Καθοδική πορεία σημειώνει ο Ελληνικός τουρισμός

Ημερίδα με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού για τα επόμενα 10 χρόνια, πραγματοποίησε, το απόγευμα της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο “Ζάντε Πάρκ” στον Λαγανά, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (χορηγός ήταν η τράπεζα Εurobank).
Στο νησί μας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ, Γιώργος Δρακόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και τα οποία, όπως ανέφερε, οφείλονται στις κινητοποιήσεις.
“Προφανώς, η φετινή χρονιά δεν είναι καλή για τον τουρισμό. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα, κυρίως λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που προέκυψε από την οικονομική κρίση. Η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έκανε τον γύρο του κόσμου και δεν άφησε ανεπηρέαστους όσους θα αποφάσιζαν για το πού θα πάνε διακοπές. Παρόλα αυτά, στους πρώτους μήνες φαινόταν ότι η Ελλάδα θα διατηρούσε την περσινή τουριστική της δύναμη. Τα γεγονότα, όμως, με τους νεκρούς στο κέντρο της Αθήνας, με τον αποκλεισμό της Ακρόπολης, με τον αποκλεισμό των ξενοδοχείων, καθώς και η παρεμπόδιση των επιβατών να ταξιδέψουν με τα κρουαζιερόπλοια, έφεραν αρνητική εξέλιξη. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση είναι πως αν δεν συμβεί κάποιο άλλο δυσάρεστο περιστατικό, τότε η Ελλάδα θα κρατήσει τους αριθμούς της σε ό,τι έχει να κάνει με τις αφίξεις, ενώ θα είμαστε ευχαριστημένοι εφόσον είναι μονοψήφια η μείωση στα έσοδά μας” τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο ΣΕΤΕ για να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμα συντονισμού στο κυβερνητικό έργο.
“Έχουμε ζητήσει από όλους τους επιχειρηματίες να δώσουν φέτος τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου οι τουρίστες που θα μάς επισκεφθούν να φύγουν με ωραίες εντυπώσεις και να αποτελέσουν την καλύτερη προβολή μας στο εξωτερικό. Από ΄κει και πέρα, προσπαθούμε, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, να φιλοξενήσουμε δημοσιογράφους από αρκετές χώρες, ούτως ώστε να καταγράψουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και η οποία δεν είναι τόσο τραγική όσο περιγράφεται στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, επειδή διαπιστώσαμε ότι οι τουρίστες των Ανατολικών χωρών έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας, ζητήσαμε από τον υπουργό Τουρισμού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας, ούτως ώστε να διευκολύνουμε τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Επισημαίνω ότι η κυβέρνηση έχει αναμφισβήτητα καλές προθέσεις, ωστόσο παρατηρούμε πως υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα συντονισμού στο κυβερνητικό έργο” σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ακολούθως, ο κ. Δρακόπουλος υποστήριξε πως στο τέλος της τουριστικής χρονιάς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αρκετές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε “λουκέτο”, ενώ σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό για το 2020 ανέφερε τα εξής: “Από την στιγμή που ο τουριστικός τομέας είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα, αφού συνεισφέρει το 17% στο ΑΕΠ και ένας στους πέντε Έλληνες ασχολείται είτε έμμεσα, είτε άμεσα με τον τουρισμό, είναι υποχρεώσή μας να μην τον αφήσουμε στην τύχη του. Γι΄ αυτόν τον λόγο, έχουμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο και έναν κύκλο συναντήσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προσπαθώντας να θέσουμε το πλαίσιο ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία”.

Χρ. Τετράδη: “Κακώς υπάρχει ανησυχία για το πρόγραμμα all inclusive”
Στην κατάσταση που επικρατεί τοπικά αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, η οποία σημείωσε πως είναι μικρός ο αριθμός των ξενοδοχείων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα “all inclusive”, επομένως “δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία”.
“Περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία από το Αεροδρόμιο για τον Ιούνιο, αν και θεωρώ πως θα υπάρχει αρνητικό πρόσημο. Η διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών στη Ζάκυνθο έχει “συρρικνωθεί”. Οι διακοπές της μίας εβδομάδας έχουν γίνει τριήμερα ή πενθήμερα. Μέχρι πέρυσι μάς “εσωζε” ο Ελληνικός τουρισμός, όμως πιστεύω ότι φέτος δεν θα γίνει το ίδιο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται. Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα “all inclusive”, για το οποίο υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες επειδή οι τουρίστες μένουν όλη την ημέρα μέσα στα ξενοδοχεία, τονίζω πως στη Ζάκυνθο πολύ λίγες επιχειρήσεις εφαρμόζουν το εν λόγω πρόγραμμα. Σε άλλα νησιά, όπως είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως, τα πράγματα είναι χειρότερα. Ορισμένοι τουρίστες επιλέγουν αυτόν τον τρόπο των διακοπών, δεδομένου ότι γνωρίζουν από την αρχή το ύψος των χρημάτων που θα χαλάσουν στις διακοπές τους. Όπως και να ΄χει, στη Ζάκυνθο κακώς ανησυχούμε για αυτή την εξέλιξη, διότι ο αριθμός των καταλυμάτων που προσφέρουν αυτό το “πακέτο”, είναι μικρός. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ του νησιού, πρέπει να κρατήσουν την ποιότητα και τον τοπικό τους χαρακτήρα” υπογράμμισε η κ. Τετράδη.
Ταυτόχρονα, η ίδια έκανε μια ακόμη έκκληση προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες του νησιού μας, από τις οποίες ζήτησε να κάνουν προσφορές προς τους επισκέπτες, προκειμένου το κόστος της μεταφοράς τους στη Ζάκυνθο να μην είναι υψηλό.

Τα ζητήματα που τέθηκαν στην ημερίδα
Τέλος, τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την ημερίδα του ΣΕΤΕ, ήταν τα εξής: 1) Η αδράνεια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ, 2) Η καθυστέρηση που υπάρχει στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων, 3) Η υπερπληθώρα ξενοδοχείων που έχουν δύο και τρία “κλειδιά” και 4) Η έλλειψη γνώσης και επαγγελματισμού στους επιχειρηματίες.Τελευταία άρθρα