Πτώση και στον τομέα του αγροτουρισμού…

Ούτε ο τομέας του αγροτουρισμού θα μπορούσε να ξεφύγει από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη χώρα μας γενικότερα και στο νησί ειδικότερα, αφού με βάση και τα στοιχεία του βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας, η μείωση της κίνησης και του τζίρου, τους αγγίζει όλους.
Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου, μπορεί ο αγροτουρισμός να μην έχει δεχθεί τα πλήγματα άλλων τομέων του τουρισμού, ωστόσο, η πτώση είναι εμφανής και ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
Την ίδια ώρα πάντως, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αναφερθούν ως αγροτουριστικές, ενώ και οι τελευταίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, εκτός της διαμονής σε διάφορα καταλύματα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, το μέλος της Διοίκησης του δικτύου των αγροτουριστών στην Ιόνια Περιφέρεια, αλλά και του τοπικού παραρτήματος, Δημήτρης Θεριανός, σημείωσε μεταξύ άλλων:
“Η κρίση που επικρατεί γενικότερα στην αγορά, έχει επηρεάσει και εμάς. Μπορεί στον αγροτουρισμό η πτώση του τζίρου και της κίνησης να μην φτάνει το 60% όπως ακούμε από άλλες επιχειρήσεις, σίγουρα όμως, κινείται από 20% ως 30% σε ορισμένες περιπτώσεις”.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, υπογράμμισε πως “δημιουργείται ορισμένη σύγχυση για το ποιες θεωρούνται αγροτουριστικές μονάδες, αφού σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται όσοι πήραν επιδοτήσεις από το πρόγραμμα “Leader+” παλαιότερα, αλλά και όσοι σήμερα αναφέρονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επίσης, υπάρχει μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων που μπορούν να αναφερθούν ως αγρτουριστικές, από τα καταλύματα, μέχρι τις παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, αλλά και τα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης”.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Θεριανό “η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν νέα φαινόμενα στην αγορά που παλαιότερα δεν τα είχαμε, όπως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε πριν μερικά χρόνια, όταν πριν από τον Μάη γνωρίζαμε πόσο κόσμο θα έχουμε και σε ποια περίοδο”.
Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η συνολική εικόνα θα συγκεντρωθεί στο τέλος της περιόδου.
Στην κατεύθυνση τόνωσης της κίνησης, βοηθούν και οι προσφορές που πραγματοποιούνται από τους επιχειρηματίες αγροτουριστικών μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στο δίκτυο του συγκεκριμένου τομέα, από το νησί, συμμετέχουν 22 επιχειρήσεις.Τελευταία άρθρα