Απάντηση σε σχόλιο

Με αφορμή σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό σας φύλλο με τίτλο “Καλημέρα Πρόεδρε” και αφορούσε στην “πρόκληση” που έθεσαν προς το πρόσωπό μου τα στελέχη του τοπικού ΛΑ.Ο.Σ. αναφορικά αφενός με την πρότασή μου προς τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του νησιού να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων, ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές, και αφετέρου το γεγονός ότι περιμένουν σχετική εισήγησή μου και ομόφωνη ψήφιση της, για μείωση των υποχρεωτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 30% που καταβάλλουν ετησίως τα μέλη του, θέλω να δηλώσω τα κάτωθι: “Όλα τα έσοδα του Επιμελητηρίου έμμεσα ή άμεσα επιστρέφονται στο επιχειρηματικό κόσμο. Η προβολή της Ζακύνθου, όπως υποστήριξη νέων αεροπορικών γραμμών (EASYJET), η δημιουργία DVD, η ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων καθώς και η βοήθεια των ομάδων πληθυσμού με ανάγκες, είναι πολιτική μας απόφαση.
Ο Εμπορικός σύλλογος και όλα τα νόμιμα σωματεία ενισχύονται οικονομικά από το Επιμελητήριο Ζακύνθου με ποσό 13.000 ευρώ το χρόνο. Οι εκδηλώσεις του σωματείου Υδραυλικών Ζακύνθου καθώς και η εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου για τα 100 του χρόνια χρηματοδοτήθηκαν από Επιμελητήριο Ζακύνθου με ποσό πάνω από 6000 ευρώ. Η συνομοσπονδία ενοικιαζομένων δωματίων φιλοξενείται σε χώρο που μισθώνει το Επιμελητήριο. Η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών φιλοξενείται και αυτή σε χώρο που μισθώνει το Επιμελητήριο.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην εισήγηση του στη εκδήλωση των 100 χρόνων Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στη δημιουργία “Δικτύου” συνεργαζομένων Ζακυνθινών καταστημάτων, προκειμένου να τονωθεί ο Ζακυνθινός καταναλωτής και να μην πηγαίνει να ψωνίζει στη Πάτρα, με στόχο τη στήριξη όλων των Ζακυνθινών.
Στα πλαίσια βέβαια των νέων οικονομικών δεδομένων και φυσικά λόγω ΔΝΤ, θα πρέπει οι στόχοι του Επιχειρηματικού κόσμου, που είναι η προβολή της Ζακύνθου, και η ανάπτυξη να γίνουν πιο ρεαλιστικοί με τον κίνδυνο όμως όλες οι προαναφερόμενες παροχές να σταματήσουν.
Βέβαια τα πράγματα θα ήταν πιο ευνοϊκά για τη μείωση των συνδρομών εάν κατέβαλλαν τη οφειλόμενη συνδρομή, τόσο οι Τράπεζες, όσο και τα καταστήματα, οι ιδιοκτησίες των οποίων, βρίσκονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ένα αιρετό Δημοκρατικό όργανο οι αποφάσεις είναι σεβαστές εφόσον εκφράζουν την πλειοψηφία. Όταν λοιπόν το 1/3 των μελών το Δ.Σ, εκτιμώντας αυτά που λέει το ΛΑΟΣ φέρουν το θέμα της μείωσης εισφορών προς συζήτηση, είναι προφανές και νόμιμο να γίνει. Μέχρι τότε όμως, εμείς θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για τη Ζάκυνθο και το ΛΑΟΣ ας πάρει για αρχή λιγότερα χρήματα από την κρατική ενίσχυση, την οποία πληρώνουμε όλοι μας, για να δώσει το καλό παράδειγμα”.

Μετά τιμής
Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου