Απόπειρα ληστείας στα ΕΛΤΑ του Κατασταρίου

Τους δράστες της απόπειρας ληστείας που σημειώθηκε χθες το πρωί στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Καταστάρι, αναζητά η Αστυνομία σε όλο το νησί, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και όχι μόνο.
Μπορεί τα τρία άτομα που φέρεται ότι συμμετείχαν στο περιστατικό να μην πέτυχαν το “σκοπό” τους, ωστόσο, έδρασαν αστραπιαία και σταμάτησαν πάνω στο… χρονοδιακόπτη του χρηματοκιβωτίου του υποκαταστήματος, γεγονός που απέτρεψε την αρπαγή των χρημάτων που υπήρχαν σ’ αυτό.
Παράλληλα, εικάζεται ότι είχαν “μελετήσει” αρκετά καλά τις κινήσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν υπολόγισαν τη συγκεκριμένη παράμετρο, ενώ φρόντισαν να μην αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους, αφού μέχρι και χθες το απόγευμα, δεν είχε γίνει γνωστό κανένα στοιχείο, ούτε καν για το όχημα που χρησιμοποίησαν.

Τα γεγονότα
Τα τρία άτομα φαίνεται πως είχαν παρακολουθήσει τη λειτουργία του γραφείου, γνωρίζοντας πότε αυτό ανοίγει, πόσα άτομα το στελεχώνουν και που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο.
Έτσι, λίγα λεπτά πριν τις 7 το πρωί και αφού είχε ανοίξει το γραφείο, οι δύο, φορώντας κουκούλες που κάλυπταν το πρόσωπό τους και γάντια και υπό την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν την μοναδική υπάλληλο και της ζήτησαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο, έκλεισε με το χέρι του το στόμα της γυναίκας προκειμένου να αποφύγει κάθε προσπάθεια να ειδοποιηθούν οι περίοικοι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η άτυχη υπάλληλος που βρέθηκε εκείνη τη στιγμή στο χώρο, ενημέρωσε τα δύο άτομα ότι το χρηματοκιβώτιο λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, κάτι που φαίνεται ότι τους προκάλεσε πανικό, αφού ταυτόχρονα χτύπησε και ο συναγερμός.
Προκειμένου να αποφύγουν, δυσάρεστα γι’ αυτούς περιστατικά, πηδώντας τον γκισέ αποχώρησαν, όπου έξω τους περίμενε τρίτο άτομο, μέσα σε παλιό αγροτικό αυτοκίνητο (φορτηγάκι), που ενδεχομένως χρησιμοποιείτο ως Ι.Χ. Αμέσως, έκαναν αναστροφή του οχήματός τους και κατευθύνθηκαν προς την πόλη, ενώ εκείνη τη στιγμή τα ίχνη τους χάθηκαν.

Το ταμείο
Όπως έγινε γνωστό, στο χρηματοκιβώτιο των ταχυδρομείων, υπήρχαν περίπου 22.500€ τα οποία προορίζονταν για συντάξεις. Συνήθως στα ταμεία της Υπηρεσίας, όπως ανέφεραν και παράγοντες της, δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα, ενώ πάντα ο μηχανισμός λειτουργεί με καθυστέρηση. Επίσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε συναγερμός και χρονοκαθυστέρηση, δεν είχε τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα στοιχεία.

Οι δράστες
Από όσα έγιναν γνωστά, εκτός από τα γάντια και τις κουκούλες, οι δύο φορούσαν μαύρες φόρμες και μιλούσαν πολύ καλά ελληνικά. Την ώρα που ακινητοποίησαν όμως την υπάλληλο, πρόφεραν και ορισμένες ξένες λέξεις, χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί από ποια χώρα ήταν.
Δεν αποκλείεται, με βάση ορισμένες αστυνομικές εκτιμήσεις, αυτό να συνέβη για αποπροσανατολισμό. Φαίνεται πάντως, ότι οι έρευνες των Υπηρεσιών για τους τρεις, στρέφονται κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ενδεχομένως και σε περιοχές εντός του Δήμου Αλυκών. Υπάρχει ενδεχόμενο, οι ίδιοι να έχουν εμπλοκή και σε άλλες παράνομες δράσεις, στοιχεία που ερευνώνται σε βάθος.
Χθες πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες προσαγωγές στο Α.Τ. Κατασταρίου όμως, οι περιγραφές ιδιαίτερα για τους δύο, είναι ελάχιστες. Ακόμη και άλλη μία γυναίκα που αντίκρισε τα τρία άτομα να διαφεύγουν, δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης, ούτε καν για το χρώμα του αυτοκινήτου, που εικάζεται ότι δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

Ελάχιστα στοιχεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που έδρασαν τα τρία άτομα στην περιοχή δεν υπήρχε κανένας, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο κτίριο με το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, στεγάζεται το ΚΕΠ του Δήμου Αλυκών, ένα ζαχαροπλαστείο και ένα βιβλιοπωλείο, ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει μίνι-μάρκετ και σπίτι.
Ήταν τέτοια η ώρα που τίποτα δεν λειτουργούσε, ενώ ακόμη και η μοναδική μάρτυρας που κάτι… αντιλήφθηκε, δεν μπόρεσε να δώσει σαφή στοιχεία. Επίσης, οι δράστες δεν άφησαν κανένα ίχνος πίσω τους, εφόσον φορούσαν ακόμη και γάντια. Παρόλα αυτά, οι έρευνες της αστυνομίας κινούνται προς κάθε κατεύθυνση και δεν έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.
Αμέσως μετά την αποχώρηση των δραστών, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ. Στο χώρο βρέθηκε ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που έλεγξε σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο, χωρίς όμως να βρεθεί κάτι ιδιαίτερο. Τέλος, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος των ταχυδρομείων, Φώτης Δρογγίτης, σε κάθε περίπτωση τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και το ίδιο θα συνεχιστεί και το μέλλον, για την αποφυγή ανάλογων προβλημάτων.