Διαλέξτε τι σας ταιριάζει!!!

Ένας από τους ισχυρότερους μύθους των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτός που θέλει τους Έλληνες να έχουν τις περισσότερες αργίες και κατά συνέπεια να δουλεύουν λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. O παραπάνω μύθος είναι αβάσιμος και κατά τα δύο σκέλη του: ούτε τις λιγότερες αργίες έχουμε ούτε δουλεύουμε λιγότερες ώρες!!!
Aκόμη και έτσι να είναι, μόνο εύκολα δεν μπορεί να δεχτεί κάποιος ότι θα πρέπει να δουλεύει περισσότερο, να έχει λιγότερες αργίες και ευκαιρίες ξεκούρασης και την ίδια στιγμή να παράγει περισσότερο.
Eύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται, με τις όποιες αργίες που υπάρχουν -συν τις περιβόητες μαζικές άδειες από τη “σημαία”- μάλλον να υπάρχουν για να τονίζουν ότι ο Eλληνας δεν είναι ευχαριστημένος από την εργασία του, κάτι που εκδηλώνει κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία.
H “κατασκευή τριήμερων” ή “γεφυρών” αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος Έλληνας αντιμετωπίζει την αναγκαστική φύση της εργασίας. Άλλοτε η κατασκευή είναι ημερολογιακή, όταν δηλαδή υπάρχει Σαββατοκύριακο και η αργία “πέφτει” Παρασκευή ή Δευτέρα. Κάθε Πρωτομαγιά εδώ και χρόνια σκάει η γνωστή ερώτηση: είναι αργία, απεργία ή μια καλή αφορμή για εκδρομή στην εξοχή;
Γιατί είναι απεργία; Γιατί η Πρωτομαγιά είναι μία μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων, που τιμούν τη μνήμη των εργατών που σκοτώθηκαν στις εξεγέρσεις του Σικάγο των ΗΠΑ το 1886. Πρωτομαγιά στην Ελλάδα: Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.
Γιατί είναι αργία; Γιατί όποιο κι αν είναι το καθεστώς εργασίας σου και όποια κι αν είναι η θέση σου για το εργασιακό, είθισται να μην πηγαίνεις στη δουλειά. Τα πάντα είναι κλειστά… Και όταν πριν από μερικά χρόνια είχε τεθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία το θέμα (να κατέβουν μεν οι εργαζόμενοι για δουλειά, αλλά να”διευκολυνθούν” προκειμένου να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις) είχε γίνει της τρελής… Με απλά λόγια -λέμε τώρα- είναι μια ημέρα απεργίας που ιστορικά έχει επιβληθεί ως αργία…
Και τι παίζει με τις εκδρομές; Μπορεί η άνοιξη να ξεκινά επίσημα το Μάρτιο, αλλά η πρώτη Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως … η επίσημη πρώτη της άνοιξης και επίσης ως ημέρα των λουλουδιών!!!
Το Σάββατο γιορτάζουμε στο μεταξύ την Πρωτομαγιά και είναι ένα καλό κρας τεστ για τον ελληνικό λαό, η συμμετοχή του στην απεργία και στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν… Με δεδομένα όλα όσα μας απασχολούν με την οικονομία και την αγωνία που υπάρχει για τις εξελίξεις μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, υπάρχει ένα ενδιαφέρον ζήτημα που σχετίζεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις γενικότερα στη σκιά του ΔΝΤ.
Έχει νόημα να γίνονται απεργίες αυτήν την περίοδο και ποιο είναι αυτό; Ιδού λοιπόν ένα ακανθώδες ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, επίκαιρο και ελέω ΔΝΤ αλλά και της αυριανής Πρωτομαγιάς.
Ασχολούνται και ενδιαφέρονται αυτήν την περίοδο και οι συνδικαλιστές με το θέμα. Γιατί δε συμμετέχει ο κόσμος στις απεργίες και στις διαδηλώσεις; Τι θα γίνει την Πρωτομαγιά, που εφέτος τυχαίνει να είναι και μέρα Σάββατο; Θα είναι ικανοποιητικές οι πορείες; Θα συμμετάσχει ο κόσμος;
Κάποτε μπορεί να μας φαίνονταν φιλοσοφικά όλα αυτά τα ερωτήματα, τώρα όμως η αλήθεια είναι διαφορετική… Δεν είναι φιλοσοφία να συζητάμε για τη συμμετοχή μας, είναι αναγκαιότητα…Έχει νόημα σήμερα η απεργία ή όχι; Είμαστε ξεκάθαροι. Έχει και μάλιστα μεγαλύτερο από ποτέ… Έχει το νόημα που πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, για τον ψυχισμό του λαού.
Την καταρρακωμένη ψυχολογία του, που κάθε μέρα πιάνει και βαθύτερο πάτο… Έχει νόημα, μόνο που αυτό έχει να κάνει με τη συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις…Μπορεί να πιάσει τόπο η έκφραση αγωνίας του λαού εάν ο λαός κατέβει μαζικά στο δρόμο… Εάν οι πορείες και η συμμετοχή στις απεργίες είναι αντίστοιχες των τελευταίων ετών, τότε είναι καλύτερα να μη γίνονται καθόλου.
Και πολύ φοβόμαστε, ότι αυτός ο φόβος, η κακή ψυχολογία των πολιτών για το αύριο που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, θα φανεί και στην απεργία της Πρωτομαγιάς… Παρότι υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να πλημμυρίσουν οι πορείες με κόσμο και να κατακλυστούν οι πλατείες, είμαστε βέβαιοι, ότι εάν έχει και καλό καιρό, θα… αναστενάξουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία!
Και αυτοί που δεν έχουν όρεξη ή την τσέπη για να πάνε βόλτα, θα καθίσουν στο σπιτάκι τους ή θα πάνε για περπάτημα… Επομένως, το φιλοσοφικό ερώτημα περί της σημασίας ή μη των απεργιών, θα βρει άμεσα την απάντησή του… Και όλοι όσοι έχουν την αγωνία για το μέλλον, για το αν θα έχουν δουλειά, αν θα έχουν τον ίδιο ή μικρότερο μισθό, αν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, δεν έχουν παρά να περιμένουν τα… δελτία ειδήσεων της τρομολαγνείας και της αποχαύνωσης…