Κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και οι αστυνομικοί

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει και στους αστυνομικούς υπαλλήλους η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΑΣΥ), ανέμενε κάτι τέτοιο να συμβεί τους επόμενους μήνες, με βάση και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό η συζήτηση αφορά πλέον όλους τους κλάδους και στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων.
Η κατάσταση που δημιουργείται έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία όχι μόνο σε όσους πλησιάζουν τα όρια συνταξιοδότησης και αναρωτιούνται για το αν θα συμπεριλαμβάνονται στις νέες διατάξεις ή όχι, αλλά και στους τους νεότερους, αφού υπάρχει φόβος για κύμα… φυγής μεγάλου μέρους αστυνομικών από τις υπηρεσίες που υπηρετούν σήμερα, φοβούμενοι τις προωθούμενες αλλαγές.
Χθες προγραμματίστηκε έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση γύρω από τα νέα ζητήματα και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων, Παρασκευάς Καρανίκας, αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας.
Μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι ο υπολογισμός των εργάσιμων χρόνων μέχρι τη σύνταξη, που εκτινάσσεται πλέον στα 40 χρόνια, εφόσον προβλέπονται 35 υποχρεωτικά και 5 πλασματικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι οι αστυνομικοί, όπως και άλλοι εργαζόμενοι, δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ούτε στα 60 τους χρόνια και εκείνο που περίμενε χθες η συνδικαλιστική τους ηγεσία, ήταν οι πλήρεις διατάξεις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου.
Επίσης, η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των νέων αστυνομικών στο ΙΚΑ, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τον κλάδο, αφού και το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.
“Εκείνο που θέλουμε άμεσα να διερευνήσουμε, είναι να εξετάσουμε τι γίνεται με όσους θέλουν ελάχιστους μήνες μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλες. Δεν ξέρουμε ακόμα τι μπορεί να γίνει, όμως πραγματικά νιώθουμε απολύτως αιφνιδιασμένοι”, σημείωσε, τέλος ο κ. Καρανίκας.