Φόβοι για μείωση της τουριστικής κίνησης και τον Ιούλιο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους επαγγελματικούς φορείς του νησιού, για τον μέλλον και την πορεία που θα έχει ο τουρισμός όχι μόνο τη φετινή χρονιά αλλά και τις επόμενες, με αφορμή το αρνητικό κλείσιμο που φαίνεται ότι είχε και ο Ιούνιος, τόσο στο θέμα των αφίξεων επισκεπτών, όσο και στα έσοδα των επιχειρήσεων.
Μετά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που φαίνεται ότι έχουν πληγεί περισσότερο, παράπονα εκφράζουν και οι ξενοδόχοι, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής προβολής της Νομαρχίας, Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων του Δήμου Αρκαδίων, Νίκος Γιακουμέλος, που χτυπώντας το “καμπανάκι” του κινδύνου, ζήτησε άμεση παρέμβαση από κάθε αρμόδιο φορέα.
Με δεδομένη την κατάσταση που δημιουργήθηκε τους δύο προηγούμενους μήνες, αλλά και τις προβλέψεις για την συνέχεια, είναι πολύ πιθανό η ψαλίδα στο τέλος της σεζόν να κλείσει με πτώση ακόμη και 15%, κάτι που αν συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμέλο, θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα και για τα επόμενα χρόνια.
“Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά για τον τουρισμό στην Ελλάδα και κατά συνέπεια για τη Ζάκυνθο, που και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε μια αρκετά δυναμική πορεία, ακόμη και με αυξητικές τάσεις.
Τον Μάιο πέσαμε περίπου στο 10% και οικονομικά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Μπορεί ο Ιούνιος να πήγε καλύτερα, όμως φαίνεται ότι έκλεισε με πτώση όχι μόνο στις αφίξεις, αλλά πολύ περισσότερο στα έσοδα των επιχειρήσεων μας, που πλέον αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η όποια ανάκαμψη παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα δεν μπορεί να καλύψει το χάσιμο και ο Ιούλιος, αναμένεται να είναι επίσης πολύ δύσκολος”, τόνισε και εξηγώντας τα λεγόμενά του πρόσθεσε:
“Τον Ιούλιο, οι τιμές των καταλυμάτων αλλά και των “πακέτων” που πουλάνε οι τουρ οπερέιτορ ανεβαίνουν όμως, τα “κενά” που μένουν, δεν πρόκειται να καλυφθούν με τους Έλληνες που δεν μπορούν πλέον να κάνουν τις διακοπές τους όπως παλιά.
Παλαιότερα μας κατηγορούσαν ότι “πουλάμε” κατά 50% ή 100% ακριβότερα στους Έλληνες απ’ ότι στους τουρ οπερέιτορ και παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να δίνουμε δωμάτια ακόμη και πιο φτηνά από τα “πακέτα” διακοπών, κρατήσεις από τη χώρα μας δεν έχουμε. Οι Έλληνες κλείνουν τα τηλέφωνα και τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, καθώς επικρατεί στασιμότητα”.
Ως άμεσα μέτρα, πρότεινε την ένταση της διαφημιστικής προβολής του νησιού και την πραγματοποίηση προσφορών στα καταλύματα, τα εισιτήρια και γενικότερα στα έξοδα που μπορεί να έχουν οι τουρίστες. “Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, να ενισχύσουμε την προβολή, διότι ακόμη ορισμένοι φοβούνται”, δήλωσε.
Πρόβλημα παρουσιάζεται όμως και με τις αγορές του εξωτερικού, όπου σύμφωνα με τον κ. Γιακουμέλο η πτώση ιδιαίτερα από τη Βρετανία είναι πολύ μεγάλη. Από φέτος παρουσιάζονται περικοπές για τις κρατήσεις της νέας χρονιάς, ενώ η συρρίκνωση είναι εμφανής και φέτος.
“Αν φτάσουμε σε σύνολο πτώσης το 15%, καταλαβαίνουν όλοι, πόσο πολύ πίσω θα βρισκόμαστε από τους 500.000 επισκέπτες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη χειρότερη θα είναι η κατάσταση στα έσοδα, όπου οι πελάτες είναι πολύ πιο μετρημένοι στις κινήσεις τους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πτώση και απαιτείται άμεσα ενεργοποίηση όλων των φορέων”, κατέληξε.Τελευταία άρθρα