Αναζητείται δίκτυο φίλων για τα δύο τμήματα της Ζακύνθου

Τρόπους ενίσχυσης του ΤΕΙ Ιονίων νήσων και των τμημάτων που λειτουργούν στη Ζάκυνθο και στους υπόλοιπους νομούς, αναζητά η Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για την ύπαρξή του, μετά και όσα αναφέρθηκαν από την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στη σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα.
Για το σκοπό αυτό, μέλη της Επιτροπής με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Ναπολέων Μαραβέγια και τον καθηγητή, Γιάννη Δραγώνα, βρέθηκαν χθες στο νησί, πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με τους υπευθύνους των τμημάτων, το διοικητικό και το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και τους σπουδαστές.
Στόχος τους, να μεταφέρουν τα τέσσερα καίρια σημεία των προθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, έτσι όπως αυτά αναφέρθηκαν από την κ. Διαμαντοπούλου, όπου μεταξύ άλλων είναι: α) Δημιουργία Συμβουλίων διοίκησης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτηρίων, με τη συμμετοχή επιστημονικών και άλλων φορέων, β) αυτονομία και αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών ιδρυμάτων, γ) σύστημα μονής εισαγωγής, όχι ανά δύο εξάμηνα αλλά ένα κάθε χρόνο (χειμώνα) για την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων με ανάλογη προσαρμογή των εκπαιδευτικών ωρών και δ) λειτουργική και θεματική συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε περιφερειακό πλαίσιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας, πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές μέσα από διάλογο και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες-κατευθύνσεις για το πως θα συμβούν όλες οι αλλαγές.
Οι προτάσεις αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από την Πανεπιστημιακή κοινότητα αν και εκδηλώθηκε συμφωνία σε αρκετά ζητήματα. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως ξεκινά και από τους καθηγητές, μια προσπάθεια θωράκισης των ιδρυμάτων και των σχολών τους, προκειμένου να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε σκέψη παύσης της λειτουργίας τους.
Παράλληλα, προωθείται η εισαγωγή των φοιτητών όχι σε τμήματα, αλλά σε σχολές ομοειδών τμημάτων, δύο ή και περισσοτέρων, κάτι που για την περίπτωση της Ζακύνθου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Τα δύο τμήματα (Οικολογίας Περιβάλλοντος, Πολιτισμικής Κληρονομιάς), δεν θεωρούνται ομοειδή, με τον κ. Μαραβέγια να σημειώνει με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, ότι “βλέπει” μη πραγματοποιήσιμο το συμψηφισμό τους, μέσω της δημιουργίας ενός τρίτου τμήματος.
Ανακοίνωσε και την προσπάθεια που θα ξεκινήσει η Διοίκηση, για την ενίσχυση του ΤΕΙ και των τοπικών τμημάτων με καθηγητές, με ανοιχτή πρόσκληση που θα απευθύνει, πρώτα σε όσους κατάγονται από το νησί, προκειμένου να πραγματοποιούν μαθήματα όποτε μπορούν ενισχύοντας τη λειτουργία των τμημάτων.
Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι θα επιδιωχθεί η πρώτη συνάντηση μαζί τους, ενώ για αυτό το σκοπό θα ζητηθεί συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. Σκοπός τέθηκε, η δημιουργία ισχυρού δικτύου “φίλων” του ΤΕΙ, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης ή συγχώνευσής του.
Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα και όπως αναφέρθηκε, στα σχέδια της Δ.Ε. εκφράζεται συμφωνία και από την πλευρά των δύο τμημάτων που λειτουργούν στη Ζάκυνθο.