Σε λειτουργία το γραφείο έκδοσης αδειών για τους στάβλους

Αρκετά επιτυχημένη θεωρεί η Διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, τη λειτουργία του γραφείου για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων που θέλουν να εκδώσουν άδειες λειτουργίας στις σταβλικές εγκαταστάσεις τους.
Το θέμα είχε απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα πολύ έντονα τις τοπικές αρχές, αλλά και την συνεταιριστική Οργάνωση, ενώ συνδέεται και με την επιτυχία της λειτουργίας των σφαγείων στο μέλλον, εάν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί η πρωτογενής παρουσία της κτηνοτροφίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης και Δήμαρχος Αρτεμισίων, Αντώνης Αντίοχος, μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο, μέχρι την έκδοση των αδειών υπάρχει μεγάλο “περιθώριο”, ενώ αρκετοί δυσκολεύονται λόγω και των περιστάσεων.
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να εκδόσουν άδεια, είναι ότι οι στάβλοι τους βρίσκονται κοντά σε σπίτια ή και κατοικημένες περιοχές, γεγονός που αποτρέπει κάτι τέτοιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε ο κ. Αντίχος, “αρκετοί δείχνουν ενδιαφέρον όμως δεν προχωρούν στο δια ταύτα”.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, μετά και το τέλος της φετινής χρονιάς, για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Επιστροφή ΦΠΑ για τους δικαιούχους
Εν τω μεταξύ καταβάλλεται κανονικά από την Ένωση, η επιστροφή του ΦΠΑ για τους δικαιούχους παραγωγούς, που φέτος είναι αυξημένη κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας το 11%. Μέχρι στιγμής η διαδικασία κυλάει ομαλά και η ροή των χρημάτων από την εφορία, δεν έχει συναντήσει κανένα πρόβλημα.
Απομένει να ολοκληρωθεί μόνο, ο έλεγχος στα στοιχεία 25 παραγωγών με μεγαλύτερες εκτάσεις, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί, λόγος για τον οποίο ασκούνται πιέσεις για την επιτάχυνση.
Σε ότι αφορά τέλος, την καταβολή των επιδοτήσεων για μια μεγάλη μερίδα παραγωγών που δεν είχαν πληρωθεί μέχρι και σήμερα, ο κ. Αντίοχος ανέφερε ότι κατατέθηκαν χρήματα σε 120 άτομα και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.