Χωρίς εκπλήξεις οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Χωρίς ιδιαίτερες διαφορές από πέρυσι κυμάνθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, που χθες αναρτήθηκαν στα λύκεια όλης της χώρας και του νησιού.
Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω αν και ελαττώθηκε ελάχιστα η κατηγορία των αριστούχων, με βαθμούς άνω του 18.
Ταυτόχρονα αναμένεται μείωση των βάσεων στα περισσότερα πεδία και στις σχολές της νομικής, της φιλολογίας, της ιατρικής και της φαρμακευτικής, εφόσον τα θέματα θεωρήθηκαν πιο δύσκολα, σε αντίθεση με τις οικονομικές σχολές που αναμένεται ορισμένη άνοδος.
“Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι βαθμολογίες που έχουμε ποικίλουν. Υπάρχουν και αυτές άνω των 19.00 μορίων, όπου οι εξεταζόμενοι μπορούν να πάνε σε όποια σχολή θέλουν, υπάρχουν φυσικά και οι πιο χαμηλές.
Σε σχέση με τη Ζάκυνθο, παρουσιάζεται μια ορισμένη μείωση των βαθμών μεταξύ του 18 και του 20, όμως ουσιαστικά αυξήθηκε η αναλογία των βαθμολογιών μεταξύ 15 και 18”, σημείωσε με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, Δημήτρης Στραβοπόδης.
Εκτίμησε, με βάση και τα ως και σήμερα γνωστά στοιχεία, ότι οι βάσεις για το πρώτο πεδίο αναμένεται να μειωθούν σε αντίθεση με το δεύτερο και το τέταρτο όπου παρουσιάζονται αυξομειώσεις.
Στο εξής και μέχρι τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθούν τα μηχανογραφικά όλων των εξεταζόμενων, αφού λάβουν τις βεβαιώσεις πρόσβασης τους. Εκκρεμούν όσοι εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα, διαδικασία που λήγει στις 10 του μηνός, ενώ οι βαθμολογίες όσων διαγωνίστηκαν σε άλλες ημερομηνίες λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, αναμένονται μέχρι τις 14.
Αναφερόμενος τέλος στις διαδικασίες που ακολουθούν από εδώ και πέρα, ο κ. Στραβοπόδης, κάλεσε τους μαθητές να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους, ανάλογα με τις σχολές που θέλουν με σειρά προτεραιότητας και να μην επηρεαστούν, από τους βαθμούς που έγραψαν.
Τέλος, θα προηγηθούν στην κατάθεση των μηχανογραφικών, όσοι εξετάστηκαν τα έτη 2008 και 2009 και ως σήμερα δεν έχουν εισαχθεί σε κάποια σχολή, συμμετέχουν όμως στη διαδικασία κρατώντας τους βαθμούς τους.

Βάσεις δυο ταχυτήτων
Διαφορετικές ταχύτητες, σε κατεύθυνση και σε ένταση, και εκπλήξεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ, τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των πέντε Επιστημονικών Πεδίων δείχνει η ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Περίπου σε 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός εκείνων με ειδικό μάθημα) αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 18.000
– 19.400 μόρια οι βάσεις, ενώ σε 90- 100 τμήματα ΤΕΙ κυρίως αλλά και ΑΕΙ (ξένων Φιλολογιών και όχι μόνο) τις πύλες θα ανοίξουν με λιγότερα από 10.000 μόρια.
Φέτος οι βάσεις εισαγωγής έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ενώ δεκάδες τμήματα θα δεχθούν χιλιάδες υποψηφίους με βαθμολογίες 4.000- 9.900 μόρια, στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα θα κρατηθούν ψηλά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.
Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων: α) θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, β) οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα θα εμφανίσουν πτωτική πορεία αλλά συγκράτηση σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα, γ) χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα στη βάση της πρώτης και της τελευταίας σχολής και δ) θα καταγραφτεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τι δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι φέτος έχουμε, παραδόξως, αύξηση κατά περίπου 5.000 των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει σε μειωμένη κάθε χρόνο συμμετοχή. Η αύξηση (+6% σε σχέση με πέρυσι) κατανεμήθηκε σε όλες τις Κατευθύνσεις αναλογικά, περισσότερο όμως στη Θετική Κατεύθυνση η οποία φέτος βρέθηκε με 1.100 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από περίπου 10.170 πέρυσι σε 11.280 φέτος). Παράλληλα η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε φέτος περίπου 2.500 περισσότερους υποψηφίους (από 35.360 πέρσι σε 37.840 φέτος). Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 ενισχύθηκε και αυτή με 1.500 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από 38.620 πέρυσι σε 40.090 φέτος).

14.000 περισσότεροι εισακτέοι
Η κατάργηση της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και σε δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φυτοζωούσαν» και αντιμετώπιζαν την απειλή του λουκέτου λόγω των κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, φέτος, οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 14.000 περισσότεροι από πέρυσι.
Παράλληλα λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη από 3.000 μόρια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα εξασφαλίζεται με 4.500- 5.500 μόρια. Αυτό θα συμβεί κυρίως σε τμήματα ΤΕΙ των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων, στα οποία ένας υποψήφιος που θα επιλέξει στο Μηχανογραφικό του όλα τα τμήματα θα μπορεί να βρει ανοιχτή είσοδο με 4.500- 5.000 μόρια!
Με αυτή την εξέλιξη θα γεμίσουν με εγγραφές δεκάδες περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ που στέναζαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των κενών θέσεων. Πολύ σύντομα όμως θα είναι και πάλι άδεια από φοιτητές. Η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, η οικονομική κρίση αλλά και τα γνωστικό αντικείμενο που δεν έχει επιλεχθεί από τον υποψήφιο θα λιπάνουν το έδαφος για την έξοδο μετά την εγγραφή.