Βουτιά 7.915 ατόμων σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο…

Σημαντική μείωση παρουσιάζει η κίνηση στο λιμάνι της Ζακύνθου για τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, γεγονός που αποδεικνύει ότι τουριστική χρονιά που διανύουμε θα είναι ακόμη πιο δύσκολη κυρίως για τους Έλληνες, που πλήττονται έντονα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μέτρων της Κυβέρνησης.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τον εσωτερικό τουρισμό είναι άκρως ανησυχητική. Μέσα σε λίγα χρόνια η πτώση των αφίξεων από το λιμάνι της Κυλλήνης είναι συνεχής, ιδιαίτερα από το 2007 και μετά, όπου τα νούμερα είναι… αποκαλυπτικά.
Από μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η κίνηση μειώθηκε τον φετινό Ιούνιο κατά 7.915 άτομα σε σχέση με τον περσινό, σε συνέχεια των πτωτικών τάσεων των προηγούμενων μηνών. Τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν στη Ζάκυνθο από την Κυλλήνη, 53.132 επιβάτες, 11.056 Ι.Χ., 436 λεωφορεία, 2.428 φορτηγά και 598 δίκυκλα. Τα φετινά νούμερα ήταν: 45.217 επιβάτες, 8.564 Ι.Χ., 417 λεωφορεία, 2.322 φορτηγά και 526 δίκυκλα.
Σε όλους τους τομείς παρουσιάζεται πτώση και ιδιαίτερα σημαντική είναι η κάμψη στα οχήματα όπου τα Ι.Χ. μειώθηκαν κατά 2.492, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στα λεωφορεία, τα δίκυκλα και τα φορτηγά.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικά, είναι τα στοιχεία για το σύνολο του εξαμήνου, όπου με βάση όσα αναφέρθηκαν από το Λιμεναρχείο η πτώση της κίνησης από το λιμάνι της Κυλλήνης προς τη Ζάκυνθο, σε σχέση με το 2007 φτάνει τα 40.000 άτομα, με το 2008 τα 34.200 και με το 2009 τα 21.500. Από αυτά τα στοιχεία μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την κατάσταση που δημιουργείται και η οποία δεν φαίνεται να ανακάμπτει.
“Από την αρχή του χρόνου είχαμε απώλειες στην κίνηση προς το νησί. Για να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, πρέπει να τεθεί ως βάση μια χρονιά με αρκετά μεγάλη προσέλευση. Από τα στοιχεία που έχουμε από το 2007 και μετά, η πτώση είναι πολύ μεγάλη και αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, πριν το 2007, θα βρει μεγαλύτερες αποκλείσεις από αυτές που μέχρι τώρα ξέρουμε”, τόνισε ο υπολιμενάρχης, Νίκος Κοκκάλας, επισημαίνοντας πως μέχρι και σήμερα η εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων πραγματοποιείται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη κίνηση από και προς τη Ζάκυνθο παρουσιάζεται τα Σαββατοκύριακα και αλλαγή των δρομολογίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 12 του μήνα και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγάλη πτώση παρουσιάζουν και οι αναχωρήσεις από τη Ζάκυνθο, αφού πέρυσι έφτασαν τα 47.122 άτομα, τα 9.541 Ι.Χ., τα 424 λεωφορεία, τα 2.393 φορτηγά και τα 560 δίκυκλα και τα αντίστοιχα νούμερα φέτος ήταν 39.588, 7.383, 407, 2.333 και 521.
Κόντρα για την άγρα πελατών
Εν τω μεταξύ διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Λιμεναρχείο και την Ομοσπονδία ενοικιαζομένων δωματίων, με αφορμή τις καταγγελίες μελών της Διοίκησης της τελευταίας για άγρα πελατών στο λιμάνι.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοκκάλας, το φαινόμενο έχει αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό φέτος, εφόσον δεν υπάρχει κανένας που να προχωρεί σ’ αυτές τις ενέργειες μέσα στο λιμάνι, κατά την αποβίβαση των πλοίων.
“Αν κάποιοι πιστεύουν, επειδή γίναμε δέκτες παραπόνων, ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, ας έρθουν να μας τα υποδείξουν. Μέσα στο λιμάνι δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό. Από εκεί και πέρα, αν ορισμένοι βγαίνουν στην υπόλοιπη παραλιακή ζώνη, που ανήκει στην αρμοδιότητά μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα διότι το προσωπικό μας δεν επαρκεί. Όπου όμως χρειαστεί, γίνονται έλεγχοι και ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες”, δήλωσε.
Για αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπονται από πρόστιμα, από το Λιμεναρχείο και τον ΕΟΤ, μέχρι και μηνύσεις και υποκίνηση των αυτόφωρων διαδικασιών. Λόγω των έντονων ελέγχων που έγιναν στο παρελθόν, η κατάσταση φέτος ομαλοποιήθηκε.