Αντιδράσεις για τις προτάσεις αξιοποίησης των ανενεργών αλυκών

Τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής, προκάλεσε το σχέδιο ανάπτυξης των ανενεργών αλυκών που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή της περιοχής, βάση του σχεδιασμού της ΣΑΖ Α.Ε., σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο.
Το θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε μία από τις τελευταίες του συνεδριάσεις, όπου τότε, είχε αποφασιστεί να μην οριστικοποιηθεί καμία από τις δύο προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τη ΣΑΖ, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς συλλόγους και όχι μόνο.
Αυτό έγινε την Παρασκευή και πλέον σε νέα συνεδρίαση, το σώμα θα λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα στείλει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), προκειμένου οι ανενεργές λεκάνες άλατος να περάσουν στην κυριότητα του μοναδικού Δήμου του νησιού.
Εκτός όμως από τις διαφωνίες των τοπικών φορέων στις προτάσεις της ΣΑΖ, όπου υπήρξε και προβληματισμός κατά πόσο συνεργάστηκε η εταιρία με τους ίδιους για τα δύο σχέδια που παρουσίασε, έντονος ήταν και ο προβληματισμός του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Παναγιώτη Μαρίνου, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως δεν ρωτήθηκαν όλα τα μέλη της για τις προτάσεις που δόθηκαν στη ΣΑΖ.

Στο νέο Δήμο οι ανενεργές λεκάνες
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Δήμαρχος, Αντώνης Γκούσκος, σημείωσε ότι στον «Καλλικράτη» προβλέπετε η παραχώρηση των λεκανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που δεν αναφερόταν στο παρελθόν. Στόχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής, εξήγησε ότι είναι η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του χώρου, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα.
Προέβλεψε πως και με τη νέα διοικητική δομή, θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των περιοχών της Ζακύνθου, λόγος για τον οποίο οι αλυκές πρέπει να αξιοποιηθούν. «Στο παρελθόν αποτελούσαν την ταφόπλακά μας. Σήμερα μπορούν να γίνουν το σημαντικότερο όπλο μας», είπε και καυτηρίασε την απουσία αρκετών εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Τα δύο σχέδια
Από τους εκπροσώπους της ΣΑΖ, που υλοποίησε τη μελέτη, τα σχέδια ήταν δύο. Το πρώτο που απορρίφθηκε εντελώς από τους παριστάμενους, αφορούσε τη δημιουργία «Οικοτουριστικού Πάρκου».
Μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή βιομηχανικού μνημείου παραγωγής άλατος, κατασκευή λιμνών για την ανάπτυξη οργανισμών με νησιά πρασίνου, διαύλους και διαπλάτυνση των υφιστάμενων, παρατηρητήρια, έργα υποδομής, πολυδύναμου κέντρου ενημέρωσης, δενδροφυτεύσεις, χώρους αναψυχής, πολιτιστικό κέντρο κ.α.
Χαρακτηρίστηκε πρόταση χαμηλού κόστους, που μπορεί να έχει και εισιτήριο ως 6€ το άτομο και γενικά έσοδα ως 500.000€ το χρόνο, εφόσον θα αποσκοπεί να προσελκύσει τουλάχιστον το 5% των συνολικών επισκεπτών που δέχεται η Ζάκυνθος κάθε χρόνο.
Η δεύτερη πρόταση, που χαρακτηρίστηκε «αλληλοσυμπληρούμενη» της πρώτης, αναφέρθηκε ως «Κέντρο εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης πολιτισμού».
Προβλέπει την κατασκευή μουσείου άλατος, κέντρου λαϊκού πολιτισμού, υπαίθριο θέατρο, χώρους αθλοπαιδιών, δημιουργία ξενώνων, χώρο για κάμπινγκ, χώρους στάθμευσης, μικρές επιχειρήσεις, αναπλάσεις, δενδροφυτεύσεις και καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ άλατος.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της ΣΑΖ (Μ. Κούτσης, Κ. Ξένου) και τα δύο σχέδια υλοποιήθηκαν με βάση τις προτάσεις που έδωσε η Δημοτική Αρχή, που έλαβε υπ’ όψη της τις θέσεις των φορέων, σε συνεργασία με το ΤΕΙ και τον καθηγητή κ. Πουλιέζο.
Επίσης, λήφθηκαν σοβαρά υπ’ όψη, οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από την εταιρία μελέτης και προαγωγής πολιτισμού «Πλατύφορος», σε ημερίδα που διοργανώθηκε το 2004 για το ίδιο ζήτημα.

Ζητούν άλλα…
Στις τοποθετήσεις, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου, Στέφανος Βούτος, τόνισε πως οι τοπικοί φορείς δεν ρωτήθηκαν για τα σχέδια. Είπε ότι οι προτάσεις του «Πλατύφορου» είναι αντίθετες με αυτές της τοπικής κοινωνίας, χαρακτήρισε αόριστο το πρώτο σχέδιο, σε σχέση με το δεύτερο που περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις του Αναπτυξιακού, έτσι όπως κατατεθήκαν στο παρελθόν.
«Οτιδήποτε και αν αποφασίσει η ΚΕΔ, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Διαφορετικά δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα. Εμείς συμφωνούμε με το δεύτερο σχέδιο, αρκεί να υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις», σχολίασε.
Χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών και βατράχων χαρακτήρισε το πρώτο σχέδιο ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Γιάννης Λάττας, λέγοντας πως η περιοχή θα αποκτήσει το προνόμιο των «βατραχοσυναυλιών»… Μίλησε για κατευθυνόμενα από τους οικολόγους σχέδια, που δεν δίνουν δυνατότητα ανάπτυξης δυναμικών σχεδίων, όπως η κατασκευή μιας υπερ-πολυτελούς πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας.
Για προτάσεις ελάχιστου κόστους που δεν δίνουν προοπτική, μίλησε ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων, Άκης Ποταμίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για πώληση της έκτασης «υπό τη μορφή Βατοπεδίου». Ζήτησε σχέδια με πολύ υψηλούς στόχους, που να προωθούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και να στοχεύουν στην προσέλκυση όλων των επισκεπτών της Ζακύνθου, με κατασκευή «συνοδών» έργων.
Σημείωσε πως τα υπάρχοντα σχέδια, στοχεύουν στο χαρακτηρισμό της περιοχής ως NATURA, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα όπως αυτά εντός των ορίων του ΕΘΠΖ και πρότεινε την κατασκευή εθνικού μυθολογικού πάρκου, στο στιλ της ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι.
Όλες οι προτάσεις πάντως, παρά τις διαφωνίες, θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.Τελευταία άρθρα