείου.
Στη συνέχεια ο αντινομάρχης, Διονύσης Παλλαδινός, σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει οδικό δίκτυο στα δάση των Μαριών, της Αναφωνήτριας, της Εξωχώρας και της Βολίμας.
“Πέρυσι, έζησα από κοντά δύο μεγάλες πυρκαγιές στην Αναφωνήτρια, στις Μαριές και στην Εξωχώρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τη φωτιά, επειδή δεν υπήρχε οδικό δίκτυο. Προτείνω να σταλεί ένα έγγραφο από τη Νομαρχία στους αρμόδιους φορείς, από τους οποίους να ζητήσουμε τη χρηματοδότηση για τη διάνοιξη νέων δρόμων. Και κάτι ακόμη: Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, το οποίο μας επισκέφθηκε προ ημερών, συζήτησε μαζί μας τις ελλείψεις που υπάρχουν στη λειτουργία του Δασαρχείου, ενώ ζήτησε και πληροφορίες για τον συντονισμό που κάνει το ΣΝΟ σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μάς ανέφεραν, μάλιστα, ότι ο υπεύθυνος πυροπροστασίας σε κάποιον Δήμο της Ζακύνθου, δεν γνώριζε τα άτομα που είχαν επιφορτιστεί με το έργο της προστασίας των δασικών εκτάσεων της περιοχής τους! Επίσης, όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά κάποιοι αντί να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της, κάθονται στα καφενεία και μάς ασκούν κριτική! Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να σταματήσουν. Τέλος, αναφέρω πως όταν παίρνω τηλέφωνο τους Δημάρχους και τους αντιδημάρχους της κάθε περιοχής, ορισμένοι από αυτούς έχουν τα τηλέφωνά τους κλειστά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειάζεται αλληλοενημέρωση και συνδυασμός ενεργειών, προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση μας” σημείωσε ο κ. Παλλαδινός.
Ακολούθως, ο νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Διονύσης Φιορεντίνος, υποστήριξε πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει χρήματα από το κράτος για τον καθαρισμό και την προστασία των δασών, ενώ πρόσθεσε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να καθαρίζουν τα χόρτα γύρω από τα σπίτια τους. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως όταν διανοίγεται ένας δρόμος σε μια δασική έκταση, ορισμένοι το βλέπουν ως ευκαιρία για να πουλήσουν “χρυσάφι” τα αγροτεμάχιά τους!
Ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Βούτος, επισήμανε ότι η συζήτηση για τις φωτιές δεν θα έπρεπε να γίνεται τον Ιούλιο, αλλά τον Φεβρουάριο. Πρόσθεσε, δε, πως ακόμη κι΄ αν στείλει αίτημα η Νομαρχία στους αρμόδιους φορείς για να δώσουν χρήματα, είναι βέβαιο ότι αυτό το αίτημα δεν θα έχει καμία τύχη.
“Η αλήθεια είναι πως είμαστε όλοι αδιάφοροι. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι αρμόδιοι δεν στέλνουν χρήματα. Εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι Δήμοι τί ρόλο παίζουν; Δεν μπορούν να κάνουν ενέργειες για την προστασία των περιοχών τους;” τόνισε ο κ. Βούτος.
Τελευταίος τον λόγο πήρε ο Νομάρχης, Διονύσης Γάσπαρος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για την προστασία των δασών.
“Προτείνω να στείλουμε μια επιστολή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία να τους επισημαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να τους καθιστούμε υπεύθυνους. Αν δεν στείλουν χρήματα για τη διάνοιξη δρόμων στις δασικές εκτάσεις, ας αναλάβουν και τις ευθύνες για οποιαδήποτε ζημιά υπάρξει στο μέλλον. Τονίζω, πάντως, πως έτσι όπως είναι η οργάνωση του κράτους με τον “κατακερματισμό” των αρμοδιοτήτων, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σε όποια προσπάθεια κι΄ αν γίνει” ανέφερε ο Νομάρχης.
Να σημειωθεί ότι το σώμα υϊοθέτησε, ομόφωνα, την πρόταση του κ. Γάσπαρου.Τελευταία άρθρα