Αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ και την οριστική ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «Θησέας» εμφανίστηκε στην «Η.τ.Ζ.» ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Κώστας Γεωργαλίδης.
Ο νέος Περιφερειάρχης, στην πρώτη συνέντευξή του, αν και απέφυγε να σχολιάσει τα πεπραγμένα της προκατόχου του Βασιλικής Αλεξανδρίδου, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τεράστια κενά, τα οποία προσπαθεί να καλύψει, κινούμενος με γρήγορους ρυθμούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσει δίκαια και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί απόφαση υπέρ της Κέρκυρας σε βάρος κάποιου άλλου νησιού.
Ερωτηθείς για την άποψη που εκφράζουν Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα σχετικά με τη λειτουργία της Περιφέρειας ως υπερνομαρχία Κέρκυρας, σημείωσε με έμφαση ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί και η Κέρκυρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ αναφορικά με τη μεταφορά της έδρας από την Κέρκυρα στη Λευκάδα, δήλωσε ότι πρόκειται για σεβαστές απόψεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να λάβει χώρα στη Ζάκυνθο.
Σε ό,τι αφορά το νησί μας, ο κ. Γεωργαλίδης ανέφερε ότι ασχολήθηκε, ήδη, με το θέμα των σφαγείων και ότι πρόκειται να συνταχθεί νέο τεχνικό δελτίο για την υλοποίηση του έργου, καθώς και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο το κτήριο του Δήμου Αρτεμισίων και η αντικατάσταση του αγωγού υδροδότησης.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διαμορφωθεί περιφερειακή συνείδηση στα Ιόνια Νησιά και ότι πρέπει να λειτουργούν σαν μία οντότητα, καθιστώντας τα προβλήματα κάθε νησιού κοινά, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια θα έχει μέλλον μόνο εάν ενστερνιστούν αυτήν τη λογική.
Επιστρέψατε στην Περιφέρεια, μετά την επεισοδιακή παραίτηση της κ. Αλεξανδρίδου. Πώς νιώθετε που είστε ξανά Γενικός Γραμματέας μετά από έντεκα χρόνια;
Πάντοτε μου άρεσαν τα Ιόνια, διαμένω στην Κέρκυρα, γνωρίζω τα προβλήματα και θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυσή τους. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά, τους πέντε μήνες που απομένουν.
Υπάρχει μεγάλο κενό, γιατί πολλοί διατείνονται ότι η κ. Αλεξανδρίδου άφησε πολλές εκκρεμότητες…
Δεν επιθυμώ να σχολιάσω αυτά που έκανε η προκατάτοχός μου. Απλώς, θέλω να κινηθώ με μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να καλύψω τις καθυστερήσεις. Από εκεί και πέρα, έχω ενημερωθεί για την πορεία όλων των έργων και τα προβλήματα που απασχολούν την Περιφέρεια.
Σε ό,τι σας αφορά, θα επισκεφθώ τη Ζάκυνθο αμέσως μετά την Κεφαλονιά και θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα του νησιού, αναλυτικά και με καλή πρόθεση, όπως το θέμα των σφαγείων, του κτηρίου του Δήμου Αρτεμισίων και την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης της πόλης. Μάλιστα, τα δύο από αυτά τα έργα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των νησιών, θεωρείται πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπογράψατε το ΕΣΠΑ, γιατί είχαμε χάσει πολύτιμο χρόνο.
Υπέγραψα, την περασμένη Τρίτη, το ΕΣΠΑ και ήμουν ο μοναδικός Περιφερειάρχης και όπως, γνωρίζετε, ο τελευταίος. Ωστόσο, εξετάσαμε όλα τα θέματα με την Υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Πετράκο, καθώς και αυτά που πρέπει να γίνουν, ενώ κάναμε και κάποιες αλλαγές που αφορούν, κυρίως, στην Κεφαλονιά. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά στην υλοποίηση του προγράμματος.
Θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο;
Με πολλή δουλειά και με την καλή συνεργασία όλων των Δήμων, ώστε να προωθήσουμε άμεσα την υλοποίηση των έργων.
Τα τρία νησιά – Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα – θέτουν το ζήτημα της λειτουργίας της Περιφέρειας με τον «Καλλικράτη» και θεωρούν ότι και η αιρετή Περιφέρεια θα λειτουργήσει σαν «υπερνομαρχία Κέρκυρας». Ποια η γνώμη σας για το ζήτημα αυτό;
Δε νομίζω ότι έχουν έτσι τα πράγματα. Άλλωστε, η Περιφέρεια πρέπει να εδρεύει κάπου. Η λογική της έδρας στην Κέρκυρα προκύπτει από το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο, σε πληθυσμό νησί, με 120.000 κατοίκους. Ισχύει και στα Ιόνια το ίδιο σαν να ρωτάμε: «Πού θα είναι η έδρα της Περιφέρειας της Ηπείρου;» Λογικά, στα Ιωάννινα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και για τους άλλους νομούς. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με τη λογική τού «όλοι μαζί». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σφυρηλατήσουμε την περιφερειακή συνείδηση, γιατί θεωρώ ότι δεν τίθεται τόσο το θέμα τού αν με βολεύει ή όχι η έδρα, όσο να κατανοήσουμε ότι είμαστε Περιφέρεια, δηλαδή μία οντότητα, ένα πράγμα, και ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Φυσικά, δεν πρέπει να αδικείται κάποιο νησί προς όφελος κάποιου άλλου. Είναι αναγκαίο να υπάρχει δίκαιη και σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων και των έργων, ενώ επιβάλλεται οι πόροι να διανέμονται ανάλογα σε κάθε νησί. Αυτό είναι το σωστό κι έτσι σκοπεύω να λειτουργήσω. Άλλωστε, θεωρώ ότι αυτή θα είναι και η λογική της αιρετής Περιφέρειας, αφού δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα εκτός από το γεγονός ότι θα εκλέγεται ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μάλιστα, όταν έρθω στο νησί σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί καμία απόφαση σε βάρος της Ζακύνθου και υπέρ της Κέρκυρας, σχετικά με τους πόρους, τα έργα του ΕΣΠΑ και του «Θησέα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διεκδικήσουμε όλα τα έργα των νησιών που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Θέτουν, επίσης, και το θέμα της μεταφοράς της έδρας στη Λευκάδα, ώστε να είναι πιο εύκολη η επαφή…
Αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά νομίζω ότι η Περιφέρεια πρέπει να εδρεύει σε μια πόλη, είτε αυτή είναι η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Αργοστόλι ή η Ζάκυνθος. Η έδρα τοποθετήθηκε στην Κέρκυρα, γιατί είναι ο μεγαλύτερος νομός. Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος. Η πρόταση να μεταφερθεί η έδρα στη Λευκάδα, γίνεται για γεωγραφικούς λόγους, επειδή είναι στη μέση. Πρόκειται για μία άλλη άποψη, η οποία είναι σεβαστή και, γι’ αυτό το λόγο, δε λέω «όχι», ωστόσο θεωρώ ότι δεν είναι ώρα να τίθενται τέτοια ζητήματα.
Οι Ζακυνθινοί διατείνονται ότι θα είναι πιο βολικό να ενταχθεί η Ζάκυνθος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα, γιατί θα εξυπηρετούνται καλύτερα.
Αυτή είναι μια άλλη άποψη, επίσης σεβαστή. Εντούτοις, φρονώ ότι όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν, αναλυτικά, σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε, ήδη, να έχει συνεδριάσει το Όργανο, εδώ και πολύ καιρό, και, γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα. Μάλιστα, θα ήταν καλό η επίσκεψή μου στη Ζάκυνθο να συνδυαστεί με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νησί σας, αν μπορεί να καταστεί δυνατή, ώστε να συζητηθούν, εκτενώς, όλα αυτά τα ζητήματα.
Μήπως, τελικά, οι Κερκυραίοι ξέρουν και κάνουν καλύτερα τις δουλειές τους;
Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί και η Κέρκυρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Έχει πολλούς δήμους, ενώ πολλές φορές δε συντάσσονται σωστές μελέτες. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι τι επιθυμείς, αλλά αν θέλεις πραγματικά να υλοποιηθεί ένα έργο, εάν το παίρνεις ζεστά, εκπονείς σωστή μελέτη, τη διορθώνεις αν χρειαστεί και ενδιαφέρεσαι για την προένταξή του και για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Πρόκειται, λοιπόν, για μία διαδικασία που πρέπει να την παρακολουθείς στενά, γιατί, αν αφήσεις το έργο στην τύχη του, επειδή μόνο ζήτησες την υλοποίησή του, τότε δε γίνεται τίποτα.
Τα έργα εντάσσονται μόνο όταν έχουν ολοκληρωμένες μελέτες;
Ακριβώς, γιατί όποιος νομός έχει έτοιμες προτάσεις με ολοκληρωμένες μελέτες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα και να μη χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα, το πρώτο πράγμα, που έκανα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ήταν να συναντηθώ με τους βουλευτές των Ιονίων και άκουσα από το Βουλευτή Ζακύνθου Δημήτρη Βαρβαρίγο όλα τα προβλήματα του νησιού και από τις πρώτες ενέργειές μου ήταν να δούμε τι γίνεται με τα σφαγεία και βρήκαμε λύση με το Γενικό Γραμματέα κ. Στεφάνου – και δεν το λέω αυτό για να μου πουν «μπράβο», αλλά έτσι έπρεπε να γίνει κι έτσι έγινε – δηλαδή τη σύνταξη νέου τεχνικού δελτίου του έργου, γιατί οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν, πραγματικά, τεράστιο πρόβλημα.
Το νησί μας, εκτός από τα προβλήματα υποδομών, αντιμετωπίζει και άλλα που αφορούν στα σκάνδαλα του Δήμου Ζακυνθίων και του Συνδέσμου Καθαριότητας, τα οποία έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα τη Ζάκυνθο.
Όλα αυτά δείχνουν την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, την οποία θα αντιμετωπίσουμε. Θα παλέψουμε για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων μαζί με το φίλο μου, το Βουλευτή Δημήτρη Βαρβαρίγο, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστούν.
Η χώρα μας διάγει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Περιμένατε ότι θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο;
Όταν ένα κράτος δε λειτουργεί σαν κράτος και υπάρχει άναρχη κατάσταση σε πολλά ζητήματα, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής, που είναι τεράστιο ζήτημα, γιατί ο πολίτης έχει αποκτήσει τη νοοτροπία τού «αν μπορώ θα φοροδιαφύγω, γιατί το κράτος είναι εχθρικό απέναντί μου» ή ισχύει η λογική τού «εγώ είμαι ξύπνιος και θα επιβληθώ με τις κομπίνες μου» ή τού «θα κάνω αεριτζίδικες συμφωνίες, προκειμένου να βγάλω χρήματα», κάποια στιγμή φτάνουμε σ’ αδιέξοδο. Αυτό συνέβη και με τη χώρα μας. Το θέμα δεν είναι τι κάνει η μία ή άλλη κυβέρνηση, αλλά τι πράττει η κοινωνία μας, γιατί είναι αποδέκτης μιας κατάστασης που η ίδια δημιούργησε. Βέβαια, η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δε λειτούργησε σωστά, αλλά έλεγε και ψέματα, με αποτέλεσμα να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας μας και να καταστούμε αφερέγγυοι. Τώρα πρέπει να αποκαταστήσουμε το χαμένο κύρος της Ελλάδας και ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, λαμβάνοντας κάποια μέτρα, σκληρά αλλά αναγκαία, διότι χρειαζόταν χρήματα, για να προχωρήσει σε πληρωμές. Όταν, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο «μηδέν», έπρεπε να σώσει τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, δανειζόμενος χρήματα, έστω και αν υποχρεώθηκε να το κάνει με υψηλό επιτόκιο.
Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση;
Μετά τη φουρτούνα έρχεται η γαλήνη. Άλλωστε, η χώρα μας πέρασε κι άλλες φορές δύσκολες καταστάσεις και μετά βρήκε το δρόμο της. Θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε με τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και, ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αναδείξει τα προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία πρέπει να λυθούν τώρα. Βέβαια, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα, τα οποία όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι πολύ σκληρά. Δυστυχώς, είμαστε καταχρεωμένοι και πρέπει να προσπαθήσουμε και, γι’ αυτό το λόγο, γίνονται οι αναγκαίες περικοπές.
Πρόσφατα, είχαμε και την παραίτηση της κ. Γκερέκου για θέματα φοροδιαφυγής του συζύγου της…Είναι πασιφανές ότι η κ. Γκερέκου παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, γιατί δεν ευθύνεται για κάτι που έκανε ο σύζυγός της. Βέβαια, μένουν στο ίδιο σπίτι με τον κ. Βοσκόπουλο, αλλά, καμιά φορά, άλλα συμφωνούν μεταξύ τους οι σύζυγοι και άλλα πράττει ο ένας από τους δύο. Το ζήτημα είναι προσωπικό αλλά και πολιτικό και πρέπει να λήξει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κ. Γκερέκου έδωσε πολλές μάχες για την Κέρκυρα και τον τουρισμό μας.
Είναι εύκολο να διοικεί κανείς μια νησιωτική περιφέρεια;
Είναι εύκολο όταν είναι κοντά, αλλά σε εμάς τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, γιατί, για να πας από το ένα νησί στο άλλο, απαιτείται ολόκληρο ταξίδι. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των Ιονίων. Το ίδιο δύσκολο είναι να διοικείς και το νότιο Αιγαίο. Άλλωστε, οι πιο δύσκολες Περιφέρειες, από γεωγραφικής απόψεως, είναι του νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου.
Γι’ αυτό το λόγο, επιμένω στη διαμόρφωση της περιφερειακής συνείδησης και στο γεγονός ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το πρόβλημα του Λευκαδίτη είναι και πρόβλημα του Κερκυραίου, του Ζακυνθινού και του Κεφαλλονίτη. Δεν πρέπει να ενδιαφέρεται ο Κερκυραίος μόνο για τα προβλήματα της Κέρκυρας ή ο Ζακυνθινός μόνο για τα προβλήματα της Ζακύνθου, γιατί πρόκειται για λάθος αντιμετώπιση.
Η λογική λέει ότι πρέπει να πάρουμε την «πίτα», δηλαδή χρηματοδοτήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να πάρει το δικό του «κομμάτι» και τελείωσε το θέμα. Σαφώς, ο καθένας θα διαχειριστεί το δικό του «κομμάτι», το οποίο, όμως, αφορά όλους μας, γιατί η «πίτα» είναι για όλους. Πιστεύω ότι το Ιόνιο θα έχει μεγάλη προοπτική αν λειτουργήσουμε σε αυτήν τη βάση, γιατί έχει ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα, διαφορετική ιστορία από την υπόλοιπη Ελλάδα και δυνατή πολιτική σύνδεση στο παρελθόν, την οποία πρέπει να αποκτήσει και σήμερα. Γιατί να μην ξαναγίνουν τα νησιά μας δυνατή Περιφέρεια, όπως ήταν παλιά η Ιόνιος Πολιτεία; Με αυτή την έννοια, απουσιάζει η περιφερειακή συνείδηση, γιατί, για παράδειγμα, λέγαμε παλαιότερα ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πρέπει να «απλωθεί» και στα υπόλοιπα νησιά, γεγονός στο οποίο αντιδρούσε, έντονα, η Κέρκυρα και αυτό ήταν λάθος. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να λέγεται.
Τα νησιά έχουν κάνει λάθη σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια;
Τα νησιά πρέπει να κάνουν δικά τους τα προβλήματα των άλλων νησιών, γιατί πρόκειται για την ίδια οικογένεια. Οπότε, κάθε πρόβλημα θα είναι και πρόβλημα των άλλων, γιατί πρέπει ο ένας να ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τον άλλον. Θα έπρεπε, επί παραδείγματι, να ενδιαφέρονται τα άλλα νησιά για το γεγονός ότι η Ζάκυνθος δεν έχει σφαγεία. Είναι μία διαφορετική λογική, την οποία πρέπει να αποκτήσουμε σιγά – σιγά, ώστε να λειτουργήσει η Περιφέρεια σωστά, ιδιαίτερα με τον «Καλλικράτη», όπου θα έχει μεγάλη δύναμη, με ισχυρούς δήμους και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, γιατί μόνο τότε ο «Καλλικράτης» θα αλλάξει την Ελλάδα.
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας για το μέλλον;
Ο πρώτος μου στόχος είναι η άμεση απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, καθώς και η οριστική ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «Θησέας». Βέβαια, πρέπει να συζητήσουμε για τα επιμέρους προβλήματα όλων των νησιών, καθώς και τις υποδομές που πρέπει να υλοποιήσουμε, ενόψει της νέας δομής της Περιφέρειας.
Τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για τον τουρισμό;
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε, ώστε να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την τουριστική προβολή των νησιών μας, η οποία πρέπει να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί η κατάσταση, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά παγκοσμίως, είναι πολύ δύσκολη. Φυσικά, απαιτείται να γίνουν κάποιες προσπάθειες, τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε και με τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες στην περιοχή μας, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.