“Εκδόσεις” και Τ.Ε.Δ.Κ.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ζακύνθου, συζήτησε -και αποφάσισε καταρχήν- να συνδράμει στην έκδοση ενός βιβλίου, μετά από αίτημα της περιώνυμης Δημόσιας Βιβλιοθήκης μας.
Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, με χρεωμένους τους περισσότερους Δήμους του νησιού και με απλήρωτους πολλούς εργαζόμενους, απορούμε πώς περισσεύουν χρήματα για να γίνει -με τη συμμετοχή τής Τ.Ε.Δ.Κ.- η έκδοση βιβλίου μιας προβληματικής υπηρεσίας του Δημοσίου, που παραμένει σχεδόν κλειστή (ή απωθητική) για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την έρευνα, τη μελέτη και τη χρήση τού εκεί αρχειακού και άλλου βιβλιογραφικού υλικού; Πώς γίνεται, ενόψει μάλιστα της επικείμενης κατάργησης της Τ.Ε.Δ.Κ. και της δημιουργίας ενός μόνο Δήμου, να παίρνονται ανεξέλεγκτα τέτοιες αποφάσεις για διάθεση χρημάτων των πολιτών;
Και είναι, άραγε, διατεθειμένη η Τ.Ε.Δ.Κ. να συνδράμει – όχι μεροληπτικά – και άλλους Ζακυνθινούς, που τυχόν ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κάποιες ζακυνθινολογικές εκδόσεις και οι οποίοι πληρώνουν συνήθως από την τσέπη τους τα όποια έξοδα, χωρίς να εκμεταλλεύονται τα χρήματα του Δημοσίου και χωρίς να χρησιμοποιούν αρχειακό υλικό που ανήκει σε όλους και δεν είναι ιδιοκτησία ενός μόνο ιδιώτη ή φορέα;
Με δεδομένη την απαράδεκτη και προσβλητική για την πνευματική Ζάκυνθο κατάσταση στην άτυχη Δημόσια Βιβλιοθήκη μας, θα ήταν προτιμότερο – και επιβεβλημένο – κάθε υπεύθυνος ή αρμόδιος (με πρώτο το πολιτιστικά, οργανωτικά κτλ. ανύπαρκτο Εφορευτικό Συμβούλιό της) να ενδιαφερθεί επιτέλους, ενεργά και αποτελεσματικά, για την επαναλειτουργία της ή για τη μετεγκατάστασή της και όχι για μια έκδοση, που σύλογα δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ή υποκρύπτει διάφορες “σκιές”.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Αν στην περίπτωση αυτή, τα μέλη του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. είναι διατεθειμένα να συνδράμουν μόνο από τις δικές τους οικονομίες, πολύ καλά θα πράξουν. Αν όμως όχι, τότε αφήστε το ζήτημα αυτό για τον όποιο διάδοχό σας, ώστε να κρίνει αυτός υπεύθυνα και αντικειμενικά, με βάση τα νέα δεδομένα. Αρκετό δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε ως τώρα για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες και διάφορες σκοπιμότητες.


Διονύσης Σέρρας