«Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της διεθνούς αμφισβήτησης και πίεσης. Η κυβέρνηση παρέλαβε μία χώρα με οικονομική κρίση, αλλά με τις πρώτες κιόλας κινήσεις της κατάφερε να παρουσιάσει μία χώρα ανήμπορη να αντιδράσει και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» δηλώνει στην εφημερίδα μας η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε την κρισιμότητα της κατάστασης ούτε υπέκυψε στις σειρήνες της παροχολογίας και του λαϊκισμού».
Επιπροσθέτως, η δραστήρια Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει με έμφαση ότι
η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε μία οικονομική κρίση σε κρίση ασφυκτικού δανεισμού, που μας οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, καθώς και ότι έκανε τη χώρα βορά της κερδοσκοπίας.
Ωστόσο, τονίζει ότι «αυτό που απαιτείται τώρα είναι δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης και άνοιγμα των αγορών, κίνητρα δημιουργίας, εγγύηση του δίκαιου ανταγωνισμού, ώστε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, να ενθαρρυνθούν επενδύσεις μικρές και μεγάλες, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε όλους τους τομείς, να δημιουργηθούν έσοδα και θέσεις εργασίας. Έτσι θα ξεφύγουμε από την ύφεση».
Η χώρα μας βρίσκεται, την τελευταία περίοδο, στο επίκεντρο της προσοχής και της κριτικής. Πώς αντιλαμβάνεστε και βιώνετε, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας για τις εξελίξεις στη χώρα μας;
Πράγματι, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της διεθνούς αμφισβήτησης και πίεσης, όπως το βιώνουμε, καθημερινά, από τις επαφές μας και τις συνεργασίες μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Η κυβέρνηση παρέλαβε μία χώρα με οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα, αλλά με τις πρώτες κιόλας κινήσεις της κατάφερε να παρουσιάσει μία χώρα ανήμπορη να αντιδράσει και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η Ελλάδα, με τις πραγματικές δυνάμεις και προοπτικές της, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που εμφανίζει στο διεθνή Τύπο και την οποία αξιοποίησαν οι αγορές και οι κερδοσκόποι. Αυτήν την Ελλάδα των δυνατοτήτων πρέπει να προστατέψουμε και να προωθήσουμε.
To ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι ευθύνεται για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Ποια η γνώμη σας;
Αυτή είναι μία εύκολη τοποθέτηση, που όμως απέχει από τη σαφή πραγματικότητα. Η ελληνική οικονομία, με παθογένειες δεκαετιών, χτυπήθηκε από τη διεθνή κρίση και μεγεθύνθηκαν τα προβλήματά της. Η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε την κρισιμότητα της κατάστασης ούτε υπέκυψε στις σειρήνες της παροχολογίας και του λαϊκισμού. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, αναγνωρίζοντας ότι θα μπορούσαμε να τρέξουμε, γρηγορότερα και αποφασιστικότερα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και το νοικοκύρεμα, αλλά οι μηδενιστικές και αφοριστικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν πουθενά. Γιατί, εν κατακλείδι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε μία οικονομική κρίση σε κρίση ασφυκτικού δανεισμού, που μας οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κρίση συνδέεται με τις πολιτικές του φιλελεύθερου μοντέλου που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας;
Νομίζω ότι εάν κάτι εφαρμόσθηκε στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό δεν είναι το φιλελεύθερο μοντέλο. Αντιθέτως, το κράτος διογκώθηκε, με αποτέλεσμα οι κρατικές δαπάνες να απορροφούν, διαρκώς, πόρους από την οικονομία, επιβαρύνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι μισθοί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέβηκαν παραπάνω από την παραγωγικότητα. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης και άνοιγμα των αγορών, κίνητρα δημιουργίας, εγγύηση του δίκαιου ανταγωνισμού, ώστε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, να ενθαρρυνθούν επενδύσεις μικρές και μεγάλες, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε όλους τους τομείς, να δημιουργηθούν έσοδα και θέσεις εργασίας. Έτσι θα ξεφύγουμε από την ύφεση.
Ποιος ευθύνεται τελικά για την καταρράκωση της οικονομίας και του κύρους της χώρας;
Φταίμε όλοι διαχρονικά για τις αδυναμίες. Το δημόσιο χρέος γιγαντώθηκε, στη δεκαετία του ’80, το έλλειμμα μαγειρεύεται από το 2001, η Ν.Δ. δίστασε, το 2004 και το 2007, να κάνει μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος, το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, τότε που εγκλώβιζε τη χώρα και την κοινωνία στις αντιπαραγωγικές δομές και νοοτροπίες της. Σήμερα, είναι μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και έκανε τη χώρα βορά της κερδοσκοπίας. Αλλά στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα ήταν ολέθριο να κοιτάζουμε πίσω όταν πρέπει να χαράξουμε πολιτικές αναπτυξιακές για το αύριο και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Πολλοί διατείνονται ότι έκλεισε οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Θα βάζατε θετικό ή αρνητικό πρόσημο;
Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα. Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, οι δημοκρατικοί θεσμοί εδραιώθηκαν, η χώρα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών σε όλες τις περιφέρειες ανέβηκε σημαντικά. Το πρόσημο είναι θετικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που δημιούργησε η στρεβλή ανάπτυξη, η διαφθορά και η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και η έλλειψη ενός αποτελεσματικού επενδυτικού πλαισίου, που θα ενθαρρύνει, αντί να αποτρέπει την πρωτοβουλία και την ανάπτυξη. Για αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται μία νέα μεταπολίτευση.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποστηρίζει πως οι έξι πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της χώρας συνοδεύτηκαν από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πώς κρίνετε τις ενέργειες και τα μέτρα της κυβέρνησης έως τώρα;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών για καλλίτερες μέρες αλλά και τις δικές της υποσχέσεις ότι είχε σχέδιο εξόδου από την κρίση και ότι υπήρχαν χρήματα. Έχασε πολύτιμο χρόνο σε μία περίοδο που απαιτούνταν αποφάσεις εξπρές για την οικονομία. Δυστυχώς, δεν είδαμε μεταρρυθμίσεις, παρά μόνο φοροεισπρακτικά μέτρα, που οδηγούν την αγορά σε βαθιά ύφεση και στο Δ.Ν.Τ.. Περιθώρια δεν υπάρχουν πια και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναπτύξει μια μεταρρυθμιστική στρατηγική, πριν είναι αργά. Η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες και χρήσιμες προτάσεις.
Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία;
Βέβαια. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Απαιτείται βαθιά προσήλωση στο πρόγραμμα μας, χωρίς άσκοπες αντιπαραθέσεις και δηλώσεις που ανακυκλώνουν τη σύγχυση και το πρόβλημα αξιοπιστίας. Δηλώσεις τύπου «Τιτανικός» ή ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, που ακούστηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, γιατί, ήδη, έχουν κάνει κακό στην εικόνα της χώρας. Από τα έργα και τα αποτελέσματα θα κριθούμε.
Τα μέτρα θα οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές, στην ύφεση της οικονομίας και σε νέα λιτότητα;
Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, όλα είναι πιθανά. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα πλαίσιο μέτρων, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα, χωρίς να το συνοδεύσει από δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση και να χαθεί και ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, καθώς θα περιορισθούν τα φορολογικά έσοδα. Η είσοδος του Δ.Ν.Τ. στο μηχανισμό στήριξης προοιωνίζει νέα σκληρά μέτρα, τα οποία πρέπει να αντισταθμίσουμε, με ανάσες ανάπτυξης, άμεσα, πριν η οικονομία μπει στο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων.
Είναι εύκολο να ανακάμψει η ελληνική οικονομία σε μια χώρα, η οποία δεν παράγει, στηρίζεται στις εισαγωγές και χρηματοδοτείται από το δανεισμό;
Είναι δυνατό, με την προϋπόθεση να αποκτήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί σε άξονες, που θα οδηγήσουν στην τόνωση του ανταγωνισμού και την ανάταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Έμφαση πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές με εξυγίανση του ασφαλιστικού, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δημιουργία ενός φιλικού θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό.
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο ανάπτυξης;
Σας είπα ότι στους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης δεν έχουμε δει ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό πλάνο, αντίθετα είδαμε παλινωδίες, καθυστερήσεις, διαφωνίες συναρμοδίων υπουργών και, τελικά, μόνο εισπρακτικά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή του έτους δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος, δεν υπάρχουν κίνητρα και σαφές πλαίσιο για την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών. Δεν είναι πάλι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους, κόβοντας στο πρώτο τρίμηνο τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ξεκίνησε άσχημα και επικίνδυνα η κυβέρνηση. Ελπίζω να αλλάξει πορεία.
Το ελληνικό πρόβλημα αποκάλυψε και το ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα;
Ασφαλώς προβλήματα ελλειμμάτων ή δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά οι περισσότερες χώρες. Όμως, η περίπτωση της χώρας μας αποκάλυψε τα κενά που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα σε ζητήματα χρηματοοικονομικών κρίσεων και αντιμετώπισής τους.
Η Ένωση είναι ένα καράβι για “καλά νερά” από ό,τι φάνηκε όχι για φουρτούνες. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ή κάποιος μηχανισμός αλληλεγγύης και καλλίτερου οικονομικού συντονισμού που ζητάμε, αυτήν τη σημασία έχουν. Το γεγονός ότι σε μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως είναι η στήριξη μίας χώρας της ευρωζώνης, ανέλαβε δράση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μία αρνητική εξέλιξη για την Κοινότητα. Πρέπει όχι μόνο να μας προβληματίσει αυτό, αλλά και να οχυρωθούμε θεσμικά.
Ο λαός απαιτεί την τιμωρία των καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Πρέπει να πάνε κάποιοι στη φυλακή;
Χωρίς αμφιβολία ναι, αρκεί αυτό να είναι αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας και όχι μικροκομματικών παρεμβάσεων. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να πράξει το έργο της και να αποδώσει ευθύνες σε όποιους αποδειχθεί ότι ευθύνονται, χωρίς να μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών.
Αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρευτήκατε;
Φυσικά όχι. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με τη σημερινή κατάσταση και εικόνα. Όμως, ελπίδα υπάρχει αρκεί να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό μας, σε μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Πρέπει να συγκρατήσουμε τους νέους μας από τις τάσεις μετανάστευσης που δημιουργούνται ξανά στη χώρα μας. Τα πιο φωτεινά μυαλά μας σε όλους τους τομείς, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, πρέπει να βρουν παραγωγικές διεξόδους στη χώρα μας, και αυτό, ίσως, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, τους πολιτικούς. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης πριν είναι αργά για όλους.
Σύντομα το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Θεωρείτε πως το νομοσχέδιο με τις κατευθύνσεις που εισάγει μπορεί τελικά να ενισχύσει δυναμικά την τοπική αυτοδιοίκηση; Ποια η άποψη σας για την εφαρμογή του στην Ζάκυνθο;
Σαφέστατα, η διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και η αποκέντρωση συγκεντρώνουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και του πολιτικού κόσμου, όσον αφορά στην αναγκαιότητα και τη σημασία της. Ωστόσο, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους σε επίπεδο πρόνοιας, υγείας, παιδείας, εμπορίου, μεταφορών, πολεοδομίας, δεν συνοδεύεται από εξασφαλισμένους πόρους και εγγυήσεις για την εφαρμογή του νέου πλαισίου. Θεωρώ ότι, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στην περίπτωση της Ζακύνθου, το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργήσει περισσότερα λειτουργικά προβλήματα από όσα θα λύσει. Ο «Καλλικράτης» δεν πρέπει να είναι μια μεταρρύθμιση με “αλλαγμένα ρούχα του Μανωλιού”, αλλά μια ευκαιρία για νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα.
Η Ζάκυνθος είναι χρεοκοπημένη, γιατί δήμοι, σύνδεσμοι και δημοτικές επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει ελπίδα υπό τέτοιες συνθήκες;
Το σύνολο των φορέων του νησιού έχει, επανειλημμένως, εκφράσει την αγωνία του για το υφιστάμενο νομοσχέδιο, που ουσιαστικά προβλέπει τη μεταφορά ελλειμμάτων στους νέους οργανισμούς. Η λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων παραμένει μόνο θεωρητική αναφορά. Δυστυχώς, το νέο νομοσχέδιο συντηρεί τα χρόνια προβλήματα οικονομικής διαχείρισης για την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας, υποσκάπτοντας το σχεδιασμό και την υλοποίηση όποιων αναπτυξιακών προσπαθειών.
Το ΠΑΣΟΚ προωθεί ένα δήμο σε κάθε νησί. Ποια η γνώμη σας;
Θεωρώ ότι ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών των νέων περιφερειακών οργάνων θα πρέπει να βασισθεί στην αναβάθμιση της σχέσης και της επικοινωνίας του πολίτη με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα είναι ότι το νέο νομοσχέδιο λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η πρόταση ένας δήμος ολόκληρο το νησί, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την χωροταξική και ανθρώπινη εγγύτητα, έννοια στην καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξ’ άλλου, είναι ξεκάθαρο πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων, δίχως την απαιτούμενη υποστήριξη σε υποδομές και προσωπικό, θα επιβαρύνει την ήδη προβληματική σχέση πολίτη – τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και θα δημιουργήσει προβλήματα σε ζητήματα πρόσβασης και παροχής υπηρεσιών. Πιστεύω, ακράδαντα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για την πολύπαθη νησιωτική Ελλάδα.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο Κώστας Καραμανλής σάς επιστράτευσε για να αγωνιστείτε στη Ζάκυνθο. Θα κάνατε το ίδιο εάν σας ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς να διεκδικήσετε το μοναδικό δήμο;
Το γεγονός ότι πάντα προσπαθώ, με κάθε τρόπο, να στηρίξω την ιδιαίτερή μου πατρίδα, δεν σημαίνει ότι αναζητώ να πολιτευθώ στη Ζάκυνθο. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υπήρχε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη ΝΔ, πανελλαδικά και ιδιαίτερα στο νησί μας. Όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν “εθελοντές”. Μου ζητήθηκε λοιπόν, τόσο από τη ηγεσία του κόμματος όσο και από την τοπική κοινωνία να στηρίξω, με τη συμμετοχή μου, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον τόπο μου. Το έκανα με πλήρη επίγνωση των ειδικών συνθηκών. Αυτά όμως, συμβαίνουν μία φορά. Σήμερα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Οι προοπτικές είναι καλές και υπάρχουν πολλά και αξιόλογα στελέχη που διεκδικούν να συμβάλλουν στην επιτυχία της παράταξης στη Ζάκυνθο.
Ποια είναι η Ζάκυνθος που ονειρεύεστε;
Τα όνειρά μου για τη Ζάκυνθο είναι μεγάλα και αντίστοιχα των δυνατοτήτων της. Έναν τόπο με διεθνή ακτινοβολία ονειρεύομαι, που θα συνδυάζει με τον καλλίτερο τρόπο την απαράμιλλη φύση του, την ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά και τον πλούσιο χαρακτήρα των κατοίκων του. Για αυτό όμως, χρειάζεται ένα συλλογικό όραμα και συντονισμένος σχεδιασμός ανάπτυξης. Κάτι που μας έχει λείψει δυστυχώς.
Σύντομα ξεκινάει η τουριστική περίοδος για τα ελληνικά νησιά. Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η φετινή τουριστική κίνηση από τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και από τα δυσμενή σχόλια για τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό; Μπορεί η Ελλάδα να ελπίζει σε μια καλή τουριστική περίοδο;
Ασφαλώς η τουριστική κίνηση θα επηρεαστεί από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη σημειώνεται με αργούς ρυθμούς και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί το κλίμα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα, οι εκτιμήσεις για τη Ζάκυνθο δεν είναι ενθαρρυντικές τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων. Τα δυσμενή σχόλια για την Ελλάδα και για τη Ζάκυνθο, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, δεν βοηθούν. Για αυτό, όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην καλλιεργούμε κλίμα ανησυχίας που μπορεί να επηρεάσει στην επιλογή τους δυνητικούς τουρίστες, αλλά να δώσουμε και τον καλλίτερο εαυτό μας σε αυτή την τουριστική περίοδο. Πρέπει να βιαστούμε. Σε λίγο αρχίζει ο Μάιος μήνας.
Τι θα πρέπει να κάνουμε ως τοπική κοινωνία προκειμένου να ενισχύσουμε την τουριστική κίνηση της Ζακύνθου και να προβάλλουμε τις ομορφιές της; Θεωρείτε ότι η επίλυση του ζητήματος του θαλάσσιου πάρκου θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση, αποτελώντας βάση και για την ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού;
Δεν αρκεί να προβάλλουμε τις ομορφιές του νησιού μας. Αυτό είναι εύκολο και τελικά κανείς δεν τις αμφισβητεί. Πρέπει να δούμε ποιο είναι το τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε, σήμερα, στην αγορά και να αναρωτηθούμε αν μας ικανοποιεί. Ωραίες παραλίες, με άναρχη δόμηση, υποβαθμίζονται, αστική ανάπλαση χωρίς αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αισθητική καταστρέφουν το χαρακτήρα της πόλης μας, η έλλειψη υποδομών (λιμάνι, μαρίνα) στερούν τον ποιοτικό τουρισμό. Γίνονται αξιόλογες μεμονωμένες προσπάθειες. Στερούνται όμως, την προστιθέμενη αξία που θα έδινε ένας κεντρικός στόχος για τον τουρισμό μας. Σίγουρα, η δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα προσέφερε σημαντικά οφέλη σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Είναι απαράδεκτο που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει προτάσεις. Οι Ζακυνθινοί είναι έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα σε σύγχρονη βάση που συνδυάζει ανάπτυξη, αξιοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ποια λάθη θεωρείτε ότι έχουμε κάνει σε ό,τι αφορά την τουριστική μας στρατηγική;
Καταρχήν, η δυσφήμιση που έγινε στη χώρα, τους τελευταίους μήνες, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία και, δεύτερον, το γεγονός ότι καταργήθηκε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Είναι μία απόφαση που δεν υπολογίζει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της οικονομίας, καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εισροής πόρων και απαιτεί συγκροτημένη πολιτική. Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, ούτε για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αλλά ούτε για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αρκετά σε θετική κατεύθυνση και υιοθετούν μάλιστα προτάσεις της Ν.Δ., αλλά δεν αρκούν για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού. Απαιτείται επειγόντως στρατηγική άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη. Θα αφορά σε πολλούς τομείς από τη διαφήμιση έως την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, στην έλξη επενδυτών, στην προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης. Τελικά τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός από την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία;
Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των συνθηκών και των καιρών. Σήμερα, μετά την τραυματική της ήττα, δεν έκλεισε τα μάτια, δεν προσχώρησε στην εύκολη αλλά αδιέξοδη λύση του λαϊκισμού, δεν παγιδεύτηκε σε εσωστρέφεια. Είναι παρούσα με δημιουργικές προτάσεις που αρκετές επηρέασαν και τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η ευνοϊκότερη φορολογία των επιχειρήσεων ή η άρση του καμποτάζ για τις επιχειρήσεις.
Ήδη, το κόμμα μας βρίσκεται σε φάση ριζικών αλλαγών που θα κορυφωθούν στο τακτικό μας συνέδριο. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι το πρώτο βήμα, για να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία αυτό που όλοι επιθυμούμε: μία αμφίδρομη και διαδραστική σχέση με τους πολίτες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Σύντομα, η Ν.Δ. θα γίνει πόλος έλξης της πλειοψηφίας των συμπολιτών και φορέας ελπίδας.
Τι μπορεί να ελπίζει ο πολίτης από τον Αντώνη Σαμαρά;
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την παράταξή μας και τη χώρα. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει ότι έχει το όραμα και τη δύναμη να οδηγήσει τη ΝΔ σε μία αναγέννηση και ενδυνάμωση της δομής και του ρόλου της με βάση το αξιακό μας σύστημα και το ιδεολογικό μας στίγμα. Είμαι βέβαιη ότι ο Αντώνης Σαμαράς με την παιδεία, το όραμα και τις οικονομικές του γνώσεις δεν θα ξαναζωντανέψει μόνο τη ΝΔ, αλλά θα συμβάλει, καθοριστικά, στην πορεία που θα πάρει η χώρα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Είστε ικανοποιημένη από τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος;
Πώς να είμαι ικανοποιημένη, όταν διαπιστώνω ότι αρκετοί προτάσσουν μικροκομματικές επιδιώξεις και άσκοπες αντιπαραθέσεις, που εγκλωβίζονται σε στερεότυπα ή εσωστρέφεια, αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από τις πραγματικές προκλήσεις και απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική. Διαπιστώνω, πάντως, με ικανοποίηση ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ εγκαινιάζει μία νέα εποχή. Λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον σε αντιδιαστολή με την πολιτική της στείρας και διαρκούς άρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθούσε ως αντιπολίτευση. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι οι επιλογές του νέου πρόεδρου της ΝΔ, να βάζει πλάτη για την Ελλάδα, να ασκεί κριτική και να αντιπαραθέτει προτάσεις στις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης θα επιβραβευθούν σύντομα και από τους πολίτες και θα συμβάλλουν σε μια νέα μεταπολίτευση με ένα νέο πολιτικό ήθος, συμπεριφορά και λειτουργία.
Αν σας έδινα ένα μαγικό ραβδί, τι θα αλλάζατε σ’ αυτόν τον κόσμο;
Θα ήθελα να δώσω μια νέα ισορροπία και δικαιοσύνη στον κόσμο. Οι ανισότητες του πλούτου και των ευκαιριών μεταξύ κρατών, αλλά και μέσα στα ίδια τα κράτη, οι γεωστρατηγικοί και οι δογματικοί ανταγωνισμοί είναι αιτίες βίας, φόβου, πολεμικών συρράξεων και μίσους με θύματα ανθρώπους, στη μεγάλη πλειοψηφία αθώους, αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Τις ημέρες που θα δημοσιεύετε αυτή τη συζήτηση μας, θα βρίσκομαι στη Μέση Ανατολή, στο Λίβανο και τη Συρία, μια περιοχή θύμα όλης αυτής της παράλογης διεθνούς κατάστασης. Ζητούμενο, λοιπόν, από το μαγικό σας ραβδί είναι η ειρήνη που βασίζεται στο σεβασμό του ανθρώπου και του διεθνούς δικαίου, στη συνεννόηση των λαών, στην ισορροπία της ανάπτυξης.