Τις συνέπειες και από τα “all incusive” μετρούν οι μικροεπαγγελματίες

Στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο κινήθηκε η τουριστική κίνηση στο νησί και τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων δωματίων, αφού παρά το γεγονός ότι διανύσαμε και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί αλλαγή στους τζίρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κρίση του τουρισμού και η μείωση της κίνησης αποτελεί αιτία συγκρούσεων ανάμεσα στους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό και μάλιστα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες στρέφονται κατά των μεγαλοξενοδοχείων και των τουριστικών εταιριών, με αφορμή την επέκταση του “all inclusive”, παράγοντα που θεωρούν ότι ευθύνεται για τα “λουκέτα” που μπήκαν σε μια σειρά καταστήματα σε όλες τις περιοχές.
Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη χειρότερες, ενώ οι προσδοκίες των περισσοτέρων ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, μειώνονται συνεχώς και περιορίζονται σε δουλειά περίπου 50 ως 60 ημερών για κάθε καλοκαίρι, με τουρίστες κυρίως από την Ελλάδα, αν και ο αριθμός τους μειώνεται.
Χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Κοτσώνης, που χαρακτήρισε τον Ιούνιο ίδιο με τον Μάιο, λέγοντας ότι μόνο το τελευταίο 10ήμερο του προηγούμενου μήνα παρουσιάστηκε μικρή αύξηση, χωρίς όμως να καλύπτει τα τεράστια κενά που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα.
“Δυστυχώς ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού αποτέλεσε μια επανάληψη του Μαΐου, μια επανάληψη της κακής περσινής χρονιάς. Αν τα πράγματα ήταν έτσι πέρυσι, σκεφτείτε τι συμβαίνει φέτος, όπου αντί να βελτιωνόμαστε βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο”, τόνισε.
Ορισμένη αύξηση της κίνησης σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου, όπου οι πρώτοι Έλληνες τουρίστες έκαναν την “εμφάνισή” τους, χωρίς όμως “να κλείνει η ψαλίδα με τα προηγούμενα χρόνια και τις φετινές απώλειες”.
Μέχρι σήμερα το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν είναι πάρα πολύ μεγάλο, με τον πρόεδρο να εκτιμά, πως ο τουρισμός οδηγείται σε ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση. “Η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό και αυτό το νιώθουμε καθημερινά στις επιχειρήσεις και τα έσοδά μας”, σημείωσε.
Στάθηκε και στην πλειάδα των μικρομεσαίων καταστημάτων που ως και σήμερα παραμένουν κλειστά, όπου τα περισσότερα από αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν και άλλα θα ανοίξουν μόνο για ορισμένες ημέρες.
“Έχουμε επηρεαστεί πάρα πολύ από την εφαρμογή του “all inclusive”. Του χρόνου, απ’ ότι πληροφορούμαστε, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, διότι αναμένεται να αυξηθεί το “πακέτο” των διακοπών με αυτό το πρόγραμμα. Δυστυχώς και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πιέζονται, όταν οι εταιρίες τους ζητούν τέτοιου είδους προγράμματα.
Κατά τη γνώμη μου, το “all inclusive”, “πνίγει” τον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα προκαλεί την κατάρρευση όλων των άλλων επαγγελμάτων, όπως των εστιατόριων, των μπαρ, των μικροκαταστημάτων. Καταλαβαίνει ο καθένας, πως όταν ένας τουρίστας έχει τη δυνατότητα να του παρέχονται τα πάντα μέσα στο ξενοδοχείο, δεν πρόκειται να βγει έξω, δεν πρόκειται να αφήσει χρήματα πουθενά αλλού.
Για παράδειγμα, αν στο Αργάσι έχουμε 2.000 άτομα στα ξενοδοχεία με “all inclusive”, αυτά θα μπορούσαν αν μοιραστούν στα καταστήματα έξω για το δείπνο τους, κάτι που όμως δεν γίνεται”, επεσήμανε.
Υπό αυτές τις συνθήκες μίλησε για απογοήτευση στον κλάδο των επιχειρηματιών του τουρισμού και για πολύ δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται για το μέλλον, εφόσον αυτά τα “πακέτα διακοπών” δεν πρόκειται να “τονώσουν” την αγορά. Ταυτόχρονα, η όποια αύξηση της κίνησης μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πολύ δύσκολα μπορεί να καλύψει έστω τη “χασούρα” των προηγούμενων μηνών.Τελευταία άρθρα