Σοβαρό πλήγμα για τους μικρομεσαίους η μείωση των δελτίων για διακοπές

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει τους επαγγελματίες του τουρισμού και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των επιχορηγούμενων δελτίων διακοπών και των τριών κατηγοριών, αφού μέσα στις δυσκολίες της φετινής περιόδου, έρχεται να προστεθεί άλλη μία πολύ σημαντική.
Τα “κενά” που θα αφήσουν πίσω τους οι αγορές από τις ξένες χώρες, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν από τους Έλληνες, που έστω και με αυτή τη μορφή, κάλυπταν πολλές περιπτώσεις άδειων δωματίων ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. Η μείωση των δικαιούχων και στις τρεις κατηγορίες (ΟΓΑ, “Κοινωνικού Τουρισμού” και “Τουρισμού για όλους” του ΕΟΤ), κατά περίπου 350.000 άτομα, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τη Ζάκυνθο.
Από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων δωματίων, φαίνεται ότι πέρυσι δέχθηκαν να συμμετέχουν στα τρία προγράμματα περίπου 100 επιχειρήσεις, ενώ ανάλογος είναι και ο αριθμός τους φέτος, χωρίς μέχρι στιγμής να υπολογίζεται ο “Τουρισμός για όλους” του ΕΟΤ, όπου ο ιδιοκτήτης κάθε καταλύματος έχει και δικαίωμα να καθορίζει το ποσό που θα λάβει από κάθε έναν που συμμετέχει στο πρόγραμμα και ενδιαφέρεται να νοικιάσει δωμάτιο.
Τονίστηκε επίσης, ότι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι πολύ μεγάλο, παρά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στις πληρωμές τους τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, η περσινή συμμετοχή των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, στα προγράμματα της εργατικής εστίας, καλύφθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με τα συγκεκριμένα “πακέτα” διακοπών, ο πρόεδρος τη Ομοσπονδίας, Ανδρέας Κοτσώνης, με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό αλλά και την αγανάκτησή του, κάτι που εκφράζεται από αρκετούς συναδέλφους του.
“Τα προβλήματα φέτος συνεχώς μεγαλώνουν. Οι επισκέπτες που είχαμε από τα τρία προγράμματα, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, μας βοήθησαν και παράλληλα, συγκράτησαν την πτώση. Αυτή την ώρα μόνο στον κλάδο μας, έχουμε μείωση ως και 80%. Μόνο ένα μικρό ποσοστό, ίσως λιγότερο από 20%, έχει κλείσει με συμβόλαια ξένων εταιριών. Με δεδομένες τις μειώσεις και από τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, δεν προβλέπεται ανάκαμψη”, υποστήριξε.
Δικαιολογώντας τα λεγόμενά του, είπε ότι μέσω των προγραμμάτων, μια 4μελής οικογένεια μπορούσε να κάνει διακοπές για 7 ημέρες με λιγότερα από 2.000€, έχοντας περιθώριο να ξοδέψει χρήματα όχι μόνο στο κατάλυμα αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις (ταβέρνες, καταστήματα ειδών τέχνης, μπαρ κλπ).
Με τις νέες συνθήκες, κατ’ αρχήν μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων, ενώ ακόμη και όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα, είναι “λαβωμένοι” από τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.
“Να κρατήσουν την ψυχραιμία τους οι συνάδελφοί μου και συνολικά οι επιχειρηματίες του χώρου, διότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Να προσέξουμε ιδιαίτερα τις τιμές, διότι δεν μπορούμε ούτε να δουλεύουμε κάτω του κόστους, ούτε να βγάλουμε όλα τα σπασμένα σε μισό μήνα”, δήλωσε και εκφράζοντας τέλος τα παράπονα του κλάδου επεσήμανε;
“Το κράτος θέλει να μας κλείσει. Εμείς ό,τι φτιάξαμε, το φτιάξαμε με ιδρώτα και πολύ κόπο και δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν έτσι τώρα. Αν θέλει το κράτος ας έρθει να λειτουργήσει τις επιχειρήσεις μας”.Τελευταία άρθρα