Ο Βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος τονίζει στην «Η.τ.Ζ.» ότι είναι δικαιολογημένη η διαμαρτυρία των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα, επειδή μειώνεται το εισόδημά του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ψήφισή τους ήταν υποχρεωτική, διότι, αν δε δεχθούμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα χρεοκοπήσουμε και η χώρα θα οδηγηθεί σε βαθιά και πολύχρονη οικονομική κρίση.
Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπός μας στη Βουλή σημειώνει ότι τα νέα μέτρα θα δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να δουλέψει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και συμμαζέματος των οικονομικών, που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, κατηγορώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία ότι λιποτάκτησε, επειδή δεν ψήφισε τη λήψη των μέτρων, επιλέγοντας τη δημοκοπία.
Επίσης, κατακρίνει τη στάση των τριών συναδέλφων του, οι οποίοι δήλωσαν «παρών» κατά την ψηφοφορία, διότι, όπως ισχυρίζεται, η ψήφιση των μέτρων ήταν ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, επειδή δεν διακυβευόταν η τύχη της κυβέρνησης αλλά της χώρας, η οποία θα οδηγείτο στη χρεοκοπία.
Τέλος, εκφράζει την οδύνη του για το χαμό των τεσσάρων συνανθρώπων μας, την περασμένη Τετάρτη, και αναφέρει με έμφαση ότι είναι άνανδροι εγκληματίες όσοι φορούν την κουκούλα και δολοφονούν.
Θεωρείτε ότι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση τα οδυνηρά οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή;
Το πρόβλημα θα λυθεί από μια μακρόχρονη και συνεχή προσπάθεια. Η ψήφισή τους μας δίνει μια ανάσα, καθώς και χρόνο στην κυβέρνηση να δουλέψει και, με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και συμμαζέματος των οικονομικών να βγει, σταδιακά, η χώρα από την κρίση. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, οπότε το τι θα γίνει σε ένα ή δύο χρόνια δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς και την κυβέρνηση αλλά και από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά για να σωθεί η χώρα ή θα συμβεί όπως στην Αργεντινή, η οποία πτώχευσε λίγο μετά τη βοήθεια από το Δ.Ν.Τ.;
Αν το πρόβλημα προέρχεται μόνο από εμάς, είναι και στο δικό μας χέρι να το λύσουμε και θα το λύσουμε. Εάν όμως υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες, τους οποίους δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, τότε κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τι θα συμβεί.
Το Δ.Ν.Τ. ήταν η μοναδική λύση, γιατί πολλοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι έχει ασκήσει δεξιά και φιλελεύθερη πολιτική και ότι θα μπορούσε να επιλέξει άλλους δρόμους, πράγμα το οποίο δεν έκανε.
Κανένας δεν καταθέτει άλλη πρόταση. Η άρνηση δεν είναι πρόταση. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της χώρας είχαν να επιλέξουν μεταξύ της χρεοκοπίας και της στήριξης με επώδυνα μέτρα. Ζήτησε στήριξη από την Ε.Ε. και κατάφερε να την ενεργοποιήσει, να φτιάξουν το μηχανισμό στήριξης, μέσα στον οποίο περιέλαβαν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο μηχανισμό στήριξης δεν ήταν επιλογή της Κυβέρνησης αλλά της Ε.Ε. Ο μηχανισμός στήριξης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της χώρας, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα της Ευρωζώνης που θα έρθει στην ίδια θέση με εμάς.
Ο λαός αντιδρά έντονα στα σκληρά μέτρα, όπως έκανε την περασμένη Τετάρτη, με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, η οποία είχε, δυστυχώς, τέσσερα αθώα θύματα.
Ήταν μια τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα μας και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η καταστροφή, που έγινε πάλι από τους κουκουλοφόρους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να είναι όμηρος αυτών των άνανδρων εγκληματιών που βάζουν μια κουκούλα, κρύβονται και δολοφονούν. Πρέπει όλη η κοινωνία, το κράτος και όλο το πολιτικό σύστημα να απαλλαγεί από αυτές τις συμπεριφορές.
Το θεωρείτε εύκολο, γιατί είκοσι χρόνια τώρα ασχολούμαστε με τους περίφημους «γνωστούς – άγνωστους…
Δεν είναι εύκολο, γιατί, εάν υπήρχαν θύματα από την κρατική βία, θα καιγόταν η Ελλάδα. Όταν όμως υπάρχουν τέσσερα θύματα από κουκουλοφόρους, τότε δεν κουνιέται φύλλο. Και αυτό είναι απογοητευτικό.
Το άλλο μέρος είναι ο τεράστιος αριθμός των διαδηλωτών.
Δικαίως ο κόσμος βγήκε, αγανακτισμένος, στο δρόμο, γιατί αντιδρά και διαμαρτύρεται για τη μείωση του εισοδήματός του και είναι φυσική η αντίδρασή του.
Όμως, παρόλα αυτά, θα έπρεπε να περιμένει να κρίνει, να αξιολογήσει και να δει ότι τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι μέτρα επιλογής – κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένως ο Γιώργος Παπανδρέου – αλλά μέτρα ανάγκης. Αν δεν πάρουμε τα υποχρεωτικά μέτρα, προκειμένου να δεχτούμε τη βοήθεια, τότε η άλλη λύση είναι η χρεοκοπία. Και αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ότι θα καταρρεύσει η οικονομία, θα κλείσουν τα νοσοκομεία και θα δεσμευτούν οι καταθέσεις. Οπότε η χώρα θα μπει σε μια βαθιά κρίση, την οποία θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να ξεπεράσει.
Όλα αυτά ακούγονται πολύ απαισιόδοξα. Δεν έχουμε μέλλον;
Έχουμε, γιατί υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, η οποία δε λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του, αλλά η σωτηρία της χώρας. Γι’ αυτό, λειτουργώντας υπεύθυνα έλαβε τα επώδυνα μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις, γιατί πιστεύει ότι θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα δημιουργήσουν προοπτική και ελπίδα για ανάπτυξη και ευημερία σε μερικά χρόνια.
Ως εκπρόσωπός μας στη Βουλή, ζήσατε πολλά γεγονότα, όπως η αντιπαράθεση Αλέκας Παπαρήγα και Γιώργου Καρατζαφέρη…
Οι κόντρες μεταξύ της κ. Παπαρήγα και του κ. Καρατζαφέρη είναι συνηθισμένες και μέσα στα πλαίσια της οξείας αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων και έξω από το Κοινοβούλιο. Βέβαια, σε μία περίοδο όξυνσης των αντιπαραθέσεων, όπως αυτή που διανύουμε, οι σχέσεις τους είναι ιδιαίτερα οξυμένες.
Υπάρχουν κάποιες φωνές σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να δοθούν έκτακτες εξουσίες για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Πώς τις κρίνετε;
Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό και το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι είναι αστείες και ανεύθυνες. Είναι δίκαιη η αντίδραση και η αγανάκτηση του κόσμου, όμως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε στα χέρια της μια βόμβα και ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Το δίλημμα είναι: σωτηρία της χώρας ή χρεοκοπία και επιλέξαμε τη σωτηρία, όσο επώδυνη και αν είναι για τους πολίτες αλλά και για την κυβέρνηση που χειρίζεται το πρόβλημα.
Η ψήφιση των μέτρων είχε απανωτές συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό, αφού ο κ. Σαμαράς διέγραψε την κ. Μπακογιάννη. Πώς είδατε αυτή την κίνηση;
Ούτε η κ. Μπακογιάννη ούτε ο κ. Καρατζαφέρης που ψήφισαν τα μέτρα δε συντάχθηκαν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με τη λογική ότι απαιτείται εθνική συστράτευση, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του, όπως του είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, λιποτάκτησε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για το αδιέξοδο και αντί να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση, την «κοπάνησε» ξανά.
Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά επέλεξε τον εύκολο δρόμο της δημοκοπίας μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.
Θεωρείτε ότι η ΝΔ, μετά την αποπομπή της κ. Μπακογιάννη, οδεύει σε διάσπαση και ότι θα έχουμε ένα νέο κόμμα στο πολιτικό μας σκηνικό;
Διανύουμε μια ταραγμένη περίοδο και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις. Δεν ξέρω αν θα διασπαστεί η ΝΔ ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, η κ. Μπακογιάννη έχει επιλέξει το δικό της δρόμο.
Τα μέτρα καταψήφισαν και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Δημαράς και Οικονόμου, καθώς και η κ. Σακοράφα. Πώς κρίνετε τη στάση τους;
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πολύ καλά που τους διέγραψε. Αν επρόκειτο για ένα απλό νομοσχέδιο η διαγραφή θα με έβρισκε αντίθετο. Πρόσφατα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να εφαρμόζεται, με το γνωστό τρόπο, η αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή να θεωρούνται αποδιοπομπαίοι οι βουλευτές που καταψηφίζουν ένα νομοσχέδιο και αν ο αριθμός αυτών των βουλευτών είναι κάτω από τον αριθμό αυτοδυναμίας, να πέφτει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λογική, γιατί η αρχή της δεδηλωμένης καθιερώθηκε από το Χαρίλαο Τρικούπη, πριν από πάνω από εκατό χρόνια.
Ζήτησα, λοιπόν, να αλλάξει αυτός ο τρόπος λειτουργίας και να δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να διαφωνούν, χωρίς να καταγγέλλονται και να διαγράφονται.
Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε ζητήματα αρχής, γιατί, όταν το κόμμα σου κατεβαίνει με ένα πρόγραμμα, είσαι υποχρεωμένος να το στηρίξεις και αν διαφοροποιηθείς σ’ αυτό, πρέπει να σε διαγράψουν. Όμως, τα προγράμματα δε συμπεριλαμβάνουν εξιδικεύσεις και λεπτομέρειες και έτσι κάθε βουλευτής μπορεί να διαφοροποιηθεί και να πει τη γνώμη του, χωρίς να καταγγέλλεται. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων, ήταν μείζον θέμα, πιο σημαντικό και από την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, γιατί δε θα έπεφτε η κυβέρνηση αλλά η χώρα, αφού θα χρεοκοπούσε. Εάν καταψήφιζαν τα μέτρα δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δε θα ψηφίζονταν και τότε θα οδηγούμαστε στη χρεοκοπία.
Οπότε, ήταν τεράστια ανευθυνότητα αυτό που έκαναν. Δηλαδή, θα πούνε τώρα ότι είναι καλοί, επειδή δεν ψήφισαν τα μέτρα; Ποια είναι η πρότασή τους; Θα έλεγα ότι είναι ανεύθυνοι, γιατί η μη ψήφιση των μέτρων θα οδηγούσε σε ένα πολύ χειρότερο αποτέλεσμα, δηλαδή σε πλήρη χρεοκοπία, αδυναμία πληρωμής των συντάξεων και των μισθών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικονομίας και μακροχρόνια κρίση.
Εσείς ψηφίσατε τα μέτρα για τους παραπάνω λόγους;
Βεβαίως, και τα ψήφισα για αυτούς τους λόγους. Δεν υπήρχε δυνατότητα άλλης επιλογής, γιατί η μία ήταν η ψήφιση των μέτρων και η άλλη η χρεοκοπία με τις συνέπειές της.
Πού πάει η χώρα μας;
Η χώρα μας αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και πιστεύουμε ότι θα βγούμε από την κρίση και θα βρούμε το δρόμο μας μόνο με τη βοήθεια του λαού και αν επικρατήσει λογική και ψυχραιμία. Άλλωστε, σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς το λαό. Η κυβέρνηση παίρνει επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες αν δε στηριχθούν από το λαό, θα έχουμε πρόβλημα.